Upload jouw foto's
7 Tips voor straatfotografie © tips, straatfotografie, compositie

21 oktober 2014, 16:26

Straatfotografie is een populair onderwerp om te fotograferen, maar het is niet voor iedereen even gemakkelijk. Zoom.nl geeft 7 tips om je straatfoto's te verbeteren

1. Denk na over je kleurgebruik

Een straatbeeld kan vaak behoorlijk onrustig ogen, zeker als er veel personen op te zien zijn. Door in zwart-wit te fotograferen maak je je beeld rustiger. Soms zijn kleuren echter een bepalende factor, zoals bij kleine marktstraatjes met fel-gekleurde producten en verlaten gangen met graffitikunstwerken. Fotografeer daarom altijd in RAW en bepaal achteraf hoeveel kleur je foto nodig heeft.

(foto: joopbrugmans)

2. Oog voor detail

Om rust in je foto te krijgen kan je er ook voor kiezen om niet het hele straatbeeld, maar slechts een klein detail ervan vast te leggen. Probeer een rustige achtergrond te kiezen of speel met je scherptediepte om het onderwerp los van je achtergrond te krijgen.

(foto: nak-kos)

3. Fotografeer van een afstand

De meeste mensen gaan zich anders gedragen als ze doorhebben dat ze gefotografeerd worden. Om dit 'aangepaste gedrag' te voorkomen is het soms leuk om van een flinke afstand te fotograferen met een telelens. Men heeft in dat geval niet door dat ze gefotografeerd wordt en gaat ongestoord verder met hetgeen hij/zij bezig was. Houd wel altijd het portretrecht van personen in je achterhoofd!

(foto: botafriko)

4. Fotografeer contrasten

Contrast in een straatbeeld hoeft niet persé een zwart/wit zebrapad te zijn. Je kan ook denken aan de natuur die terugdringt in de stad, vernieuwing en verval of armoede en rijkdom. Fotografeer een dame van stand voor een muur met graffiti of leg de vuilnisman vast die het business-district schoonprikt. Zowel bij portretten als bij stillevens kan je op een originele manier spelen met contrast.

(foto: wolt0490)

5. De straat verandert continu

Zijn je foto's niet helemaal naar wens? Probeer eens op een ander tijdstip terug te komen. Ieder uur is het licht anders, veranderen de contrasten en veranderen de mensen. Het weer slaat om of de straten lopen leeg. De 'sfeer' op straat past zich continu aan en hierdoor kan jij de sfeer in je foto ook blijven aanpassen.

(foto: markvanwees)

6. Compositie

Bij portretten, stillevens en de architectuur van de straat is de compositie van essentieel belang. Houd bij personen rekening met de vlakverdeling maar ook met de kijkrichting. Een sterk portret staat of valt namelijk bij een weldoordachte compositie. Meer lezen over compositie? Natuurfotograaf Loulou Beavers schreef een blog waarin alles staat wat je moet weten!

(foto: hoogi009)

7. Sluitertijd

De straat en de gebouwen rondom staan statig stil, terwijl alles daaromheen leeft en beweegt. Straatfotografie is dus een perfect onderwerp dat je uitnodigt om te spelen met de sluitertijd.

(foto: gerritv01)

8. Doe inspiratie op!

In onze collectie straatfotografie vind je een aantal prachtige foto's gemaakt op straat. Daarnaast wordt in Feedback straatfotografie een aantal straatfoto's door een professional geanalyseerd!

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
chrisbauer op 7 februari 2020 om 08:46

Bij portretten, stillevens en de architectuur van de straat is de compositie van essentieel belang. happy wheels

osten op 15 februari 2018 om 17:25

Met mijn 17-70mm gaat het ook

avaghon op 28 oktober 2014 om 09:10

Straatfotografie is erg leuk om te doen, en je kunt het op veel manieren doen. Ik doe het analoog zwart/wit en laatst met een langzame film (Rollei RPX25) met mijn grote Pentax 67 op statief, en de mensen reageren dan, omdat je in hun ogen ouderwets bezig bent, ook heel leuk en zien het grote ding helemaal niet als bedreigend.

https://www.flickr.com/photos/111737427@N03/14912671973/

PtR op 28 oktober 2014 om 10:02

Ik heb daar wel bewondering voor. Jij grossiert nog in ouderwets vakmanschap en, terwijl ik door je flickr-foto's aan het bladeren ben, zie ik weer hoe zwartwit eigenlijk bedoeld is.

avaghon op 28 oktober 2014 om 11:18

Dank je we Peter,

Ja hoewel sommige het niet snappen, het zien als een stap terug...je rijdt toch ook niet meer in een A-Ford...vind ik film alles behalve achterhaald.

Ik vind het resultaat het belangrijkste en dat wat je daar brengt maakt niet uit.

Maar ik zou liegen als ik zeg dat ik niet meer geniet van deze manier van fotograferen ten opzichte van digitaal. Ik vind het echt heel erg leuk om te doen.

Vriendelijke groet, Ferry

PtR op 21 oktober 2014 om 21:06

Puntje 3 maakt me altijd wat nerveuzig. Fotografeer van een afstand. Ik vind het werken met een telelens bij straatfotografie altijd een beetje stiekem. Ik loop gewoon op straat, ben gewoon zichtbaar en fotografeer wat ik zie. Bijna niemand heeft het in de gaten. Mijn 17-70 voldoet hiervoor uitstekend. De 80-200 die ik ook heb gaat geeneens mee.

Verder een goed en herkenbaar artikel!

Matt-H-Imaging op 22 oktober 2014 om 14:03

Ik sluit me hierbij aan. Aan de andere kant kun je met een supertele ook weer hele aparte dingen doen op straat. Ik heb wel eens mijn 500mm Reflex op de camera gezet en ben daarmee op straat gaan fotograferen. Dat vraagt een hele andere manier van foto's maken, maar je krijgt soms foto's die er "bovenop" zitten.

PtR op 22 oktober 2014 om 20:18

Daar sluit ik me dan weer bij aan
Maar met die 500 mm ga jij al met een hele andere insteek de straat op, je hebt er van te voren al over nagedacht. Dat vind ik nog altijd veel beter dan stelselmatig met een teletoeter straatfoto's maken.

Groet,
Peter

peter-stoop op 7 november 2014 om 16:25

Je hebt tegenwoordig geen tele toeter meer nodig hoor . Ik fotografeer sinds 6 weken met een vol sensor Panasonic DMC FZ 1000 24-400 mm en maak hier scherpere opname mee dan mijn Canon 600 D 100- 400 mm .

Gr ; Pe

PtR op 7 november 2014 om 22:00

Voor straatfotografie heb je juist geen teletoeter nodig. Dat was de kern van mijn betoog. Straatfotografie moet je niet stiekem doen. Maareh, zo'n panasonic is wel heel mooi en handig.

Groet,
Peter

avaghon op 28 oktober 2014 om 09:39

Voor mij is een groothoek mijn favoriete lens, er midden in staan!!

Met mijn Pentax 67 gebruik ik veel de 45mm (ongeveer 22mm in kleinbeeld) en op mijn Leica de 35mm, maar voorheen op mijn Canon F1 had ik een 20mm en die zat op straat heel veel op de camera, soms afgewisseld met de 35mm.

Groet, Ferry