Meld je gratis aan
Van dag naar nacht in Photoshop © 9, blog, dag, nacht

4 november 2014, 16:00

Soms wil je een foto maken waarbij het lijkt of het nacht is, maar 's nachts shooten is toch net een te grote uitdaging. Gelukkig bestaat er Photoshop, waar je dag in nacht kunt veranderen. Marit Hilarius legt uit hoe.

Voor en na1. Je hebt allereerst een foto nodig die geen zonlicht bevat. Een foto die op klaarlichte dag met harde schaduwen gemaakt is, ga je niet naar een nachtelijk beeld om kunnen zetten. Ik gebruik een foto die in het bos is gemaakt met diffuus licht.<strong>2. </strong>Vervolgens stop ik alle kieren en gaten waar licht doorheen komt wat dichter. Je ziet links achter het model een streepje licht door de bomen komen, dat maak ik iets donkerder met de curven, zodat dit straks niet meer opvalt.2. Vervolgens stop ik alle kieren en gaten waar licht doorheen komt wat dichter. Je ziet links achter het model een streepje licht door de bomen komen, dat maak ik iets donkerder met de curven, zodat dit straks niet meer opvalt.

<strong>3. </strong>Dan is het tijd om het nacht te maken! Door rechts de curve wat naar beneden te slepen haal ik alle lichte delen in de foto wat naar beneden. Ook maak ik de schaduwen wat dieper door links de curve ook iets naar beneden te slepen.3. Dan is het tijd om het nacht te maken! Door rechts de curve wat naar beneden te slepen haal ik alle lichte delen in de foto wat naar beneden. Ook maak ik de schaduwen wat dieper door links de curve ook iets naar beneden te slepen.

<strong>4. </strong>Om wat sfeer in de foto te brengen wil ik een lichtje toevoegen in het lampje. Hiervoor heb ik een brush gedownload die op een lichtje lijkt, maar je kan het ook met een 'gewone' brush proberen. 
Ik kies een warme donkerbruine kleur.4. Om wat sfeer in de foto te brengen wil ik een lichtje toevoegen in het lampje. Hiervoor heb ik een brush gedownload die op een lichtje lijkt, maar je kan het ook met een 'gewone' brush proberen. 
Ik kies een warme donkerbruine kleur.

<strong>5. </strong>Nadat ik met de donkerbruine kleur op het lampje heb geverfd zet ik de dekking van de laag op 'linear licht'. Hierdoor gaat het bruine kleurtje een soort van lichtgeven!5. Nadat ik met de donkerbruine kleur op het lampje heb geverfd zet ik de dekking van de laag op 'linear licht'. Hierdoor gaat het bruine kleurtje een soort van lichtgeven!

<strong>6. </strong>Foto's bij nacht genomen hebben vaak een blauwige koele gloed over zich heen. Met de kleurbalans voegen we iets van blauw en cyaan toe om het geheel wat koeler te maken. Met een brush en masker kun je het eventueel bij het lichtje wat terug poetsen.6. Foto's bij nacht genomen hebben vaak een blauwige koele gloed over zich heen. Met de kleurbalans voegen we iets van blauw en cyaan toe om het geheel wat koeler te maken. Met een brush en masker kun je het eventueel bij het lichtje wat terug poetsen.

<strong>7.</strong>Omdat het lampje de enige lichtbron is in de foto ga ik het om het lampje heen nog donkerder maken. Dit kun je met de curven en met de belichting doen. Ook maak ik het om het lampje heen nog iets koeler met de kleurbalans en het lampje zelf iets warmer.
Ik gebruik veel maskers, zodat ik zelf in de hand heb waar ik de effecten toe wil passen.7.Omdat het lampje de enige lichtbron is in de foto ga ik het om het lampje heen nog donkerder maken. Dit kun je met de curven en met de belichting doen. Ook maak ik het om het lampje heen nog iets koeler met de kleurbalans en het lampje zelf iets warmer.
Ik gebruik veel maskers, zodat ik zelf in de hand heb waar ik de effecten toe wil passen.

Je ziet in mijn screenshot een aantal verschillende lagen waarmee ik gewerkt heb. Met behulp van de maskers kun je de bewerking op bepaalde delen van de foto toepassen. Alles wat wit is is zichtbaar, en alles dat zwart is is onzichtbaar. Dit kun je met de brush aanpassen. Aan de laagmaskers kun je zien dat ik een aantal bewerkingen alleen om het lampje heen heb toegepast (het witte gedeelte) om het om het lampje heen donkerder te maken. Bij de laag 'kleurbalans 3' kun je zien dat ik het effect alleen op het lampje heb toegepast, om deze een wat warmere sfeer te geven.

<strong>8. </strong>Het model licht ik weer ietsjes op, zodat het net lijkt alsof ze verlicht wordt door het lampje. Dit doe ik weer met de curven en een laagmasker.8. Het model licht ik weer ietsjes op, zodat het net lijkt alsof ze verlicht wordt door het lampje. Dit doe ik weer met de curven en een laagmasker.

9. Als finishing touch voeg ik nog wat kleine glittertjes toe in de bruinige kleur waarna ik de laag weer op 'linear licht' zet. En mijn foto is af!

avatar

Ik ben Marit Hilarius, en sinds enkele jaren ben ik elke dag (naast mijn studie) met fotografie bezig. Wat begon als een hobby begint steeds meer mijn werk te worden. Na in 2012 de basisopleiding van de foto academie te hebben afgerond, ging het balletje rollen en nu werk ik regelmatig als fotograaf en fotobewerker voor verschillende klanten. Ik probeer mij te onderscheiden door sfeer in mijn foto's te brengen, wat ik voornamelijk bij paardenfotografie goed tot uiting kan brengen. Sinds 2013 blog ik op mijn blog www.mhilariusfotografie.wordpress.com, en ben ik meer dan ooit bezig met fotografie.

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
sjeffker op 11 november 2014 om 13:07

Is er misschien iemand die voor mij een linkje heeft waar je leuke Photoshop downloads heeft?

Verder vind ik het heel gaaf gedaan!

jderuiter op 12 november 2014 om 18:51

Op http://phlearn.com/ staan vaak hele leuke tips en tutorials in photoshop

sjeffker op 12 november 2014 om 19:11

Dankjewel!

chantalvandenbroek op 5 november 2014 om 18:51

Ziet er erg leuk uit, bedankt voor het delen! Leuke foto ook