Upload jouw foto's
Rook fotografeer je zo! © tips, nabewerking, rook, tutorial, rookfotografie

7 november 2014, 13:32

Rook kan prachtige en abstracte foto's opleveren. Maar hoe fotografeer je zo'n veranderlijk object? Wij leggen het uit!

Voor rookfotografie heb je niet veel nodig. Allereerst heb je een constante rookstroom nodig, denk hierbij aan wierook. De rook fotografeer je met een donkere achtergrond, zodat het contrast tussen de rook en de achtergrond het grootst is. Hiervoor kun je zwart papier of een zwarte doek gebruiken. Tot slot heb je een flitser nodig voor de belichting. Ten slotte heb je een camera nodig om handmatig scherp te stellen.

Rook bevriezen

Aangezien rook een beweging is, wil je deze bevriezen. Dit doe je door middel van een snelle sluitertijd. Dit betekend wel dat je meer licht nodig hebt, daar is de flitser voor nodig. Voorkeur gaat uit naar een reportageflitser op de laagste stand om bewegingsonscherpte te voorkomen. Let bij het kiezen van een sluitertijd dat deze niet korter is dan de synchronisatietijd. De flitser plaats je schuin voor of naast de wierook voor een optimale verlichting. Let op dat je lichtbron niet de achtergrond belicht.


(foto: papa100)

Handmatig scherpstellen

Rook scherpstellen is vrij lastig, aangezien de positie van de rook nog wel eens verandert. Tenzij je een snelle autofocus hebt, is het verstandig om de foto's handmatig scherp te stellen. Gebruik daarom een statief. De scherpsteltruc is om in de autofocus op het puntje van het wierookstokje scherp te stellen. Schakel de camera daarna over op handmatig scherpstellen. Je behoudt nu het puntje van de wierook als scherptepunt.


(foto: dashtropie)

Scherpe rook

Aangezien je niet weet hoe de rook zich gaat vormen, is het verstandig om redelijk veel scherptediepte te gebruiken. Een diafragma van F8 of F11 moet als uitgangspunt wel voldoende scherpte leveren. Natuurlijk kun je dit nog altijd aanpassen naar wens. Ruis kan ook voor onscherpte zorgen. Stel daarom een zo'n laag mogelijke iso in van 100.


(foto: bnn)

Compositie bepalen

In een windstille omgeving gaat de rook recht omhoog. Maar met een klein beetje luchtstroom, bijvoorbeeld van een hand, zal de rook andere vormen aannemen. Wat voor compositie kies je? Breng je alles in beeld of maak je een abstracte uitsnede? Je kunt ook kijken naar de richting van de rook. Laat je deze omhoog gaan, of draai je de foto om zodat de rook zijwaarts gaat? Het is verstandig om een totaalplaatje te fotograferen en in de nabewerking voor een spannende uitsnede te kiezen.


(foto: paulduits65)

Gekleurde rook

Een andere optie die je vaak tegenkomt is gekleurde rook. De makkelijkste en snelste manier is om tijdens het fotograferen kleurfilters voor je lichtbron te zetten, zoals kleurgels voor je reportageflitser. Heb je dit niet? Dan kun je dit makkelijk in de nabewerking toevoegen.

Nabewerking

Nu je de foto's hebt geschoten kun je aan de slag gaan met de nabewerking. Dit is niet alleen de achtergrond en rook perfectioneren, maar je kunt ook kleur(verlopen) toevoegen aan je rook! Lees hier hoe je rookfoto's nabewerkt!


(foto: remko2210)

Meer inspiratie?

Meer inspiratie over de mogelijkheden van rookfotografie? Bekijk dan eens onze collectie met de mooiste rookfoto's!

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
gertphotography op 14 november 2014 om 11:26

Ik fotografeer ook vaak rook en doe dit in RAW. Hier heb je de mogelijkheid om het zwart (van de achtergrond) extra aan te zetten. Ook kan je in RAW mooi spelen met de kleurtemperatuur en de kleuren zelf. Op de flitser heb ik een eigengemaakte "snoot" van zwart karton, zodat je beter het licht van de flitser kunt richten zonder dat er lichtverstrooing op de achtergrond plaats vind. Ook is het leuk om de foto om te zetten in negatief. Je krijgt dan een witte achtergrond met veel andere kleuren rook.