Upload jouw foto's
Aan de slag met HDR-fotografie © HDR, Photoshop, statief, Photomatix, tutorial

4 december 2014, 13:54

Met een hdr foto kun je een hoog dynamisch bereik creëren in je foto's. Veel camera's hebben een automatische hdr-stand, maar hierbij heb je geen invloed op het eindresultaat. Daarom vertellen we in dit artikel hoe je zelf zo'n foto maakt.

HDR fotografie

HDR staat voor High Dynamic Range (letterlijk vertaald: hoog dynamisch bereik). Elke camerasensor heeft namelijk een beperkt dynamisch bereik, kleiner dan dat van het menselijk oog. Het dynamisch bereik is het gebied tussen licht en donker dat kan worden weergegeven. Hoe groter het dynamisch bereik van je sensor, hoe beter je het contrast tussen donker en licht kan fotograferen in één opname.

Fotografeer je bijvoorbeeld een model met tegenlicht, dan zal snel de achtergrond overbelicht zijn als het model goed belicht is. Stel je de belichting in op de achtergrond, dan is je model onderbelicht. HDR biedt een oplossing voor deze situaties met te hoge contrasten.

1. Belichtingstrapje

Voor een hdr-foto voeg je 3 of meerdere foto's samen met verschillende belichtingen. Iedere foto heeft een andere belichtingscorrectie nodig, denk aan -2,0, 0 en +2,0. Let op dat iedere foto een ander deel goed belicht: de donkere delen, de lichte delen en een belichting daartussen. Een belichtingstrapje maak je gemakkelijk via de braketingfunctie van je camera, maar je kan ook zelf aan de slag gaan. Let bij het fotograferen op de volgende aandachtspunten:

  • - De foto moet qua compositie zo identiek mogelijk zijn. Maak daarom gebruik van een statief. Vergeet niet om de beeldstabilisatie uit te zetten. Deze zorgt juist voor bewegingsonscherpte als je van een statief fotografeert.
  • - Fotografeer geheel handmatig: Stel handmatig scherp en kies een geschikte witbalans.
  • - Maak je zelf het belichtingstrapje? Zet je iso-waarde en diafragma vast. Als je van diafragmawaarde verandert, dan zal de scherptediepte ook veranderen. Verander de sluitertijd om de verschillende belichtingen te fotograferen.
  • - Fotografeer in RAW-formaat om zo veel mogelijk informatie te behouden.


Maak een belichtingstrapje van minimaal 3 belichtingcorrecties

2. Software

Nu je beschikt over minimaal 3 foto's met een verschillende belichting voeg je deze vervolgens met software samen tot één foto. Er zijn verschillende betaalde en gratis programma's op de markt beschikbaar. Bekende programma's zijn: Photomatix Pro (gratis proefversie met watermerk, $39 voor Photomatix Light en $99,- voor Photomatix Pro) en HDR Expose (30 dagen proefversie, daarna vanaf $79). Voor Photoshop heb je minimaal CS5 nodig, maar de voorkeur gaat uit naar CS6. Een gratis varianten is Luminance HDR 2.4.0. Ook in het gratis programma Gimp kun je een HDR foto samenstellen via Filters » Exposure Blend » Exposure Blend... In dit artikel richten we ons op de werkwijze van Photoshop (CS6) en Photmatix Pro (zie volgende pagina)

3. Tonemapping

Een jpg-bestand bevat maximaal 8 bits aan informatie per pixel. Bij raw-bestanden is dit al snel 12 tot 14 bits per pixel. Een hdr-foto beschikt na het samenvoegen van de verschillende foto's over 32 bits per pixel. Dit kan niet zomaar op je monitor getoond worden. Daarom moet je dit met software terugbrengen naar 8 bits. Dit terugbrengen wordt tonemapping genoemd.

Lees op bladzijde 2 hoe je foto's nabewerkt in Photmatix en Photoshop CS6.

« vorige 1 2 volgende »

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Harm1955 op 14 december 2014 om 18:15

Kan iemand mij uit de droom helpen, of deze juist bevestigen?
Het komt natuurlijk voor dat je achteraf van een foto zegt "Had ik maar een reeksopname gemaakt om een HDR foto te creëren".
Mits de enkele foto die je zou willen bewerken in RAW is opgenomen, kun je in mijn beleving best achteraf een HDR foto creëren. Als je de foto in Lightroom laadt en daar een aantal virtuele kopieën maakt met af- en oplopende belichtingstijden, kun je deze toch weer in Photoshop als een HDR opname in elkaar schuiven........

Harm1955 op 2 januari 2015 om 16:47

Dar zul je wel gelijk in hebben, maar als ik met de camera een belichtingstrapje van 5 maakt creëer ik toch net zo goed 4 foto's met ruis?

kreweesti op 2 januari 2015 om 13:58

Je kunt achteraf niet zomaar belichtingen creëren, zonder dat daar tijdens de belichting rekening mee is gehouden. Als je een opname wilt maken die buiten het dynamisch bereik van je raw bestand komt, dan is een hdr onontkoombaar. Als je dat in Lightroom of andere software probeert te manipuleren met de sliders, dan creëer je automatisch ongewenste ruis die het resultaat negatief beïnvloedt.

PtR op 6 december 2014 om 20:35

Goed artikel. Ik werk graag met Photomatrix maar sla het bestand op en bewerk het vervolgens in Lightroom.

EvoX op 6 december 2014 om 07:39

Jammer dat velen een HDR verknallen door het veelvuldige blauw zo te laten overheersen.