Meld je gratis aan
Hoe vind je jouw eigen foto's terug op het internet? © quickstart, diefstal, auteursrecht, internet

8 januari 2015, 09:57

Je bent trots op je foto's die je online publiceert. En dan ontdek je dat iemand het resultaat van je creativiteit, geduld en vakkennis schaamteloos heeft gejat. Omdat het zo gemakkelijk gaat, wordt er ontzettend veel beeldmateriaal zonder toestemming van het web geplukt. Hoe spoor je deze inbreuken op?

Gezocht: gestolen foto'sfoto: Tom Kruissink (tom-kruissink)

01 Reverse image search


Meestal gebruiken we google als we met een zoekterm een afbeelding zoeken. Voor dit doel gebruiken we de zoekmachine in omgekeerde richting. We doen een 'reverse image search'. Open Google en klik rechtsboven op Afbeeldingen. In het zoekvak klik je op het icoontje van het fototoestel. Daarna kun je het internetadres plakken van de foto die je online publiceert of je kunt de afbeelding gewoon uploaden. Zorg dat de afbeelding niet te groot is, want gek genoeg werkt deze techniek het best met kleine plaatjes. Het resultaat met vergelijkbare afbeeldingen volgt snel. Klik toch nog op de link Zoekhulpmiddelen, zodat de knop Zoeken op afbeelding verschijnt. Als je vervolgens op het pijltje klikt, kom je bij de optie Visueel vergelijkbaar. Pas dan krijg je een waslijst met webafbeeldingen die op jouw foto lijken.02 TinEye


Het Canadese TinEye werkt ongeveer hetzelfde als Google. Ook hier kun je het plaatje uploaden of de link invoegen. In tegenstelling tot de Amerikaanse zoekgigant zal TinEye pas waarschuwen wanneer het exact dezelfde foto aantreft. Verwacht geen wonderen, maar deze tool is wel in staat een foto te herkennen die op een andere manier is uitgesneden. Wie TinEye vaak gebruikt, kan de extensie voor zijn internetbrowser installeren zodat hij deze speurhond tijdens het surfen rechtstreeks kan aanspreken. Registreren is niet nodig, doe je dat wel, dan kun je ingevoerde zoekopdrachten bewaren.

03 ImageRights


Je kunt een fotodief vragen de foto weg te halen. Bij commercieel gebruik geldt de stelregel: 'don't get mad, get even'. Stuur bij een inbreuk geen factuur met btw, want op die manier legaliseer je de inbreuk. Eis een schadevergoeding gebaseerd op de actuele richtprijzen voor fotografie. Als het je tenminste lukt om de identiteit van de inbreukpleger te achterhalen, want dat is vaak moeilijk. Op ImageRights kun je tot duizend foto's gratis laten beveiligen. Je stuurt de afbeeldingen in lage resolutie, waarna gespecialiseerde scanners het internet in de gaten houden. Bij inbreuk speurt de juridische dienst van ImageRights de dader op en bedingt een fikse schadevergoeding. Omdat voor niets de zon opgaat, zal ImageRights 50% van de vergoeding als commissie vragen.


Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Wiertsema op 18 maart 2017 om 12:36

Een nuttig artikel. Foto's van anderen gebruiken is niet netjes en al helemaal niet als je zelf pretendeert de fotograaf te zijn. Mij maakt het persoonlijk niet uit, maar ik ben dan ook geen topfotograaf.
Er zijn sites (waar ik ook een aantal foto's voor dat doel op heb geplaatst), die de foto's wél rechtenvrij aanbieden. Wanneer je foto's van een dergelijke site download (via je account) dan ben je toch niet illegaal bezig? Dus schrik ik hier eigenlijk een beetje van.

RemeriePhotography op 10 maart 2017 om 07:48

@Djarno700D, mag ik vragen van welke fotosite jouw foto's komen, de foto's die gebruikt zijn door anderen? Gelukkig staan de mijne veelal op 500px en heb nog niks verdachts kunnen ontdekken

Djarno700D op 9 januari 2015 om 01:12

1 ga naar google.nl
2 klik rechts boven op afbeeldingen
3 in de zoekbalk staat een camera... klik hier op.
4 upload de afbeelding van je pc of ga naar de te zoeken afbeelding. Kopieer de url link door middel vanhet menu van de rechter muistoets en kopieer deze in de zoekbalk in google. Druk nu op zoeken

PtR op 9 januari 2015 om 19:37

Dankjewel, Djarno,
Ik had het gedaan volgens de methode zoals jij hem beschreef maar dat werkt bij mij echt niet. Wat wel werkt is het uploaden van een foto.
Helaas heb ik geen hits, dus ik fotografeer nog niet goed genoeg

Djarno700D op 8 januari 2015 om 14:01

Het werkt erg goed... heb nu al 2 foto's gevonden die gebruikt zijn door derden zonder toestemming...

PtR op 8 januari 2015 om 21:10

Hoe heb je dat dan opgezocht? Als ik het doe volgens bovenstaande tekst, vind ik helemaal niets.

PtR op 8 januari 2015 om 11:13

Interessant artikel. Ik heb gezocht via Google en een URL van een foto van mij op Zoom ingevoerd maar krijg dan de volgende uitkomst:
De URL verwijst niet naar een afbeelding of de afbeelding is niet openbaar toegankelijk.