Meld je gratis aan
Geef je model bodypaint zonder verf in Photoshop © IDG NL

12 januari 2015, 16:16

Het lijkt wel bodypainting, maar dan vele malen sneller. In luttele minuten transplanteer je de huid van een tijger over de huid van een mens. Zo maak je een tijgerman, een zebrakoe of een luipaardvrouw. We doen het je voor in drie simpele stappen.

Voor en nafoto: Rosalie Van den Kerckhove (ROSE-78)

01 Transformeren


Deze montage werkt het best als de blik van je model hetzelfde is als het dier waarvan je de huid gebruikt. Bij onze beginfoto kijkt de geportretteerde op dezelfde manier naar de fotograaf als de tijger. Eerst plak je de foto van de tijger als een nieuwe laag op de foto van de man. Uiteraard moet je de afbeelding van de tijger schalen, zodat hij netjes over het gelaat van de man past. Dat doe je door Ctrl+T (Mac OS: Cmd+T) in te drukken, met de T van Transformatie. Door de dekking van de bovenste laag tijdelijk te verlagen, zie je hoe de twee portretten netjes over elkaar passen. Kies Weergave, Linialen en sleep hulplijnen uit de bovenste en linker liniaal om de ogen en de mond te markeren.

02 Bedekken


Soms lukt het niet om beide ogen van het dier precies over de ogen van de persoon te plaatsen. Selecteer in dat geval de laag waarop het dier staat en kies Filter, Vervormen, Uitvloeien. In dit filter kun je met bovenste gereedschap het oog of de muil van het dier verslepen. Werken met het filter Uitvloeien lijkt op boetseren in natte klei. Ben je klaar, dan verwijder je de hulplijnen met Weergave, Hulplijnen. Vervolgens wijzig je in het deelvenster Lagen de overvloeimodus van de bovenste laag. Standaard staat die op Normaal. Wijzig de overvloeimodus in Bedekken. Hierdoor zal de onderste laag met de bovenste worden gecombineerd en zie je in dit geval de ruwe tijgerhuid over het gezicht.

03 Masker


Klik in het deelvenster Lagen op de bovenste laag en ga naar Laag, Laagmasker, Alles verbergen. Hierdoor verdwijnt de tijgerhuid uit beeld. Je ziet hoe een zwart vlak, het masker, de inhoud van de bovenste laag bedekt. Druk op de D-toets om de standaard kleurinstelling actief te maken: voorgrond wit, achtergrond zwart. Selecteer een breed penseel met zachte rand (dekking 50%). Sleep vervolgens met dit penseel over de huid van het personage. Hierdoor verwijder je het masker op deze zones, zodat de tijgerhuid tevoorschijn komt. Omdat de dekking slechts op 50% staat, kun je subtiel werken. In het miniatuur van het deelvenster Lagen zie je hoe het masker is aangepast. Heb je wat teveel weggehaald dan druk je op de X-toets, zodat de voorgrondkleur zwart wordt en je weer wat tijgerhuid kunt weghalen. Met de X-toets schakel je tussen voorgrond- en achtergrondkleur, net zolang tot het masker helemaal is bijgewerkt.


Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Leonlearnit op 14 januari 2015 om 11:22

Bodypoint met photoshop haha! Wat een leuk artikel met een goede uitleg

Leonlearnit op 10 maart 2015 om 11:15

Aankomende donderdag is hier trouwens een Gratis Webinar Photoshop:
http://www.learnit.nl/cursus/webinar-photoshop/