Meld je gratis aan
Fotodokter: Snelheid van autofocus © fotodokter, autofocus, scherpstellen

19 februari 2015, 21:36

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Jantine over de snelheid van scherpstellen met de autofocus.

De vraag

Ik vind het erg leuk om dieren te fotograferen. Ik fotografeer daarbij vaak de hond van de buren. Foto's maken waarbij ze stil ligt lukt goed, maar ik zou graag actiefoto's willen maken. Wat vaak het probleem is, is dat de camera net heeft scherp gesteld, ik vervolgens doordruk voor de foto, maar de hond alweer uit het 'scherpstelgebied' is. Ik heb in oude Fotodokter artikelen veel gelezen over scherpstellen maar de enige vraag die nog rest: Is de snelheid van scherpstellen voor iedere camera/lens verschillend?

De behandeling van de fotodokter

Fijn dat Jantine al meer informatie over het scherpstellen van actie uit eerdere Fotodokter-artikelen heeft gehaald. Om snel antwoord te geven op haar laatste vraag: Ja, de snelheid van scherpstellen verschilt bij camera/lens.

Camera

Een camera heeft meerdere scherpstelpunten die de camera meestal zelf actief gebruikt om scherp te stellen. Het verschilt van 9 tot wel 50 punten. Afhankelijk van het type camera kun je ook zelf aangeven welk scherpstelpunt je wil gebruiken. In deze autofocuspunten zit ook eigenlijk de snelheid. Hoe meer punten je camera heeft, hoe meer mogelijkheden. In de praktijk is een onderwerp sneller in focus omdat je zoveel focuspunten hebt. Ook waar de punten liggen is van belang voor de snelheid. Punten die verder uit het midden liggen zijn minder gevoelig dan het middelste punt. Heb je minder licht, heeft de camera meer moeite om snel scherp te stellen.

De Canon EOS 7D Mark II heeft een snel autofocussysteem met 65 autofocuspunten verspreid over een heel groot deel van je compositie. Omdat alle autofocuspunten van het cross-type zijn, is het systeem goed in staat bewegende onderwerpen snel te volgen. Foto: corpus

Lens

Maar niet alleen een camera is van belang bij het snel scherpstellen. Ook in het objectief gebeurt van alles bij scherpstellen. Zo heeft elke lens een scherpstelmechanisme. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de verschillende lenzen in je objectief worden verplaatst. Afhankelijk van de afstand tot je onderwerp wordt deze dan scherp weergegeven. Dit kan je handmatig doen maar als je de autofocus van je camera gebruikt, wordt dit automatisch gedaan. Er wordt dan een signaal gegeven aan de lensmotor. In deze motor zit ook de snelheidsverschillen. Let bij objectieven bijvoorbeeld op STM (Canon) of AF-S (Nikon) of HSM (Sigma). Deze objectieven hebben een stappenmotor, deze gebruikt stapsgewijze rotatie om scherp te stellen. Hierbij drijft de motor het scherpstelmechanisme aan zonder tussenliggende vertragingssnelheid. Deze objectieven stellen dus sneller scherp dan objectieven zonder deze stappenmotor.

Oefenen

Ook al verschilt de snelheid van scherpstellen per camera en lens, de Fotodokter adviseert Jantine op dit moment vooral om heel veel te oefenen. Bewegende dieren, zelf kiezen van de autofocuspunten, handmatig scherpstellen, door heel veel te oefenen leer je zelf snel of je camera of lens te langzaam is.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties (12)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
PtR op 26 februari 2015 om 11:37

Op mijn Leica objectieven, die nu zinloos in de kast staan, stond bij de diafragmaring heel slim aangegeven in welk gebied je scherpte lag. Hierdoor kon je eigenlijk al zonder door je zoeker te kijken, scherpstellen. Dit handigheidje zie je op de huidige objectieven niet meer terug. Jammer.

perez op 24 februari 2015 om 23:55

Als je echt goed wilt leren fotograferen begin je in z/w en met handmatig scherpstellen.

PtR op 26 februari 2015 om 12:01

Ik dus, nieuwsgierig geworden door je prikkelende stelling, naar je account. Zie ik daar nul foto's.

perez op 26 februari 2015 om 15:18

Nul foto's ja. Wel eens bij stilgestaan dat iemand nog maar net lid kan zijn?

PtR op 26 februari 2015 om 16:21

Joh, helemaal niet gezien. Excuus. Ik was een beetje bevoordeeld want ik zie vaak mensen reageren bij dit soort onderwerpen en dan hebben ze een totaal leeg account. Nou, welkom op Zoom en ik ben benieuwd naar je beelden.

Groet
Peter

perez op 26 februari 2015 om 16:38

Dank U Peter. Maar eerst is mijn eigen website aan de beurt die momenteel gebouwd wordt.

Groet,
Lauran

Bikefun op 24 februari 2015 om 08:20

Geweldig al die afkortingen en AF punten. Misschien gewoon eens het middelste AF punt kiezen, camera op AI servo ( bij Canon) en dan eens gaan oefenen.

fonsmm op 21 februari 2015 om 01:54

Tja, veel oefenen en zelf uitzoeken. Geen exact antwoord op de vraag. Weet je nog niets.
Elders lees ik dat de stappenmotor minder snel werkt dan bij bijvoorbeeld de usm van canon en dat de stm weer beter werkt als je een 70D of 7D hebt en gebruik maakt van liveview en video.

Matt-H-Imaging op 20 februari 2015 om 16:01

Voor actiefotografie is een goede en snelle autofocus inderdaad een must. Vooralsnog is dit het domain van camera's met Phase Detection Auto Focus (PDAF): de SLR/SLT camera's. Compact en systeemcamera's kunnen hier nog niet meekomen, alhoewel Panasonic (met de Micro 4/3 serie) en Sony (met de A6000) al een heel stuk in de richting gaan.

Voor dit soort fotografie is naast de gebruikelijke Canon en Nikon SLR modellen ook nog de nieuwe Sony A77-II. Deze heeft 71 autofocuspunten, en heeft daarnaast een volgsysteem waarbij het beeld van de live view continue geanalyseerd wordt en de camera zo een onderwerp probeert te volgen en in focus te houden. Dit is uniek, want normale SLR camera's kunnen geen live view combineren met de snelle PDAF. En dat voor een camera die nog net geen 1000 euro kost.

Wat lenzen betreft heeft het artikel volledig gelijk: lenzen die snel focussen zijn eigenlijk een must. En die kosten nu eenmaal geld.

Dan nog een andere werkwijze: heb je nu eenmaal geen beschikking over een camera en lens met de benodigde snelheid, kan je ook hetvolgende proberen: stel de camera handmatig scherp op een afstand tussen jouw en het onderwerp (bv. een hond) in. Op moment dat het onderwerp naar je toe komt, de camera continu snel achter elkaar foto's laten maken. Met een beetje mazzel zit er wel een goede foto tussen.

edfried op 27 februari 2015 om 17:25

Ik heb zelf de A99, maar heb geconstateerd dat object volgen bij een naar je toe komende rennende hond geen effect heeft. Ook de Af-d werkt eerder tegen dan mee, daar er nog meer rekenkracht gevergd wordt. Dit zorgt dus voor een vertraging van enkele milliseconden en dus ook een focus die dus net achter de ogen komt liggen. Burst mode gebruik ik, maar ja als de focus telkens net niet daar is waar die moet zijn..... Stilstaand is het geen enkel probleem, dus het zit hem echt in de snelheid van reageren van de camera. Ben er nog niet helemaal uit wat de beste settings zijn, en kom op internet ook niet echt veel tegen (specifiek dit probleem bij A99).

Pratsjbear op 20 februari 2015 om 12:36

Wat is het verschil tussen cross-type autofocuspunten t.o.v. normale autofocuspunten? En zijn er nog meer verschillende autofocuspunten?

Matt-H-Imaging op 20 februari 2015 om 16:06

Cross type autofocuspunten kunnen scherpstellen op zowel horizontale als verticale lijnen. Normale autofocuspunten kunnen maar 1 van de 2 richtingen, meestal de horizontale. Dan heb je ook nog speciale autofocuspunten die goed kunnen werken met lenzen die een groot diafragma hebben, dus F/2.8 en groter (bv. F/1.4).


Een demofilmpje met wat uitleg vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=306xXWy7Izw