Upload jouw foto's
Fotodokter: Sportfotografie © snelheid, sport, actie, Voetbal, Fotodokter

23 februari 2015, 13:48

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Theo Bos over zijn voetbalfoto.

De vraag

Beste Fotodokter,
Gaarne uw beoordeling
Alvast bedankt.

De behandeling van de fotodokter

Theo had maar liefst zeven foto's naar de Fotodokter gestuurd. Omdat ze op elkaar leken, heeft de Fotodokter in overleg met Theo er één foto uitgepikt. Dat is bovenstaande foto geworden. Wat valt er op?

Actie

Theo heeft de actie goed te pakken. Je ziet de spelers geconcentreerd kijken naar de bal die er waarschijnlijk aankomt. Ook zonder het zien van de bal weet je wat de actie zal zijn. Theo heeft een sluitertijd van 1/800 sec gebruikt. Zo zit er geen beweging in de voetballers en staat iedereen scherp op de foto. Door een groot diafragma te gebruiken van F4 houdt Theo ook de focus op de spelers en worden de afleidende reclameborden en supporters vaag in de achtergrond. Sowieso zit goed met de scherpstelling. De juiste spelers zijn scherp en dat kan soms erg lastig zijn bij snel bewegende sporters.

Belichting

Er zijn een paar puntjes die de Fotodokter opvallen. Eerst is de belichting, de foto is een klein beetje donker. Zeker niet onderbelicht, alles is goed doortekend maar de foto iets oplichten geeft net wat frisheid aan de foto. Lees in dit artikel hoe je de belichting iets aanpast in Adobe Lightroom.

Een foto uit de eredevisie maar je ziet direct de helderheid die in deze foto zit. Foto: cootje-design

Hier is bewust gekozen voor tegenlicht. Dat levert een frisse foto op maar ook spannend door het gekozen standpunt en objectief. Foto: avandenoudenrijn

Compositie

Verder vindt de Fotodokter de compositie een klein beetje saai. Dit zou Theo kunnen aanpassen door bijvoorbeeld te gaan zitten. Dan zet je ook het gras en voeten op de foto en dat geeft qua perspectief ook een mooie verhouding. Twee keer 45 minuten op de grond zitten met zware telelenzen wordt een uitdaging maar neem eens een krukje of klein klapstoeltje mee. Of ga op je tas of koffer zitten.

Door lager bij het veld te zitten, krijg je een natuurlijk perspectief. Foto: spreading

Andere invalshoek

Als laatste tip wil de Fotodokter nog meegeven dat het tijdens het voetbal niet alleen om de bal gaat. Dat klinkt raar maar er gebeurt zo veel binnen (en buiten) de lijnen om te fotograferen. Niet alleen het spelletje maar de emoties die bij dit spelletje komen kijken zijn erg fotogeniek. Onbegrip wegens een scheidsrechterbeslissing, woede door een gemiste kans en natuurlijk blijdschap bij een doelpunt. En al die emoties zitten niet alleen bij de spelers, maar ook bij de supporters. Vergeet hen niet te fotograferen, dat zegt soms meer!

Eén foto die alles zegt over de uitslag van Twente. Foto: mvdhoeven

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Squishyman op 30 september 2019 om 07:47

Eerst is de belichting, de foto is een klein beetje donker.
---------------------------------
SQU062 Squishies SQU062 Toy SQU061
SQU061 Squishy SQU061 Kawaii SQU061

Pokemon op 9 augustus 2019 om 13:18

This is the very nice article here you can need to join Play freecell game online and getting the best fun to batter score create.

wanyamaphoto op 23 februari 2015 om 22:25

Ik ben het niet helemaal eens met de foto dokter. Ik vind dat de bal zeker wel in beeld had moeten zijn in een actie. Want mss is het wel een potje rugby wat hier gespeeld word. Daar naast zou ik kiezen voor een kortere sluitertijd, want bij zeer sportieve spelers is 1/800 nog niet voldoende.