Upload jouw foto's
Hoe maak je mooie foto's van de zonsverduistering? 6 tips! © tips, Zon, filter, zonsverduistering, verduistering

12 maart 2015, 16:05

Op vrijdag 20 maart, tussen 09:30 en 11:48 uur, vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Een prachtig astrologisch fenomeen. De maan schuift dan vanaf de aarde gezien precies voor de zon langs. Maar, hoe maak je mooie foto's van de zonsverduistering? We geven 6 tips.

1. Bescherm je ogen

Vergeet niet dat het kijken naar de zon met het blote oog schade kan opleveren. Zelfs bij een zonsverduistering is het nog schadelijk. Bij de Pearle kun je vanaf 9 maart gratis een eclipse brilletje halen. Ze zijn maar beperkt verkrijgbaar, dus wacht er niet te lang mee. Een lasbril kan ook worden gebruikt, mits deze voor elektrisch lassen is ontworpen en de gradatie van de bril zeer zwaar is. Bij het kijken door je zoeker naar de zon, kun je ook schade oplopen. Jouw objectief werkt als een vergrootglas, zeker bij veel millimeters. Houd dus je brilletje op tijdens het fotograferen! Je kunt er ook voor kiezen om niet door de zoeker te kijken, maar via de live view functie. Hierdoor verminder je de kans op schade aan je ogen, omdat je niet direct in de lichtbron kijkt.


(foto: aadt1)

2. Bescherm je camera

Niet alleen je ogen kunnen schade oplopen van het kijken naar de zon. Je camera kun je er ook mee beschadigen. Gebruik filters, bijvoorbeeld een grijsverloop filter of een ND-filter om je objectief en je sensor te beschermen. Je kunt ook gebruik maken van zonnefolie. Dit kun je online kopen of bij de sterrenwacht. In deze blog wordt uitgelegd hoe je zelf zo'n filter kunt maken.

3. Objectief

Om de zonsverduistering goed in beeld te krijgen, heb je een flink aantal millimeters nodig. Denk minimaal aan een lens van 400mm. Je wilt natuurlijk de mooie details kunnen vastleggen. Ga je met objectieven aan de slag die korter zijn, dan wordt de verduistering een mini paasei aan de horizon. Natuurlijk kun je je beeld later croppen, maar dit gaat niet ten goede van de beeldkwaliteit. Je kunt er ook voor kiezen om juist de omgeving en de verduistering in beeld te brengen. Dan heb je minder millimeters nodig. Heb je niet de juiste objectieven in je bezit? Dan kun je ook een objectief huren. Zoek eens op Google en je vindt tal van plaatsen waar dit kan. Lees hier meer over het huren van apparatuur.


(foto: fly-by)

4. Instellingen

De zon is een felle lichtbron, hierop moet je je instellingen dus aanpassen. Dit kun je doen door je sluitertijd erop aan te passen en te kiezen voor een snelle sluitertijd van 1/2500e. Dit laat weinig licht door. Je kunt ook je diafragma dicht knijpen. Hoe hoger het f-getal, hoe kleiner de opening dus hoe minder licht erdoorheen komt. Je iso-waarde kun je ook het beste laag laten staan. Daarbij verminder je de kans op ruis in je foto's. Het beste kun je niet automatisch focussen, gebruik live view om handmatig scherp te stellen.

5. Standpunt en compositie

Om een boeiende foto te maken, is het belangrijk dat je nadenkt over hoe je de verduistering in beeld wilt brengen. Wil je dit in een natuurgebied doen? Of juist in de stad? Door van te voren na te denken over wat je wilt vastleggen, kun je tijd besparen en op het moment zelf je bezig houden met de instellingen van je camera. Ga bijvoorbeeld van te voren locaties scouten. Bedenk welk standpunt je wilt aannemen en welke compositie het mooiste zal zijn.


(foto: kitbits)

6. Geniet

Vergeet niet om naar de zonsverduistering te kijken en ervan te genieten. Het is een mooi fenomeen wat niet vaak voorkomt. Zeker als we geluk hebben met het weer, is het prachtig om te aanschouwen.


Zonsverduistering door een schaap :) (foto: eyeonphoto)

Meer tips?

Heb jij nog tips, plaats ze hieronder in de reacties. Vergeet je je prachtige foto's van de zonsverduistering niet op Zoom.nl te plaatsen?

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
primefoto op 17 maart 2015 om 11:26

Erg riskant om mensen een ND filter te adviseren. Dat houd geen IR en UV straling tegen. Laat dat nu net je ogen en sensor beschadigen!!!
Dus geen ND filters maar de Zonnefilter folie van Baader of een lasglaasje catagorie 14. Anders beter maar niet doen!!!!! Een verbrand oog komt nooit meer goed! Een verbande sensor ook niet, maar die kun je nog vervangen.

edwinmat op 14 maart 2015 om 18:43

Leuk stuk. Paar opmerkingen: 1) astrologisch fenomeen? Liever: astronomisch fenomeen! 2) De getoonde foto's zijn vooral bij lage zonnestand en wolken. Staat de zon hoger aan een heldere hemel, richt de camera met telelens dan liever niet landurig onbeschermd op de zon, dat kan je camera beschadigen. Gebruik liefst een speciaal filter zoals Astrosolar folie. Meer weten? Kijk op http://www.zonsverduistering.nl/fotograferen.html

BasGraat op 13 maart 2015 om 00:39

Liveview is ook aan te raden om oogschade te voorkomen. Je kijkt dan ook niet rechtstreeks in de zon via het oculair.

gipukan op 12 maart 2015 om 20:34

1 van 2010, tis net de maan https://www.flickr.com/photos/gipukan/4275460547

PtR op 12 maart 2015 om 19:32

Die foto van dat schaap vind ik briljant!

EdoG op 17 maart 2015 om 20:25

Haha my thoughts exactly

sidkl301 op 12 maart 2015 om 17:57

beetje vreemd om liveview aan te gaan raden? Met die zon er op?