Meld je gratis aan
Fotomontage raketrugzak in Photoshop uitgelegd © Martijn Hoogendoorn

20 maart 2015, 15:11

Marijn Hoogendoorn maakt prachtige fotomontages. In zijn blog op Zoom.nl legt hij uit hoe hij deze foto's maakt. In deze blog een fotomontage met een raketrugzak!

Ik maakte deze foto Booster in 2010. Ik werkte destijds bij een filmstudio en vond het leuk om hiernaast te werken aan eigen fotografieprojecten.

Idee

Een raketrugzak oftewel jetpack uit de jaren '50 wordt gevonden door een jongeman. Hij gaat hier iets wat onvoorzichtig mee om en komt in de problemen. Tijdens de ontwikkeling van mijn idee heb ik een schets gemaakt. Dit was voor mij het idee zoals ermee gevlogen moest worden.

Schets die ik maakte voor mijn booster-idee

Voorbereiding

Om de kosten zo laag mogelijk te houden heb ik de jetpack in losse delen gefotografeerd en in elkaar geshopt. Hierdoor moest ik eerst weten welke onderdelen het zouden worden.
De basis was simpel, het model Alex de Jong, droeg tijdens de shoot een rugtas. Om deze te vergroten heb ik een reistas op zijn kant gefotografeerd. Een grote lamp op de tas voor een extra lichtje. Een snoet in verschillende standen voor de raket uitlaten en extra foto's van de rugtas onderdelen om het geheel aan elkaar te shoppen. Als laatste onderdeel gebruikte ik babypoeder voor de rook en vuur ontwikkelingen. Dit had ik eerder gelezen bij een Duitse fotograaf, een handige tip om mee te werken. Alle onderdelen die ik in deze foto heb gebruikt zijn in basis los gefotografeerd.
Links een grote tas gefotografeerd als jetpack, rechts de snoot in verschillende standen.

Uitvoering

De hoofdfoto was best lastig. Zo stond ik voorovergebogen op de trap waardoor ik niet goed kon zien wat ik deed. Alex lag op een hocker en dat was ook niet echt een pretje. Daarnaast had ik een groen doek gekocht. Dit leek mij handig maar het gaf een lastige groene nevel aan de rand van de foto. Doordat het doek er wat slordig bij lag werkte selecteren ook niet goed. Grijs was beter geweest. Voor de rest ging het prima.De achtergrond van de parkeerplaats heb ik gemaakt vanaf de flat waarin ik destijds woonde. Toevallig waren ze net bezig met de boel te verbouwen en dat maakte een lanceringplek compleet.

Nabewerking

Met de basisfoto van Alex en de achtergrond ben ik begonnen met de nabewerking. Ik wist toen nog niet precies hoe zijn jetpack eruit kwam te zien, waardoor ik deze foto's op een later moment heb genomen.

De nabewerking koste aardig wat tijd, gezien het een compilatie van losse onderdelen is. Hierin was het belangrijkste dat het zo echt mogelijk overkwam. Zo maakte ik met de penseel sommige delen lichter (wit) of donkerder (zwart), in verband met de zon/ schaduw. Door de explosie zit er bijvoorbeeld een hele lichte oranje, gelige kleur over de grond. Om snel resultaat te krijgen ben ik begonnen met de basis, het uitknippen van Alex en het tekenen van zijn jetpack riemen samen met de nodige vuur en rook. Toen ik daaruit was ben ik de resterende foto's gaan maken in de juiste hoek en licht.


Alle onderdelen die samen de jetpack moeten worden heb ik gefotografeerd, een grote lamp, riembinders en de rugtasriem. De laatste heb ik in de uiteindelijke foto vervormd zodat het aansluit bij het model.

Realistisch

Stap twee was het vervangen van getekende onderdelen, riemen, jetpack, naar de gefotografeerde versies. Waardoor de uiteindelijke vorm steeds meer zichtbaar is. De riemen zijn in de finale versie realistischer gemaakt door deze een schaduw te geven. De rook heeft vele aanpassingen ondergaan, waarbij ik zelf uiteindelijk nog veel heb bijgetekend, ondanks de basis. Voor het bijtekenen gebruikte ik een witte of zwarte penseel in combinatie met een gum met een variabele dekking ( +-10%) en dikte. Ik tekende alleen aan de rand van het rook, in een verloop van wit/ zwart naar de basis van de rook.

In stap twee verving ik alle getekende onderdelen door de foto's. Zo wordt de uiteindelijke foto steeds duidelijker.

Rook

De basis is babypoeder op zwart karton (1). In Photoshop heb ik dit omgekeerd (2) en in een aantal stappen verandert in de juiste look. Stap 3, rook los van witte achtergrond. Stap 4, ingetekend licht en schaduw partijen. Stap 5, explosie/ vuur toevoeging. Stap 6, resultaat.

Explosie/vuur

Ook hier is de basis van de explosie babypoeder. In de nabewerking zitten hier twee lagen boven, een gele laag (dekking staat op "kleur"). Een rode laag (dekking staat op "bedekken"). Dit geeft het gevoel van een explosie en is toegepast in zowel de rook als de achterkant van de jetpack. Van deze drie lagen heb ik een laag gemaakt, en deze over de foto gelegd met laag dekking "bleken".

Tot slot

Voor mij was dit een leuk en leerzaam project. Er gaat veel tijd zitten in een dergelijk project, maar als het lukt zoals je het zou willen dan geeft dat extra plezier.

avatar

Ik ben Martijn Hoogendoorn, freelance fotograaf. Gespecialiseerd in portret, product en reclame fotografie met een strakke beeldbewerking. Ik werk zowel op locatie als in mijn studio te Rijsenhout. Voor mijn portfolio zie www.imdstudio.nl.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
jorikmeedendorp op 22 maart 2015 om 05:32

Het effect met babypoeder is inderdaad fantastisch!
Ik had zelf het personage nog iets scherper gelaten (en meer contrast). Daardoor wordt het wellicht wat minder realistisch, maar dat komt hier niet ter sprake ;p
Zodoende springt het personage er wat meer uit.
Hoe dan ook vind ik het een prachtige foto!

Tfix op 21 maart 2015 om 11:31

Ik vind de babypoeder geniaal gevonden en het resultaat ervan is heel mooi.