Meld je gratis aan
Fotomontage van oud speelgoed in Photoshop © Martijn Hoogendoorn

18 mei 2015, 11:39

Martijn Hoogendoorn maakt fotomontages. In zijn blog op Zoom.nl legt hij uit hoe hij deze foto's maakt. In deze blog een fotomontage om zijn oud speelgoed een nieuw leven te geven.

My old playground is een compilatie van mijn (oude) speelgoed. De gedachte achter de foto was om het speelgoed nieuw leven te geven in een spectaculaire setting.

Schets

Gezien het concept had ik direct een goed idee welk speelgoed ik wilde gebruiken, wat vooraan zou staan en wat achteraan. De miniatuur van een DeLorean auto heeft altijd veel indruk op mij gemaakt, waardoor dit de basis vormde van de foto. Ik wist dat ik hem wilde laten vliegen, de rest moest erom heen geplaatst worden. Ondanks dat het een foto is met mijn oude speelgoed, had ik niet alles op voorraad, er moest ook een setting gecreëerd worden. De trein, een paar huisjes en de kas kon ik lenen via een vriend. De bomen, grindsoorten en gras heb ik hiervoor aangeschaft. Voor het overzicht heb ik de spullen die nog gehaald moesten worden rood gemaakt.

Uitvoering

Het kostte wat tijd om alles goed neer te zetten. Zo had ik mijn camera neergezet en heb ik door dit kader alles geplaatst. Eerst grof en daarna steeds iets netter. Na de hoofdfoto heb ik de losse elementen gefotografeerd, zoals de bomen en de auto in hetzelfde licht.

Mijn beginfoto

Elementen los gefotografeerd zoals de auto

Nabewerking

Zoals de opbouw van de foto, heb ik ook de nabewerking stap voor stap aangepakt. Eerst een grove schets van de gemaakte foto's en daarna alles beetje bij beetje mooi gemaakt.

Links achtergrond uitgeknipt, rechts wolken erbij

Links bomen en auto geplaatst , rechts mist en licht

Vliegende auto

Om de auto te laten vliegen moesten de wielen gedraaid zijn. Ik heb daarvoor de extra foto's gebruikt waarbij de auto op zijn kant staat. Daarnaast heb ik de wielen een licht gegeven. Zie onder hoe dat is gedaan.

Bomen

De (grote) bomen zijn in verschillende fasen her en der geplaatst waarin ik probeerde deze wat spannender te maken, door ze te krom te buigen (verdraaien). Hierdoor lijkt het net of dat de bomen de foto in zijn greep hebben. Het lijken veel bomen maar in de basis zijn het er vier. Ik heb van twee bomen twee verschillende foto's gemaakt. Hierdoor had ik zes verschillende bomen om mee te werken.

Wolken

Met de foto van de wolken in de achtergrond werd de foto al direct een stuk echter. Naast dat deze in de achtergrond zit, zit dit ook over het hele beeld om het geheel wat mistiger te maken. Om dit effect goed te krijgen heb ik de wolken diverse keren gekopieerd (laag optie bleken) en her en der erin getekend. Hierboven zit een extra laag waarin wit is getekend om diverse plekken te versterken.

Skeletor

 Ik had een extra foto van Skeletor om hem omhoog te laten kijken. Uiteindelijk alleen zijn hoofd gebruikt. Hij stond erg prominent in het kader. Gelukkig had ik nog een leeg beeld, waardoor ik zijn lichaam, zonder problemen kon verwijderen. Ik had een extra foto van Skeletor om hem omhoog te laten kijken. Uiteindelijk alleen zijn hoofd gebruikt. Hij stond erg prominent in het kader. Gelukkig had ik nog een leeg beeld, waardoor ik zijn lichaam, zonder problemen kon verwijderen.

Compilatie

Uiteindelijk, toen ik alles op zijn plek had, de laagmaskers netjes had afgewerkt en blij was met de compilatie van het geheel, ben ik me meer gaan richten op kleur en contrast. Het resultaat was een foto waar ik met trots op terug kijk, allerlei elementen die ik tof vind. De auto, mijn oude speelgoed, een verlichtte trein zitten er in en hebben op die manier een tweede leven gekregen.

Tip

Leuke tip voor je foto's, dit beeld heb ik uiteindelijk als foto behangen in de werkkamer.

avatar

Ik ben Martijn Hoogendoorn, freelance fotograaf. Gespecialiseerd in portret, product en reclame fotografie met een strakke beeldbewerking. Ik werk zowel op locatie als in mijn studio te Rijsenhout. Voor mijn portfolio zie www.imdstudio.nl.

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Boost9898 op 19 mei 2015 om 12:04

Ziet er heel vet uit, heb je ook tutorials van hoe je zulke dingen maakt met de nabwerking?

imdstudio op 21 mei 2015 om 20:32

Hoi Boost, dank! Ik heb verder geen uitgebreidere tutorials. Met de juiste foto's en bijgaande uitleg zou je een heel eind moeten kunnen komen.

ingal op 19 mei 2015 om 12:03

Apart om te zien hoe je uitgangspunt( niets bijzonders) omgetoverd werd in zo'n bijzondere " out of space foto"