Upload jouw foto's
6 tips voor culinaire fotografie

21 mei 2015, 09:30

Waar moet je op letten als je mooie gerechten of verse producten op de foto zet. Professoneel foodfotograaf Martijn Smit geeft 6 tips.

1 Zorg dat het licht van links of rechts achter komt. Zo krijg je een beetje tegen- en zijlicht. Ideaal om de structeer van het eten mooi uit te laten komen.

2 Fotografeer je bij een raam? Probeer dan een raam te nemen op het noorden. Je wil namelijk niet keihard zonlicht in je foto. Zacht diffuus licht is veel mooier.3 Bij te hard licht gebruik je een reflectiescherm om schaduwen op te lichten. Dit kan bij foodfotografie een kleintje zijn, eventueel zelf gemaakt (zie tip 5).

4 Wanneer je flitsers gebruikt geldt hetzelfde. Je kunt prima heel licht inflitsen.

5 Is je budget beperkt? Een oude bananendoos met de binnenkant met alufolie bekleed, eventueel met kalkpapier ervoor, geeft een prima softbox om met een TTL flitser goeie resultaten te halen.

6 Zorg voor functionele onscherpte: weinig scherptediepte kan geweldige effecten geven[/list]
Martijn Smit is professioneel foodfotograaf. Hij schreef onlangs het 112 pagina's dikke boek vol met de geschiedenis van foodfotografie, apparatuur, basiskennis fotografie en natuurlijk styling, compositie en een uitgebreide praktijkopdracht. Je bestelt het boek voor € 34,95.
www.culishots.com

Inspiratie

Meer foodfoto's? Check de Zoom.nl Collectie!

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
primefoto op 26 mei 2015 om 14:42

Tip nummer 7: gebruik een kwastje en wat olie om het sappiger te laten lijken.
De garnaal in foto 6 ziet er een beetje droog uit. Een beetje olie er op kwasten veranderd het beeld radicaal van zal wel tot , hmm lekker.
Bij groenten en vooral bladeren kun je er wat waterdruppeltjes op sprenkelen, vlak voor je gaat schieten. Olie heeft een goudgele kleur en op groenten oogt dat minder dan op dierlijke producten.
Als je dat bij foto 6 doet oogt het ineens een heel stuk smakelijker.


axelterpstra op 26 mei 2015 om 14:06

Ik vind juist de laatste foto met het kreeftje een mooie compositie met die onscherpte. Het zijn natuurlijk voorbeelden en, eerlijk gezegd mag er ook wel wat fantasie en creativiteit verwacht worden van diegene die er aan wil beginnen. De basis geef je eenvoudig en simpel, maar duidelijk weer.

Harlie op 26 mei 2015 om 11:55

Persoonlijke mening bij de voorbeeldfoto's:
1 Een lelijk afgescheurd papiertje onder een stuk cake? Punt en achterkant cake wazig?
2 Eén scherp groen blaadje? Persoonlijk vind ik de compositie te lelijk om naast het scherpe blaadje nog iets anders moois uit de foto te halen.
3 Het middelste op de schotel is scherp, de rest is om hoofdpijn van te krijgen. Alsof je het andere niet Mag zien.
Jouw type voedselfotografie trekt me daarom niet zo. Hopelijk komt iemand anders hier om mij er wat meer van te vertellen dan dit stuk.