Upload jouw foto's
Je foto's traceren op internet © IDG NL

17 januari 2020, 10:08

Als je actief bent op veel verschillende fotowebsites en veel werk online zet, bestaat de kans dat je werk zich intussen al heeft verspreid zonder dat jij dat weet. Dit kun je checken. We leggen je uit hoe!

Het controleren of je foto's ergens op internet staan zonder jouw medeweten is toch wel een beetje spannend. Je weet tenslotte niet waar ze opduiken. Geen zorgen: misschien duiken ze wel nergens op, wat alleen maar fijn is.

We testen Google Image Search en Tineye met de volgende foto. We weten dat deze op elke mogelijke wijze al is bewerkt en gebruikt op internet. Helaas is het niet meer te doen om iedereen te e-mailen of ze de foto alsjeblieft offline willen halen, om zo het verspreiden te voorkomen.

Google Image Search

Met Google Image Search kun je een afbeelding zoeken door een trefwoord in te typen, maar ook andersom door het uploaden van een afbeelding. Dat gaat heel simpel. Ga naar Google afbeeldingen door op de homepagina van Google rechtsboven op 'afbeeldingen' te klikken. Klik vervolgens op het kleine cameraatje in het tekst-invoerveld. Dan kun je ervoor kiezen of je een foto wilt uploaden of een URL (directe link naar een foto online, bv www.zoom.nl/foto.jpg) wilt invoeren. Als je dit hebt gedaan gaat Google voor je op zoek naar afbeeldingen die hetzelfde zijn en toont ook soortgelijke afbeeldingen.

Tineye(.com)

Tineye werkt eigenlijk hetzelfde. Je kunt zoeken met een URL of een afbeelding uploaden. Het programma gaat dan opzoek naar afbeeldingen die hetzelfde zijn of naar afbeeldingen die jouw foto bevatten. Resultaten kunnen met beide zoekmachines verschillend zijn. Dus je kunt voor de zekerheid beide zoekmachines proberen.


ImageRights

Als laatste is er nog een (betaalde) website die actief voor jou op zoek gaat naar kopieën van je foto's. Je kunt je foto's uploaden naar de website, en deze geeft jouw foto een unieke 'vingerafdruk' om hem te herkennen online. Als je foto dan op een andere website tevoorschijn komt, krijg je een bericht van de service inclusief de stappen om je rechten te claimen. ImageRights kun je de eerste 30 dagen gratis gebruiken, en daarna kun je kiezen uit een van de verschillende abonnementsvormen.

En dan?

Wat als je je foto terugvindt op een website waar jij hem niet op hebt gezet? Bijvoorbeeld een wallpaper site of een blog van iemand. Maak voor jezelf uit of je wilt dat je foto wordt verwijderd. Punten om te overwegen: is je werk aangepast, staat je naam/bron erbij vermeld, is het commercieel gebruikt of door een hobbyist? Als je dit in overweging hebt genomen kun je besluiten wel of niet contact op te nemen. We raden je aan om eerst via een contactformulier of e-mailadres contact op te nemen. Vaak kun je samen wel een oplossing bedenken.

Geen contactgegevens te vinden? Op http://www.whoistheowner.net/ kun je de url intypen en zo hopelijk meer te weten komen over de eigenaar van de website. Als je zo nog geen e-mailadres van een eigenaar kunt vinden, kun je het hostingbedrijf nog een e-mail sturen met het verzoek tot meer informatie over de websitebeheerder.

Commercieel gebruik

Het werk van een ander commercieel gebruiken mag niet zomaar. Dit heeft te maken met het auteursrecht. In het internettijdperk is het gemakkelijk om aan een foto te komen en vaak is de eigenaar niet meer te achterhalen. Is je werk commercieel gebruikt zonder jouw toestemming? Probeer eerst met het bedrijf contact te zoeken en samen een oplossing te vinden. Reageert het bedrijf niet of willen ze niet meewerken? Dan kun je ervoor kiezen om juridisch gelijk te halen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook een advocaat inhuren. Bedenk je wel dat het ontzettend lang duurt voordat zo'n procedure is gestart en afgerond. Neem ook mee dat als je de zaak verlies het je een fiks bedrag kan kosten. Maak voor jezelf uit of het je dat wel waard is.

Foto's beschermen

Je kunt je foto's beschermen met een watermerk. Vaak ''verpest'' dit je foto, omdat je het watermerk het beste bij je onderwerp kunt plaatsen. In een hoekje wordt het er zo afgehaald of weggeshopt. Ook hier moet je voor jezelf de keuze maken: wil ik wel of geen watermerk op mijn foto's. Het helpt wel een beetje, mensen pakken niet snel een foto met een watermerk. Maar aan de andere kant is het zo: als ze die specifieke foto willen gebruiken, dan lukt het ze wel om het watermerk te verwijderen.

Daarnaast kun je in de metadata van de foto ook je eigen copyright toevoegen. Je kunt in je camera instellen wie de maker is en dus het auteursrecht heeft. Dit zal bij elk merk anders in te stellen zijn, dus kijk even in je handleiding hoe het moet bij jouw camera.

Als je je foto's op een site plaatst met een rechtermuisknop of download beveiliging, wil dat niet altijd zeggen dat het onmogelijk is om de foto te kopiëren. Een screenshot maken is een optie, maar vaak kun je via andere wegen toch een foto eraf halen.

Het is dus vrij lastig om ervoor te zorgen dat je foto's nooit worden gebruikt zonder jouw toestemming. Het enige wat je kunt doen is je er niet al te druk om maken als het wel gebeurt. Tenslotte is het ook een compliment: ze vinden jouw foto mooi genoeg om te gebruiken.

Heb je er zelf ervaring mee of nog tips? Deel het hieronder in de reacties!

Reacties (21)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Stefanie71 op 22 januari 2020 om 12:01

Artikel op herhaling? Maar goed, blijft actueel.
Wat ik wel mis is dit, er wordt vermeld: 'We weten dat deze op elke mogelijke wijze al is bewerkt en gebruikt op internet' maar er wordt niet verteld of deze bewerkte foto's ook netjes allemaal teruggevonden worden of dat als de kleur van de roos is aangepast naar bv geel of de crop anders is deze niet meer tevoorschijn komt?
Je eigen copyright in de metadata is er echter vrij makkelijk weer uit te vegen, echter wordt dieper in het exif bestand het registratienummer van de camera opgeslagen op bv exifinfo.org kun je deze gegevens (die niet direct in de eigenschappen via verkenner terug te vinden zijn) opvragen

Twomuch op 21 januari 2020 om 10:44

Dit is dezelfde manier waarop eerlijke fotogebruikers ook proberen uit te vinden wie de auteursrechthouder van een bepaalde foto is.

Middels de reverse image search hoop je op de website terecht te komen van de persoon of het bedrijf dier de foto aanbiedt om te zien of het kostentechnisch aantrekkelijk is om de foto te gebruiken of niet.

Voor professionals is het dus bijna een must om een online catalogus te hebben zodat mensen je foto's kunnen bekijken - gewoon kunnen "shoppen" voor een foto.

Bij het indienen van een claim inzake oneigenlijk gebruik is het voor een rechter immers moeilijk te geloven dat je inkomsten misloopt als je geen "winkeltje" hebt waar je foto's aanbiedt.

Dit ligt uiteraard weer anders met een foto wat als "werk in opdracht" is gemaakt voor bijvoorbeeld de website van een hotel. Gasten die een blog schrijven over hun bezoek aan dit hotel en daarbij de foto gebruiken, maken reclame vóór dat hotel en daarvoor is de foto ook gemaakt en daarvoor is dan ook al betaald.

Daarnaast bestaat de techniek van het embedden van foto's, waarbij een foto op de oorspronkelijke server blijft staan maar wel wordt getoond op een andere website. Dit valt niet onder de schending van het auteursrecht, zie ook de website van de eerder genoemde Charlotte Meindersma. Bij het plaatsen van foto's of het leveren van foto's voor de website van je klant zul je dus moeten zorgen dat het embedden niet mogelijk is wanneer je niet wil dat jouw foto op een andere website zichtbaar is. In vroeger dagen werd dit gezien als "bandwidth theft" maar met de huidige hoeveelheden data en snelheden is dit niet meer aan de orde.

Er ontbreekt dus nog wel wat praktische informatie in dit stuk wat overduidelijk 5 jaar oud is. De al lang bestaande technieken en de recente uitspraken van de rechtbanken op dit vlak zouden een goede aanvulling zijn.

sheng-si op 18 januari 2020 om 12:54

Marloes, nooit van digimarc gehoord, bestond in 2015 ook al.
En google plaatst zelf onderwerp erbij, wat niet altijd klopt met inhoud foto. Blijf je zoeken.
Dus ook daarop letten.
Korton verhaal eens updaten.
Kloppen die andere sites nog ? 5 jaar later ???

peterpicture op 17 januari 2020 om 15:54

Oef, alle reacties stammen uit 2015. Marloes op herhaling?

sheng-si op 18 januari 2020 om 12:57

Komkommertijd

John_Verbruggen op 6 juli 2015 om 00:24

Als professioneel fotograaf is het echt niet zo ingewikkeld om je recht te halen. Ik heb al diverse inbreuken (10) met succes betaald gekregen met een goede brief en wat advies van een zeer goede advocate Kitty van Boven. Charlotte Meindertsma is een andere zeer goed bekend staande advocate. Als amateur is het lastiger. Je kunt geen schadeclaim neerleggen met het argument dat je van je fotografie moet leven. Dat is in juridische zin van belang. Als een inbreukmaker uitgebreid verweer gaat voeren kun je een advocaat inschakelen en de kosten kan zij doorbereken aan de inbreukmaker. Kortom dat kost je niks. Maar op voorwaarde dat je professional bent. Als amateur is het vervelend, maar niet je broodwinning, zo redeneert ook de rechter. Lees mijn blog die ik daarover schreef en inmiddels duizenden keren bekeken is: http://johnverbruggenfotografie.tumblr.com/post/117766552192/piraterij-van-mijn-fotos-een-gewaarschuwd-mens

Luciecar op 18 juni 2015 om 23:09

......ik kom net kijken, dank voor de info!

Wiertsema op 17 juni 2015 om 11:30

Voor degene die zich hier druk over maakt: denk er dan wel om dat ook de mogelijkheid van 'pin it' uitgeschakeld is. een foto waar het icoon 'pin in' op staat, is te herplaatsen op Pinterest (geeft wel weer waar de foto vandaan komt) en degene die dat doet is niet illegaal bezig.

romboudianus op 16 juni 2015 om 22:51

... echt het allerbeste is om geen enkele foto op internet te plaatsen... maar veilig op opslagmedia te bewaren en er vooral nooit meer naar te kijken om niet in de verleiding te komen. moet je van je foto's leven, dan wordt 't een ándere zaak uiteraard.
ik heb het probleem opgelost door al mijn soms/vaak echt wel fraaie [?] geklungel tot 'free publicity' te verklaren. al wie er rijk mee denkt te kunnen worden... ik gun het hem/haar. echt waardevolle fotoos of artwork ontlenen vooral hun waarde door de eraan verbonden naam. mijn naam mag dan enig zijn op i-net/de wereld, maar heeft geen +invloed op de waarde van mijn eh... creaties/ideeën.
oordeel zelf! veel is te vinden onder de noemer "romboutistic" en op ZOOM onder romboudianus. KORTOM... HAVE FUN! ENJOY! HET LUKT echt MAAR EEN ENKELE AMATEUR substantieel geld te maken met zijn/haar fotografische producten. natuurlijk is het prettig en een hele eer... wanneer je om toestemming tot publicatie wordt gevraagd. zal ik ook altijd in toestemmen normaliter [is in 50 jaar 2x gebeurd [waarbij de 2de keer nog moet worden waargemaakt... ha!]].

Tjeerd66 op 16 juni 2015 om 21:13

Goed artikel, Marloes! Als aanvulling erop: de website ImageRights (gratis tot 1000 foto's geloof ik) doet ook veel werk voor je. Is de moeite waard om je er bij in te schrijven.
https://www.imagerights.com/

gertdaemen op 16 juni 2015 om 20:25

ik heb het dit jaar 2 keer voor gehad, maar ik was er zelf achter gekomen, twee keer de naam van de journalist bij mijn foto geplaatst, factuur gestuurd en 1 hebben ze gedeeltelijk betaald het ander gaat via advocaat verder. Aansluiten bij een auteursorganisatie is ook al een optie, maar kan je achter je foto ook geen watermerk plaatsen? Ik dacht dat ook zoiets bestond dat je bij je exif je copyright kan toevoegen.

Marloeshi op 17 juni 2015 om 11:30

Hopelijk komt 't goed met de hulp van een advocaat. Wel erg jammer dat het via die weg moet worden ''uitgevochten''. Ja, dat klopt! In je camera kun je instellen wie de maker is en dus het auteursrecht heeft. Dit zal bij elk merk anders in te stellen zijn, dus kijk even in je handleiding hoe het moet bij jouw camera.

bentink op 16 juni 2015 om 19:02

Een goed verhaal, ik heb het probleem weleens gehad, en daar zetten ze dan gewoon hun eigen naam bij. Ik struin dan heel internet af om te kijken waar de persoon overal zit met foto's, en verziek hem het internet met duizende mailtjes en berichten, dan is het bij dat soort figuren gelijk afgelopen. Dit is ook een goed werkende manier om van bedrijven af te komen die steeds ongevraagt troep blijven sturen.

kb op 16 juni 2015 om 09:10

goed stuk waar je wat mee kunt dank

JWil op 15 juni 2015 om 21:56

Ik heb twee keer een schikking kunnen treffen bij commercieel gebruik en ontdekte vorige week dat een groot bedrijf een foto van me gebruikt. Aangeschreven maar nog geen reactie. Ben benieuwd.

TeeVijf op 15 juni 2015 om 21:29

Het lijkt erg leuk dat je kunt zien waar jouw werk zonder jouw toestemming wordt gebruikt. Als je zulke lieden er echter op aanspreekt krijg je in de meeste gevallen echt geen excuses maar een grote brutale bek. Ze beschouwen jouw werk als hun eigendom waar ze alle recht op hebben om mee te doen en laten wat ze willen. Helaas is het internet op dit vlak één groot wetteloos gebied waarin alles kan en mag. Wie doet je uiteindelijk wat?

Christall op 15 juni 2015 om 20:56

Dank je wel voor deze uitleg. Ik ben nog niet zo lang bezig met fotografie maar heb net even de proef op de som genomen. Inderdaad zijn al foto's van mij "hergebruikt"!

Sandra2306 op 15 juni 2015 om 20:41

Bedankt, hier hebben we wat aan.
gr Sandra

nilix op 15 juni 2015 om 20:16

Goed iets om het duidelijk te maken via google al 2 keer een foto van mij ergens anders gevonden

frankkok op 15 juni 2015 om 20:13

Goed artikel Marloes, Top !!

Marloeshi op 15 juni 2015 om 20:37

Thanks Frank! Hopelijk helpt het anderen een beetje.