Upload jouw foto's
Photoshop portretbewerking © IDG NL

19 juni 2015, 20:00

De ogen zijn misschien wel het belangrijkste deel van een portret. Marit Hilarius legt je uit hoe je die met Photoshop er nog meer laat uitspringen.

Nog meer fotografietips?


Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Lightroom, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Photoshop en Straatfotografie.In een portret zijn de ogen vaak letterlijk de eye-catcher. Ze zijn doorgaans haarscherp, waardoor de aandacht van de kijker er meteen naartoe wordt getrokken. Om ze er nog eens extra uit te laten springen kun je een paar simpele snelle trucjes toepassen in Photoshop.

De eerste techniek waar we mee werken is de 'dodge and burn' techniek, oftewel doordrukken en tegenhouden. Deze vind je tussen de gereedschappen onder het gevouwen handje of het vergrootglas. Tegenhouden houdt in dat je bepaalde delen in de foto lichter maakt, en bij doordrukken precies andersom. Hiermee kun je delen van je foto donkerder maken. Dit is ook wat we met de ogen gaan doen. De irissen maken we ietsjes lichter. De pupil en de rand om de iris heen kun je ietsjes donkerder maken. Doe dit wel subtiel! Je kunt de belichting bovenaan op ongeveer 10% zetten, zo kun je het effect langzaam opbouwen.Vervolgens gaan we iets meer kleur aan de ogen toevoegen. Maak allereerst een nieuwe lege laag aan. Op deze laag gaan we met het penseel verschillende kleuren aanbrengen in de iris. Selecteer met je pipet een kleur uit het oog, en versterk deze iets.Met deze kleur en een zacht penseel zet je wat stippen in de iris.Deze twee stappen herhaal je nogmaals met een andere kleurtint uit het oog.Nu willen we het effect iets natuurlijker gaan maken. De laagdekking zetten we op kleur doordrukken, zodat de kleur niet meer zo erg 'op' de iris ligt.Hierna gaan we de gemaakte stippen vervagen, zodat de kleuren mooi in elkaar over lopen. We gebruiken hier Gaussiaans vervagen voor. Deze vind je onder Filter > Vervagen > Gaussiaans vervagen.Hoe erg je de kleuren wilt vervagen kun je voor jezelf beslissen. Het komt vrij nauw, de kleuren lopen al snel zo erg in elkaar over dat het één kleur wordt.Omdat de kleuren nog steeds iets te fel zijn naar mijn smaak, zet ik de laagdekking ietsjes lager, op ongeveer 60%. Het effect is zo iets minder sterk en past beter bij de foto.Om nog meer aandacht naar de ogen te trekken gaan we ze als laatste stap nog ietsjes verscherpen. Dit doe ik met Filter > Overig > Hoogdoorlaat. Met Ctrl+ Alt + Shift + E maak ik eerst nog een nieuwe laag aan om het filter op aan te brengen.Hoeveel je wilt verscherpen hangt van je foto af, en hoe scherp de ogen al zijn. Heb je de foto netjes geschoten en zijn ze al haarscherp, hoef je het maar een klein beetje extra aan te zetten.Om met deze laag ook daadwerkelijk te verscherpen kun je de laagdekking veranderen naar zwak licht. Geef de laag ook meteen een masker, want je wilt enkel de ogen verscherpen, en niet de hele foto.Klik dubbel op het masker om het om te keren, zodat je vervolgens alleen de ogen kunt selecteren met een witte brush.
Door je bewerkte lagen aan en uit te schakelen kun je het verschil bekijken en eventueel enkele lagen nog iets aanpassen naar je smaak.

Nog enkele tips om de ogen extra op te laten vallen:

1. Werk met een groot diafragma zodat de scherpte al snel weg loopt achter het oog.
2. Zorg dat het oog dat zich het dichtstbij de camera bevindt altijd scherp is! Je kunt zelf een scherpstelpunt selecteren of volledig handmatig scherpstellen.
3. Fotografeer je model niet recht van voren, maar ietsjes van boven. Door een gedeelte van de nek en schouder mee te nemen valt de scherptediepte nog eens extra op.
4. Licht je model bij met een flitser of reflectiescherm waar nodig voor een frisse, lichte oogopslag


avatar

Ik ben Marit Hilarius, en sinds enkele jaren ben ik elke dag (naast mijn studie) met fotografie bezig. Wat begon als een hobby begint steeds meer mijn werk te worden. Na in 2012 de basisopleiding van de foto academie te hebben afgerond, ging het balletje rollen en nu werk ik regelmatig als fotograaf en fotobewerker voor verschillende klanten. Ik probeer mij te onderscheiden door sfeer in mijn foto's te brengen, wat ik voornamelijk bij paardenfotografie goed tot uiting kan brengen. Sinds 2013 blog ik op mijn blog www.mhilariusfotografie.wordpress.com, en ben ik meer dan ooit bezig met fotografie.

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Squishyman op 3 september 2019 om 16:40

Oef in de voorbeelden is de oogkleur wel iets te zwaar aangezet.
------------------------------
Squishy slow rising SQU010 squishies SQU010 banana
SQU009 squishies SQU009 squishy SQU009

tsfkar op 24 juni 2015 om 11:37

"Nu willen we het effect iets natuurlijker gaan maken. De laagdekking zetten we op kleur doordrukken, zodat de kleur niet meer zo erg 'op' de iris ligt.". Moet dit niet kleur tegenhouden zijn? Als ik kleur doordrukken selecteer krijg ik zwarte stippen in de iris.

wflaman op 22 juni 2015 om 15:47

Oef in de voorbeelden (met bij de man helemaal rechtsonder) is de oogkleur wel iets te zwaar aangezet. Op zich kan dit een resultaat zijn wat ook de bedoeling is; een wat gestileerde foto zoals mensen ook wel eens (Instagram)filters gebruiken. Wat dat betreft is dit zeer geslaagd, maar persoonlijk ben ik toch iets van het meer realistisch retoucheren.

maximus43 op 22 juni 2015 om 15:07

Voor de dodge-en-burn gebruik ik meestal een aparte layer. Hierdoor kan je je wijzigingen altijd nog corrigeren. (zie http://www.photoshopessentials.com/photo-editing/dodge-burn/ voor een beschrijving hiervan)