Upload jouw foto's
6 tips om vlinders te fotograferen © IDG NL

7 mei 2020, 10:00

Vlinders zijn een geliefd onderwerp om te fotograferen. Met al die prachtige kleuren en vormen kun je al snel een dromerig beeld creëren. We geven je wat tips.

Bereid je goed voor

Als je vlinders wilt fotograferen is enige voorbereiding erg handig. Ga na of er vlindertuinen bij je in de buurt zitten en ga daar overdag eens kijken. Overdag zijn vlinders namelijk actief en kun je zien of er ook daadwerkelijk vlinders rondfladderen. Ga ook na welke planten aantrekkelijk zijn voor vlinders. Wil je een specifieke soort fotograferen? Zoek dan uit tot welke plant die vlinder zich aangetrokken voelt.


(foto: lisa08)
Kijk overdag of je al vlinders kunt spotten. Je hebt dan 's morgens meer kans dat er nog vlinders zitten te rusten op bloemen.

Ga vroeg op pad

Net als bij het fotograferen van veel andere insecten is het belangrijk om vroeg op te staan. Vlinders zijn 's morgens nog niet opgewarmd en zullen minder snel wegfladderen. Ben wel voorzichtig als je een vlinder hebt gespot. Het minste tikje kan de pret al bederven. Bedenk dus van te voren hoe je de vlinder in beeld wilt brengen.


(foto: amsterdamned)

Kies de juiste instellingen

Houd je instellingen goed in de gaten. De focus wil je volledig op de vlinder leggen. Dit bereik je door een open diafragma te kiezen (bijv. f2.8). Hierdoor vervaagt de achtergrond en springt de vlinder eruit. Als het windstil is kun je werken met langere sluitertijden, hiermee krijg je nog extra licht in je foto en kun je je diafragma open houden (onscherpe achtergrond) en je iso-waarde laag (geen ruis).


(foto: gebbe)
Bij deze vlinderfoto zie je een prachtige onscherpe achtergrond. Die 'matcht' met de kleur van de vlinder.

Stel handmatig scherp

Bij een kleine scherptediepte zal het scherpstellen automatisch waarschijnlijk niet vlekkeloos gaan. Je kunt dus beter handmatig scherpstellen. De meeste camera's hebben tegenwoordig live view, waarmee je heel nauwkeurig kunt scherpstellen. Live view is ook erg handig als je niet gemakkelijk bij de zoeker kunt komen.


(foto: teuni)
Met zoveel plekken om op te focussen is het gemakkelijker om handmatig scherp te stellen. Zo weet je zeker dat je het moment niet mist.

Gebruik een statief

Het werken met een statief is aan te raden. Het geeft je extra stabiliteit en het maakt scherpstellen gemakkelijker. Als je een lichtsterke macrolens hebt, zal deze ook wel wat wegen, een statief kan je handen en armen hierbij ontlasten. Als je met langere sluitertijden kunt werken is een statief onmisbaar. 's Morgens is het vaak nog wat donker dus voor voldoende licht zal je moeten kiezen: je sluitertijd omlaag of je ISO omhoog. Je diafragma zet je helemaal open voor een onscherpe achtergrond. Je ISO omhoog kan zorgen voor ruis, wat erg jammer zou zijn. Je sluitertijd omlaag betekent dat uit de hand fotograferen lastig wordt en je toch echt een statief nodig hebt.


(foto: mikos)

Durf creatief te zijn

Probeer eens wat anders dan een echte macrofoto van een vlinder. Laat de leefomgeving zien of werk eens met tegenlicht. Door nieuwe dingen te proberen krijg je geheel andere foto's die opvallen tussen de rest.


(foto: naomilambrikx)
Bij deze foto is voor een andere hoek gekozen dan bij veel foto's die je ziet. Dit in combinatie met de houding van de vlinder maakt het plaatje compleet.

Reacties (13)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Vlekkie op 12 juli 2015 om 15:17

Bedankt voor je tips ga het zeker uit proberen in dierentuin blijdorp daar heb je een vlindertuin, maar als je daar naar binnen gaat beslaat je lens de eerste 15 min is daar wat aan te doen, ik ben een beginner ik heb de nikon d3200 tamron 90 mm met automatisch scherpstellen en hij is ook 1 op1 ik hoop dat een goede lens is.

grt:Vlekkie (Ro

swany op 9 juli 2015 om 09:38

bedankt voor de tips ga ze zeker gebruiken. gr. tineke

majvangooreg op 1 juli 2015 om 23:01

ja

thuis1942 op 1 juli 2015 om 17:08

Bedankt voor deze tips en uitleg,Ik heb zelf een Macro lens 10-20 maar het moeilijk en geduld

axelterpstra op 1 juli 2015 om 13:43

Bedankt voor de goede en bruikbare tips, die je geeft. En wat een prachtige foto's!!

Engelbert13 op 1 juli 2015 om 12:24

Cor, in vlindertuinen (kas) kan het erg vochtig zijn. Houd daar rekening mee. Als de luchtvochtigheid daar erg hoog is, ga er dan eerder naartoe. Dan kan je camera 'wennen' en dat kan best wel eens een poos duren.

gerdvo op 30 juni 2015 om 23:36

schitterende tips en foto's

Paulus54 op 30 juni 2015 om 23:01

ben een beginner kan je ook aangeven wat voor camera spiegelreflex, systeem of compact en welke lens of lenzen zijn het best te gebruiken
gr Paul

axelterpstra op 1 juli 2015 om 13:41

Beste Paul, ik fotografeer met een systeem camera + een 60mm macro-objectief. 100mm is nog een betere keuze. Ze zijn wat prijzig, maar je kunt niet meer zonder, als je er eenmaal één hebt. Hiermee kun je ook goed iets van de omgeving laten zien, waarin je onderwerp zich bevindt. Macro-objectieven zijn ook goed te gebruiken bij landschappen en/of portretten. Ze zijn multi-functioneel. Ik raad het je sterk aan, als je er nog geen hebt..

corvanmoorsel op 30 juni 2015 om 21:13

Ben het eens met sambikkeltje .Als de warmte voorbij is zal ik op pad gaan en een vlindertuin hier in de buurt gaan zoeken of zij er mensen die wat weten te vinden in postcode gebied 5702

gerardwb op 30 juni 2015 om 21:02

Niet in elke vlindertuin zijn statieven welkom

sambikkeltje op 30 juni 2015 om 20:51

Mooie uitleg en tips voor degene die hier op willen gaan fotograferen die het nog niet goed onder de knie hebben

Gr Sam

JanOG op 30 juni 2015 om 20:28

Dank je wel voor deze tips. Ik neem ze graag ter harte en ga er mee aan de slag.