Upload jouw foto's
Fotograferen met tropische temperaturen © IDG NL

3 juli 2015, 11:00

We bereiken tropische temperaturen dit weekend. Maar hoe gebruik je dat in je fotografie? En waar moet je op letten met je camera? Wij geven 5 tips!

1. Apparatuur

Allereerst is het belangrijk om goed voor je apparatuur te zorgen. Zonder camera natuurlijk geen foto's! Het spreekt voor zich dat je je camera niet te lang vol in de zon moet leggen. Houd de camera in de tas en de tas in de schaduw als je hem niet gebruikt. Verder kun je last hebben van condensvorming. Een beslagen lens kan erg frustrerend zijn als je net een mooi moment wilt vastleggen. Condensvorming kan ook in je camera plaatsen vinden. Dat is niet alleen frustrerend maar ook gevaarlijk. Als je een camera met intern condens aanzet, heb je een kans dat dat de laatste keer is. Het is dus belangrijk dat je de camera even laat acclimatiseren en aan de omstandigheden laat wennen. Berg je camera in een koele ruimte op in de luchtdichte plastic zak en laat hem als je buiten bent rustig in de tas opwarmen. Zo kan de camera even wennen aan het temperatuurverschil tussen de koele huiskamer en de warme buitenlucht en zal er geen condensvorming optreden.

Let op dat je zelf maar ook je camera niet te veel opwarmt. Foto: photure

Tip: stop zakjes met Silica Gel in je cameratas. Deze zakjes, met vochtabsorberende kristallen, zitten vaak in dozen van nieuwe schoenen of elektronische apparatuur.

2. Hard licht

Tijdens deze dagen heb je overdag last van hard licht. Hard licht heb je zo ongeveer 2 uur na zonsopkomst tot 2 uur voor de zonsondergang. Dit felle licht zorgt voor diepzwarte schaduwen, voornamelijk recht onder het object. Bij portretten ontstaat overal waar reliëf is, zoals onder de neus, kin en ogen, schaduw. Dit voorkom je door te flitsen. Is de flits te sterk? Maak dan gebruik van de flitsbelichtingscompensatie, deze vind je in het menu en herken je aan het pictogram met een bliksemschicht en een plus-minteken ernaast. Een tweede oplossing is het licht reflecteren of te filteren bijvoorbeeld met een reflector.

Bij hard licht kun je een portret inflitsen. Foto: SanderKristiaan

3. Let op je histogram

Natuurlijk moet je altijd, bij elke temperatuur, je histogram in de gaten houden. Met donkere schaduwen kan het extra lastig zijn om de foto goed te belichten, dan is je histogram extra belangrijk. Het histogram laat de verdeling tussen donker en licht in je foto zien. Een ideaal histogram past precies binnen de lijnen en schiet niet naar links of rechts uit. Schiet je grafiek uit naar links? Dan heeft je foto dichtgelopen vlakken. Bij een uitschieter naar rechts zijn delen uitgebeten. Waarschijnlijk kan je foto de grote lichtcontrasten niet aan en worden donkere delen dichtgelopen en lichte delen uitgebeten. Je moet een keuze maken in welke delen je goed wil belichten. Wil je details in de schaduw zichtbaar maken, probeer dan geen uitschieters naar links te maken. Om overbelichte delen te voorkomen mag de grafiek de rechterkant niet aanraken.

Een foto met hard licht is het lastig belichten. Houd dan ook goed je histogram in de gaten. Foto: bulderwm

4. Tegenlicht

Omdat je te maken hebt met hard licht zul je ook snel 'last' hebben van tegenlicht. De eerste les die vaak geleerd wordt, is vermijd tegenlicht. Dit is één van de moeilijkste soorten licht omdat het je belichtingsmeter aardig in de war kan brengen. Maar juist tegenlicht kan ook voor unieke foto's zorgen. Lees hier alle artikelen over tegenlicht.

Tegenlicht is vaak wat extra werk maar zorgt ook voor prachtige foto's. Foto: marcbroekmanphotography

5. Zwart-wit

Zoals eerder gezegd versterkt de felle zomerzon schaduwen en contrasten in je foto's. En dus is zomerse fotografie bij uitstek geschikt voor omzetten naar zwart-wit. Zijn de schaduwen in je foto's zelfs te diep voor zwart-wit? neem dan je toevlucht tot Photoshop of Lightroom en licht de schaduwpartijen iets op. Het is ondoenlijk om grote schaduwen op straat of in een landschap op te lichten met flitsers of reflectieschermen.

Het lijkt raar met die prachtige kleuren in de zon maar zomerfotografie is ook mooi in zwart-wit. Foto: maaiway

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
photure op 9 juli 2015 om 13:58

Leuke zwembadfoto...

1103 op 7 juli 2015 om 21:50

Mooi foto van de kleintjes .
Groet.

John-Fotografie op 3 juli 2015 om 13:21

Mooi, had ook een foto met veel licht en wist miet wat er nee te doen. Ik heb er nu een omgezet.Hoe plaats ik de foto hier?

maaiway op 2 juli 2015 om 22:53

Mijn foto erin! Wat ontzettend leuk, hartelijk bedankt!