Upload jouw foto's
Werken met een green screen © IDG NL

14 juli 2015, 17:16

Werken met een groen achtergrond, of green screen, laat je eenvoudig elke achtergrond in je foto gebruiken die je maar wilt. Henk van Essen legt uit hoe je dit doet.Graag wil ik in deze blog laten zien hoe je op eenvoudige wijze met green screen kan werken in Gimp. Ik werk met Gimp versie 2.8 dat gratis is te downloaden.

Green screen kan je voor vele doeleinden gebruiken. Op dit moment ben ik bezig met het maken van een klei animatie en daarbij is het werken met een green screen geen overbodige luxe. Het kleipoppetje is in dit geval mijn model.


Download hier de originele foto als oefenbestand.

Mijn achtergrond is van papier (tech-green van Savage), maar je kan er ook voor kiezen om een groen doek te gebruiken. Ook is het mogelijk om andere kleuren te gebruiken bijvoorbeeld blauw. Op internet is genoeg te vinden over diverse screens.
Voor nu heb ik voor Gimp gekozen, omdat deze voor echt iedereen toegankelijk is. Het is gratis en ook in het Nederlands.

Voordat je gaat beginnen met het maken van een foto zorg dan dat de instellingen goed staan en schrijf dit ergens op zodat je niet steeds hoeft te zoeken en proefshots moet nemen. In mijn geval heb ik bewust voor een lichte schaduw gekozen aan de linkerkant van het poppetje. Ik wil mijn poppetje in de zon plaatsen in een straat.

Gimp 2.8 starten
Ik zet Gimp neer in een enkel-venster modus. Ik heb dan veel gegevens in beeld en ik weet dan wat ik doe. Dit is te realiseren in het menu: Venster, Enkel-venster modus.

Open het bestand dat je wilt bewerken. Er zijn verschillende manieren om te werken met green screen. De manier zoals ik het hier omschrijf is eenvoudig. Binnen enkele minuten is er al een behoorlijk resultaat geboekt. Als eerste ga je de voorgrond selecteren met het gereedschap Voorgrond selecteren.Het gehele plaatje ga je nu ruw selecteren:Het plaatje dat je dan ziet is een blauw scherm met een grof geselecteerde voorgrond met nog een rand groen eromheen.De volgende stap van dit gereedschap is dat je aangeeft waar het onderwerp zich bevindt. Met één muisbeweging teken je als het ware de omtrek van het poppetje, maar niet eromheen maar óp het poppetje. Je ziet dan een lange kronkelige zwarte streep. Kom hierbij niet op de groene omranding.Laat je de muis los dan gaat de computer aan de gang en naar enkele seconden is de voorgrond vrij van de achtergrond. Klik op enter en het figuur wordt geselecteerd.

Let op: Wanneer je nu op delete drukt zal het figuurtje verdwijnen en de achtergrond blijven staan dus we moeten de selectie omkeren. Ga hiervoor naar het menu en kies Selecteren en klik dan op Inverteren. Nu wordt het groene gebied geselecteerd. Klik je nu op delete dan zal de achtergrond een andere kleur krijgen wat we eigenlijk niet willen. Ga naar geselecteerde laag in het dialoogvenster en klik met de rechtermuisknop en kies dan alfakanaal toevoegen.Nu op delete drukken en alle kleur van de achtergrond is verdwenen. Om nu een andere achtergrond te krijgen dan kun je heel eenvoudig een plaatje slepen en plaatsen onder de laag van het figuurtje in het dialoogvenster. Keurig komt dan de achtergrond in beeld met jouw bewerkte figuurtje.Nu kan het zo zijn dat het figuurtje veel te groot is in verhouding tot het plaatje. Ook dat is weer aan te passen door te gaan schalen. Klik op schalen

Er komt een raster in beeld. Nu kun je handmatig het plaatje in verhouding brengen met jouw gekozen achtergrond. Eenmaal alles goed dan op de geselecteerde laag rechts klikken en lagen laten samenvoegen.

ResultaatIn mijn volgende blog zal ik uitleggen hoe je het green screen gebruikt in Adobe Photoshop.

avatar

Ik ben Henk van Essen en mijn leeftijd is alweer 51 jaar. Achter de camera staan en veel foto's nemen is voor mij nergens meer aan denken, ontspannen, gelukkig zijn en nog veel meer van dit. Op mijn zestiende kocht ik mijn eerste compactcamera en na een fotografiepauze heb ik de laatste jaren het fotograferen weer opgepakt. Ik krijg regelmaat opdrachten waar ik met veel passie aan het werk ga. Op bijna aller gebied ben ik bezig met fotografie. Wat er in de toekomst gaat gebeuren weet ik niet. Maar één ding weet ik zeker, stoppen met fotografie gaat niet meer gebeuren. www.fotovanessen.nl / www.facebook.com/fotovanessen / @fotovanessen

Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
henkve op 24 juli 2015 om 17:08

Uitleg komt spoedig . Leuk al deze reacties

Jozeeke op 24 juli 2015 om 10:57

Fijne uitleg, en mooi om te zien,
wat je dan ermee kunt doen.
Wacht nog ff op je uitleg voor Adobe.

grt José

lumafoto op 22 juli 2015 om 12:52

Zeer goed!

mariontcvb op 22 juli 2015 om 12:39

super ik hoop dat de beschrijving gauw komt in adobe

B4Art op 21 juli 2015 om 20:29

Gelijk heb je, lekker doorgaan. Dank voor je uitleg.

Mandydb op 21 juli 2015 om 20:18

Ook ik wacht op de fotoshop versie. Toevallig dacht ik gister dat ik hier wat mee wilde gaan doen

sambikkeltje op 21 juli 2015 om 19:04

Mooi hoe je dit heb aan ons uitgelegd, maar ik wacht ook even op je volgende uitleg in Adobe

Gr sam