Upload jouw foto's
Fotografeer jij altijd vanuit hetzelfde standpunt? © IDG NL

26 juli 2015, 10:00

Of je nu een wandeling door de natuur maakt of een stad bezoekt, meestal ben je geneigd om foto's te maken terwijl je staat. Wanneer je dan meerdere foto's van hetzelfde onderwerp maakt, lijken deze vaak op elkaar. Hoe kun je nu zorgen voor verrassende foto's? Toine Westen geeft je een aantal tips.

De "sfeer" van je foto's kun je in grote mate beïnvloeden door het kiezen van een ander standpunt. Hierdoor kun je letterlijk vanuit een ander perspectief fotograferen. Dit artikel gaat in op het kikkerperspectief, het vogelperspectief en fotograferen op ooghoogte.

Kikkerperspectief

Wanneer je een standpunt kiest dat lager is dan het onderwerp, noemen we dit een kikkerperspectief (of kikvorsperspectief). Het is alsof je als een kikker opkijkt naar de wereld om je heen.

Doordat je nu vanuit een heel laag standpunt werkt, komt ook de horizon meestal laag in je foto te liggen. Of in het extreme geval zelfs onder je foto. Het gevolg hiervan is dat je onderwerp relatief groot lijkt. Je kijkt er als het ware tegenop.

Voor landschapsfotografie kun je hier bijvoorbeeld gebruik van maken wanneer je een relatief klein voorgrondonderwerp vrij groot in beeld wilt brengen. Zoals het voorbeeld in onderstaande foto.


Een landschapsfoto vanuit kikkerperspectief, gemaakt in IJsland. De horizon ligt laag in deze foto.

Het kikkerperspectief wordt ook vaak toegepast bij architectuurfotografie.

Vogelperspectief

Kies je een standpunt dat hoger ligt dan je onderwerp, dan spreken we van een vogelperspectief. Je kijkt als een vogel neer op de wereld onder je.

Dit hoge standpunt zorgt ervoor dat je horizon vaak bovenin je foto komt te liggen, of zelfs er volledig boven. Hierdoor lijkt je onderwerp kleiner dan het in werkelijkheid is.

Deze situatie ontstaat bijvoorbeeld wanneer je vanaf een berg een foto maakt van het dal onder je. Een voorbeeld hiervan zie je in deze foto.


Een landschapsfoto vanuit vogelperspectief, gemaakt in Zwitserland. In deze foto ligt de horizon hoog in het beeld.

Je hoeft zelf niet per se op een hoge positie te staan om gebruik te kunnen maken van een vogelperspectief. Je krijgt dit effect bijvoorbeeld ook wanneer je rechtop staat en de bloemen in het veld aan je voeten fotografeert.

Ooghoogte

Wanneer je op gelijke hoogte bent met je onderwerp, dan fotografeer je op ooghoogte. Je kunt je onderwerp - soms letterlijk - in de ogen kijken.

De horizon zal nu waarschijnlijk vrij centraal in de foto liggen. Onderwerpen die hoger zijn dan jij, komen boven de horizon uit. Terwijl onderwerpen die kleiner zijn onder de horizon zullen blijven.

Deze situatie komt veelvuldig voor bij landschapsfotografie.

Fotografeer jij liever dieren, of kinderen? Dan kan het fotograferen op ooghoogte ook een heel mooi effect geven. In plaats van dat je neerkijkt op je onderwerp, geef je het nu een prominente plaats in je beeld.

Wisselen van standpunt

Wanneer je een serie foto's maakt van hetzelfde onderwerp, is het interessant om regelmatig van standpunt te wisselen. Hierdoor creëer je een veel gevarieerdere set foto's dan wanneer je steeds vanuit hetzelfde perspectief zou fotograferen.

avatar

Mijn naam is Toine Westen. Als professioneel fotograaf heb ik me gespecialiseerd in natuur- en landschapsfotografie. Met veel plezier deel ik mijn kennis via o.a. blog-artikelen, presentaties en fotoworkshops in de Lage Landen en het Hoge Noorden. Wil jij graag 7 supertips voor een betere scherpte en meer diepte in je foto’s? Download dan mijn gratis e-book: www.fotograferenindenatuur.nl/tips

Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
swany op 29 juli 2015 om 17:46

prachtige tips waar ik wat mee kan. gr. tineke

vimage-view op 28 juli 2015 om 12:44

Nog een tip is kijken naar de filmwereld. In films zie je soms zeer leuke hoeken die je zeker eens moet uitproberen in een shoot.

andrefoto op 27 juli 2015 om 17:48

Voor vogelperspectief gebruik ik een éénpootstatief en een afstandsbediening. Klapschermpje naar beneden klappen en fotograferen maar. Ook ideaal als je over een mensenmassa heen wilt fotograferen of over een hek. Groet, Andrefoto.nl

toine-westen op 29 juli 2015 om 08:39

Mooie en praktische tip, Andrefoto!

CAMaurer op 27 juli 2015 om 16:02

Dank je wel voor dit artikel. Erg leerzaam. Valt door je knieën gaanook onde kikker perspectief. Of is dat als je op je buik gaat liggen? ????

Gr Cyril fijne dag nog

toine-westen op 29 juli 2015 om 08:35

Hi Cyril,
Dat hangt af van de hoogte van je onderwerp. Maar door je knieen gaan is vaak al genoeg om je onderwerp van onderaf te kunnen fotograferen. Veel succes!
Groet, Toine

CAMaurer op 29 juli 2015 om 08:53

Dank je wel voor je reactie super blij mee.

Gr Cyril fijne dag nog

ChristaMerk op 27 juli 2015 om 13:30

Ik fotografeer graag honden en dat doe ik het liefst liggend... of anders heel laag bij de grond. Zo krijg je altijd de mooiste composities