Meld je gratis aan
Werken met green screen en Photoshop © IDG NL

16 augustus 2015, 10:00

Door iets of iemand te fotograferen voor een green screen oftewel groene achtergrond, kun je makkelijk de achtergrond vervangen. Henk van Essen legt uit hoe je dit doet met Photoshop.

Werken met een groen achtergrond, of green screen, laat je eenvoudig elke achtergrond in je foto gebruiken die je maar wilt. In deel 1 heb ik gebruik gemaakt van Gimp.
In deel 2 laat ik zien hoe je dit op eenvoudige wijze kan doen in Photoshop CC 2015.

eindresultaat

Green screen kan je voor vele doeleinden gebruiken. In mijn vorige blog heb ik laten zien hoe dat werkte met een poppetje. Nu zal ik een model gebruiken waar ook de reflectie op kleding te zien is. Ook dit zal ik proberen uit te leggen hoe je dat nu behoorlijk goed kan wegwerken.


Mijn achtergrond is nu niet van papier maar van doek. Ik gebruik een doek van drie bij zeven meter. Voor dit moment heb ik geen extra licht gebruikt, er is al veel schaduw en zon. Dit heb ik bewust gedaan om te laten zien dat het ook dan mogelijk is om met een green screen te werken. Zoals je op de foto ziet, hangt het doek ook slordig met veel vouwen en kreukels. Dit is een uitdaging om tot een goed resultaat te komen.


Open de green screen foto en een mooie achtergrond waarop je het model wilt plaatsen.


Neem de foto die bewerkt moet worden in beeld.
Haal het slotje van de laag af ga naar selecteren (select) ------ kleurbereik (color range)


Hier kan je met de Overeenkomst (Fuzziness) wat gaan schuiven. Om goed te kunnen zien wat je doet zet je de selectievoorvetoning (selection preview) op grijswaarden.
Met het pipetje met het plusje kan je de restende zwarte plekjes rond het figuur wegwerken. Eenmaal tevreden dan op OK klikken.


Nu ga je de Alt knop indrukken en dan op vectormasker toevoegen om een zwarte laag masker te krijgen moet je Alt indrukken of in Menu naar Laag - laagmasker-verbergen


Maak nu een nieuwe laag aan (ook dat kan weer op verschillende manieren) en zorg ervoor dat de laag onder de eerste laag komt.
Deze laag gaan we vullen met 50% grijs.
Bewerken (Edit) ----- vullen (fill) en vul dan met 50% grijs en klik op OK.


Selecteer nu de eerste laag en klik op Laagmaskerminiatuur (Layermask). Klik nu op penseel en ga dan over de resterende oneffenheden heen buiten het beeld wat je uiteindelijk wilt hebben. Formaat van penseel kan je boven in het scherm zien en tevens instellen.


Nu zie je nog steeds groene plekken of randen om - of in het model . Om deze nu eenvoudig weg te werken doe je het volgende. Klik in menu balk op Venster en zorg ervoor dat Aanpassingen aanstaat. Dan zoek je kleurtoon/ verzadiging (hue/saturation) op en klik daarop.


Maar het beste is om meteen het beeld te bewerken en dat doe je door te klikken op uitsnijden naar laag (clipping mask)


Omdat we nu met een groen scherm werken zet je de kleurtoon op groene tinten. De verzadiging zet je dan op -100. Door op het oogje te klikken en ingedrukt houden kan je precies zien wat je doet.
De kleur in de kleding of huid zal enigszins nog wat groen reflecteren.


Je kan dit ook nog weg krijgen door kleurtoon geel de verzadiging naar beneden te halen maar houdt daarbij wel in de gaten dat je dat niet te ver doet.
Als je goed kijkt zit er nog een rand om het model dat storend kan zijn.


Klik op laagmaskerminiatuur ga dan naar filter in menubalk en ga naar overige en klik op minimaal. Schuif maar naar een hogere waarde en dan weer terug dan zie je precies wat het doet. Ik zet deze radius meestal op 2.


Je kan dan nog wat oneffenheden zien bij het inzoomen. Dit is ook weer op te lossen door weer naar filter te gaan dan vervagen ---Gaussiaans vervagen. Deze radius op 1 is alwel voldoende .


Nu hebben we het model helemaal vrij van de green screen. We kunnen het model plaatsen op een andere achtergrond. Selecteer de eerste twee lagen en neem vervolgens het verplaatstool en sleep het model naar de tabblad waar de andere achtergrond staat. En laat de muis pas los als de andere foto in beeld komt. En het nieuwe beeld is gecreëerd. Misschien moet de grote nog worden aangepast maar dat behoeft (denk ik) geen uitleg.

Schaduw

Eigenlijk is het nu klaar, maar ik denk dan meteen, dat er dan een opmerking komt van dat het niet realistisch lijkt. Daar kan je natuurlijk zelf heel creatief mee omgaan.
Een voorbeeld dat ik nog kan geven is het maken van een schaduw van het model.
Dat is niet echt lastig, Maar kijk als voorbeeld naar schaduwen van de mensen of gebouwen die al op de foto staan anders lijkt het nog onwerkelijk.


Dupliceer de -achtergrond kopieren-
Ga op laag -achtergrond kopieren 2- staan.
Rechtsklik op laag masker miniatuur klik op nieuw laagmasker toevoegen (Apply Layer Mask).


Dupliceer deze laag en selecteer laag 2
Klik in menu op bewerken (edit) vrije transformatie (free transform)
en laat het beeld ongeveer ter grote van een schaduw zijn van een realistisch moment van het tijdstip dat de foto is gemaakt.


En klik op Enter. Druk op CMD en ga naar de laagminiatuur waar je in wilt gaan werken en klik op deze laag. Het tweede model wordt dan geselecteerd. Ga dan naar Bewerken (Edit) en klik op vullen en zwart.
Zwart zal nu erg scherp zijn en niet realistisch dus ga je naar Filter en Gaussiaans vervagen. En zet de waarde op ongeveer 10.
Ga nu naar lagen en maak alles 1 laag zodat je de foto kan opslaan en gebruiken.

Is het geheel niet duidelijk dan hoor ik het graag.
Heel veel succes.

avatar

Ik ben Henk van Essen en mijn leeftijd is alweer 51 jaar. Achter de camera staan en veel foto's nemen is voor mij nergens meer aan denken, ontspannen, gelukkig zijn en nog veel meer van dit. Op mijn zestiende kocht ik mijn eerste compactcamera en na een fotografiepauze heb ik de laatste jaren het fotograferen weer opgepakt. Ik krijg regelmaat opdrachten waar ik met veel passie aan het werk ga. Op bijna aller gebied ben ik bezig met fotografie. Wat er in de toekomst gaat gebeuren weet ik niet. Maar één ding weet ik zeker, stoppen met fotografie gaat niet meer gebeuren. www.fotovanessen.nl / www.facebook.com/fotovanessen / @fotovanessen

Reacties (13)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Addepat op 10 februari 2017 om 18:12

Bedankt voor de bruikbare tutorial. Heb wel een opmerking: De belichting die je hebt gebruikt voor de figurante strookt totaal niet met die van de achtergrond. Daar komt de lichtinval van links.

MelissaH op 4 oktober 2016 om 16:48

Beste Henk, ik heb niet gewerkt met een doek, maar met geschilderde platen hout. Bij de volgende stap: ''Hier kan je met de Overeenkomst (Fuzziness) wat gaan schuiven. Om goed te kunnen zien wat je doet zet je de selectievoorvetoning (selection preview) op grijswaarden.
Met het pipetje met het plusje kan je de restende zwarte plekjes rond het figuur wegwerken. Eenmaal tevreden dan op OK klikken. '' en ik zet hem op 0, wordt het gehele beeld zwart. Is mijn scherm dan niet groen genoeg? Ook krijg ik niet een laag op deze eerste laag, gebeurt dat als je op OK klikt? Ik hoop wat van je te mogen horen. Alvast bedankt!

Martinneke op 29 december 2015 om 11:46

Op evenementen zie je wel eens dat er gefotografeerd wordt voor een greenscreen terwijl op een aangesloten computer direct de foto met vooraf geselecteerde achtergrond zichtbaar is.
Is hier over meer informatie beschikbaar zodat ik hier wat mee kan experimenteren?

hdereus op 9 september 2015 om 22:02

Dank Henk. Ik ben erg blij met deze beschrijving!
Ik zie uit naar de blog over transparante stoffen.
Groet,
Andere Henk

mijnherinneringfotografie op 19 augustus 2015 om 14:37

Dag Henk hoe kom ik aan zo'n groen doek en van welk materiaal moet dat zijn.
Ik heb Gimp kan ik daar iets mee?
GrMariet

henkve op 20 augustus 2015 om 12:18

Hallo Mariet, voor Gimp had ik ook al een blog geschreven. Zo een groen doek kan je in menig fotozaak bestellen. Ik heb het van papier en stof .

pietervancampenhout op 19 augustus 2015 om 11:27

Beste Henk, Ik zou een dergelijke toepassing ook graag willen gebruiken, maar helaas is ook dit artikel weer alleen gericht op het "echte" Photoshop. Het lijkt erop dat er van wordt uitgegaan dat zowat alle Zoom-lezers over dit programma (en bijbehorende kennis) beschikken en dat Elements en PaintShopPro gebruikers er niet meer toedoen. Het is een understatement als ik zeg dat ik dit erg jammer vind. Heb je wellicht ook voor deze doel?groep een aanbeveling?

henkve op 20 augustus 2015 om 12:24

Beste Pieter,
Ik werk dan met Phtoshop. Als ik elements of paintshop pro had zou ik zeker daar iets mee kunnen doen. Vandaar dat ik de handelingen ook doe in Gratis versie Gimp dat voor iedereen toegankelijk is.

Mart- op 16 augustus 2015 om 22:34

Wel jammer dat je de schaduw dan net de verkeerde kant op laat vallen Henk. Detailfoutje maar zoom maar eens in op de ndere figuurtjes in het beeld en de lichtval op de lichamen. Verder een nuttige bewerking.

henkve op 17 augustus 2015 om 00:01

Hoi Mart, Ja dat is zo. Het ging mij erom hoe er nu gewerkt wordt in Photoshop. Naar aanleiding van mijn vorige blog (uitleg gimp). Bedankt voor je bericht.

karinleek op 20 augustus 2015 om 09:20

Hallo Henk,
De stof die ze draagt is semi-transparant en daarmee is het resultaat onder haar oksel nog niet helemaal af. Ben je bekend met technieken om transparante stoffen (tule, een sluier, een dunne blouse, etc.) van een groene achtergrond af te krijgen? Dit is namelijk iets waar ik zelf wel eens mee geworsteld heb.

henkve op 20 augustus 2015 om 12:15

Ja daar ben ik wel bekend mee maar dat was voor deze blog even een stapje te ver.
Met name haar , transparante stoffen etc. Kan nog wel een blog over geschreven worden.

karinleek op 20 augustus 2015 om 12:32

Ik ben wel benieuwd naar die blog !