Upload jouw foto's
Regel van derde in landschapsfotografie, regel of richtlijn? © IDG NL

29 september 2015, 17:00

Pas je de regel van derden toe in je landschapsfoto, dan krijg je als snel een kloppende compositie. Maar hoe pas je de regel toe? Zet je de horizon op een derde of juist op tweederde? Aland de Wit legt het je uit.

Nog meer fotografietips?


Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Lightroom en Straatfotografie.

De regel van derden wordt veel toegepast in landschapsfotografie. Grofweg betekent dit dat de horizon in het landschap op 1/3 of 2/3 in de foto ligt. Op zich is dit een uitstekende basis om tot een perfecte compositie te komen. Om deze compositie te creëren, is het werken met een statief al gauw een vereiste. Een handig hulpmiddel is vervolgens je camera in de liveview modus te zetten en het raster toe te voegen aan je beeld. Je ziet dan gelijk de vlakverdeling volgens de regel van derden. Op die manier kan je horizon perfect plaatsen op 1/3 of 2/3 in je foto.

Een compositie volgens de regel van derden waarbij de horizon geplaatst is op 2/3 (vanaf de onderkant) in de foto.

Maar waar plaats je dan de horizon, op 1/3 of op 2/3? Dit is van een aantal factoren afhankelijk. Heb je een interessante voorgrond, en wil je die prominent in beeld hebben, dan plaats je de horizon op de 2/3 in de foto. Heb je een pracht van een lucht, veel wolken tijdens een zonsopkomst of ondergang met veel kleur, plaats dan de horizon op 1/3.


In deze foto's is de lucht spectaculair. De keuze om hier de horizon te leggen op 1/3 is mede hierdoor bepaald.

Mag je afwijken van de regel van derden? Zeker, dat is het mooie van regels. Een creatieve fotograaf moet daar natuurlijk vanaf kunnen wijken wanneer hij of zij denkt dat het nodig is. Heb je een dermate interessante voorgrond en lucht, plaats dan vooral je horizon in het midden van de foto. Heb je een wolkeloze lucht of een lucht die niet veel toevoegt aan de foto, dan kan je ervoor kiezen om de horizon nog hoger te leggen dan 2/3. Wanneer je hiervoor kiest, houd dan rekening met je voorgrond. Is deze rustig dan kan dit een prima keuze zijn. Wanneer de voorgrond druk is, bestaat het risico bij een hogere horizon dat het geheel rommelig en chaotisch overkomt. Handig in het laatste geval is om een foto te maken volgens de regel van derden. Achteraf in de nabewerking kan je de foto bij snijden en op die manier de horizon te verplaatsen.


Een interessante voorgrond en een mooie lucht. De horizon is meer in het midden geplaatst om beide zo optimaal mogelijk in beeld te krijgen.

De horizon is hier hoger geplaatst dan 2/3. De keuze om hier de horizon hoger te leggen dan 2/3, lag in het feit dat het wolkeloos was en meer lucht niet heel veel aan de foto toevoegde. Wanneer je dit doet, probeer een zo rustig mogelijke compositie te creëren. Dit voorkomt dat de foto chaotisch overkomt.

avatar

Aland de Wit heeft als hobby fotograferen en reizen. Bij uitstek twee dingen om te combineren. Altijd opzoek naar dat ene plekje om daar bij het mooiste licht foto's te maken. Zijn favorieten landen zijn de USA, Groot Brittannië, New Zealand. Landschap en wildlife hebben mijn interesse. Ik post mijn foto's op Zoom.nl en op Flickr. In deze blogs probeer ik de mooiste plekjes te tonen en daarbij tips, do's en don'ts aan te koppelen.

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
EvoX op 1 oktober 2015 om 03:00

Strakke platen Aland!

sylvia2 op 29 september 2015 om 23:41

Mooi artikel met superfoto's
Groetjes Sylvia

andrefoto op 29 september 2015 om 21:56

Mooi artikel en duidelijk. Alleen had ik bij de allerlaatste foto (heeft niets met de derden regel te maken) een lager standpunt gekozen zodat de tak(ken) op de voorgrond ook in het luchtgedeelte te zien zijn.

alanddewit op 1 oktober 2015 om 09:39

Vanachter je PC is dat een reële optie. Ter plaatse weet ik twee dingen zeker wanneer je dit plan doorzet. Het kost je je camera en waarschijnlijk ook je leven. Best diep zo'n afgrond

Ferryveldhuizen op 29 september 2015 om 21:38

Mooi waardevolle info Aland!
Heb zelf ook zitten overwegen om een artikel te schrijven over bovenstaande.
Mooi en duidelijk uitgelegd!
Mvg Ferry

alanddewit op 1 oktober 2015 om 09:39

Thanx Ferry!

Frenckenphotography op 29 september 2015 om 21:19

Mooi artikel, en weer een bevestiging voor mij dat ik goed bezig was, in de zin van de regels.