Meld je gratis aan
Double Exposure in Photoshop

25 november 2015, 16:55

De term 'double exposure' stamt nog uit de tijd van het filmrolletje. Door twee keer te belichten, mengde je twee onderwerpen en kreeg je een apart sfeertje. Destijds was het afwachten hoe het effect eruit kwam te zien, in Photoshop kun je heel precies naar het resultaat toewerken.

Voorfoto links: Arrien van Vliet , foto rechts: Arend Schot

Na

01 Bleken


Begin met de foto die je wilt gebruiken als achtergrond. In de meeste gevallen gaat het om een landschap, een stadsbeeld, een textuur. Sleep de tweede foto op de eerste of kopieer en plak deze op de achtergrondfoto. Die bestaat nu dus uit twee lagen. Bekommer je nog niet over de positie van de bovenste foto, die kun je straks nog aanpassen. Open het deelvenster Lagen en klik op de bovenste laag. Wijzig de overvloeimodus van deze laag die nu nog in Normaal staat in Bleken. Ziezo, daar heb je de double exposure. Versleep nu de bovenste foto naar een interessant stuk en gebruik het gereedschap Uitsnijden om de gewenste compositie uit te snijden.02 Zwart-wit


Het zou kunnen dat je al tevreden bent met het resultaat in kleur, maar we gaan nog een stap verder. Je wilt immers een zwartwitresultaat waarbij het contrast helemaal naar je zin is. Om het samenspel van de twee lagen om te zetten in zwart-wit, klik je in het deelvenster Lagen op de zwart-witte bol. Dat is de knop Nieuwe aanpassingslaag. Selecteer via die weg de aanpassingslaag Zwart-wit. In het regelpaneel Zwart-wit kun je kiezen uit verschillende voorinstellingen. Die staan bovenaan in het panel, maar je kunt ook met de schuifjes op basis van de kleurinformatie de ideale zwart-witomzetting zoeken.


03 Curven


Het resultaat oogt in dit voorbeeld nog wat flets. Dat los je op door opnieuw een aanpassingslaag te plaatsen. Klik opnieuw op dezelfde knop en kies een aanpassingslaag Curven. Deze nieuwe laag komt boven in het deelvenster Lagen. We willen het gezicht van het meisje lichter en de donkere achtergrond iets donkerder. Om de aanpassingslaag Curven uitsluitend op de laag met het meisje en niet op de achtergrondlaag toe te passen, haal je een trucje uit. Sleep de aanpassingslaag Curven tot boven de tweede laag. Druk dan de Alt toets in en klik ondertussen op het lijntje tussen de tweede laag en de aanpassingslaag Curven. Vervolgens probeer je weer snel even de voorinstellingen van de Curven. Vaak geven die inspiratie voor de juiste instellingen. Hier verhogen we het contrast met een zachte S-curve.


Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
kittvonk op 2 december 2015 om 21:51

dank je wel,hier ben ik mee aan de slag gegaan ,leuk resultaat.

nivas op 25 november 2015 om 23:34

Dankjewel voor het artikel. Ben er gelijk mee aan de slag gegaan. Fantastich gaaf resultaat.

TechniColour op 25 november 2015 om 22:27

Grappig, hier ben ik recentelijk zelf ook eens mee gaan spelen. Is toch wel erg leuk! (Staat er ook al eentje op mijn profiel )

Panzer op 25 november 2015 om 20:45

Stamt nog uit de tijd van het filmrolletje? Ik fotografeer analoog, de goedkoopste methode van full frame fotograferen.
Ik was net even bij mijn analoge camera's aan het kijken, dit is iets wat je niet bij alle camera's kan doen. Alleen bij mijn oudere analoge camera's kan het.

Maar technisch gesproken is het natuurlijk geen double exposure. Het is een plaatje op een plaatje plakken.

ColorWorld op 25 november 2015 om 22:00

Je kunt altijd je rolletje terugspoelen en opnieuw inleggen toch? Tenminste zo deden wij dat "vroeger". Je maakte opnames, rolletjes ruilen met elkaar en opnieuw opnames maken over elkaars foto's. Maakte niet uit welke camera je had als je maar dezelfde rolletjes gebruikte. Was wel minder precies

edwintje op 28 november 2015 om 15:35

Dan moest je wel het rolletje precies goed leggen want 1/2 cm verschuiven dan vallen de opvolgende foto's over elkaar heen.

klopverduijn op 2 december 2015 om 19:34

Bij mijn oude camera (Minolta) kon je beide foto's na elkaar maken. Je kon regelen dat de filmrol na de eerst foto niet doorspoelde.

saskiacloo op 25 november 2015 om 19:19

Mooie duidelijke uitleg!