Upload jouw foto's
7 tips voor de aanschaf van een analoge camera

15 december 2015, 12:30

Terwijl de digitale mogelijkheden onbegrensd zijn, beleeft analoog een revival onder jong en oud. De romantiek van de imperfectie, het tastbare en de geur van de ontwikkelaar. We geven tips voor iedereen die op zoek is naar de real thing.

1. Lenen

Analoog? Is dat niet stoffig, langzaam en duur? Weet je niet zeker of je wel met deze revival mee wil gaan, kijk dan eens rond of er bij familie of vrienden nog ergens een analoge camera in de kast staat. Dikke kans dat die al een tijdje stof staat te vangen, dus vraag of je hem mag lenen en kijk of de romantiek van imperfectie iets voor jou is. Lees hier alle ins en outs over fotograferen met polaroid.


Misschien heb je de camera nog waar je vroeger mee fotografeerde. Foto: corvee1r

2. Formaat

Het formaat van de camera bepaalt net als bij de digitale sensor voor een groot deel de beeldkwaliteit. Het gros van de analoge camera's op Marktplaats is geschikt voor kleinbeeld, het aloude 35mm filmrolletje zoals je nog steeds kunt kopen. Een stapje hoger is het rolfilmformaat en de allerhoogste kwaliteit haal je met een 4x5 inch of nog grotere (technische) camera's. Bedenk dus van te voren wat je wil. Als je met analoog vooral de traditionele scherpe opnames zoekt, dan kun je tweedehands professionele kleinbeeldcamera's voor een fractie van de nieuwprijs kopen. Door hun gelijkenis met de digitale varianten zijn ze gemakkelijk te bedienen. Exotische varianten zijn de Mamiya C220 en de Rolleiflex rolfilmcamera; staan ook nog eens erg cool in je kast.

Een Mamiya C220 is ook nog eens een prachtige camera om zelf als onderwerp te dienen. Foto: Lemmy

3. Imperfectie

Kies jij juist voor het onverwachte en onverwachte en hoop je op dromerige, gevignetteerde, soms onscherpe of juist overbelichte opnames? Zoek dan naar een camera zonder automatische scherpstelling of belichting. Er zijn veel verschillende soorten analoge camera's en talloze analoge procédés.
Van 16x20 inch technische camera's met zelfgegoten emulsies tot supersimpele lomografiecamera's, waar je alleen maar een filmpje indoet en afdrukt.

Lomocamera's (zoals de Lomo CL-A, de Holga en de Diana F+) zijn gewoon nieuw te koop. Vanaf € 40, geheel van plastic, tot vele honderden euro's voor een metalen variant met objectief van glas. Foto: bl0emetje

4. Checken

Van oude mechanische camera's is vaak de sluiter of het diafragma kapot. Test daarom altijd je camera bij het ophalen. Zet de sluitertijd in de B(ulb) stand en druk de ontspanknop in. Draai nu het diafragma helemaal open en dicht. Als het goed is, zie je de opening groter en kleiner worden. Met een smartphone met high-speed film kun je de sluitertijden checken. Zet de analoge camera op bijvoorbeeld 1/60 sec en film de sluiter als je afdrukt. Zo controleer je hoe lang de sluiter heeft opengestaan tijdens de belichting. Check ook de langere tijden. Maak wat testopnames om te zien of de rol die de film transporteert, beweegt.

Ook met analoog kun je prachtige lange sluitertijdfoto's maken. Check dus goed of de sluiter werkt. Foto: Footprints

5. Lichtvlekken

Camera's met balg check je op lichtlekken. Zet 'm in de uiterste stand en schijn in een donkere kamer met een kleine zaklamp vanuit het filmcompartiment in de balg. Als het goed is, zie je van buiten geen licht.

Je wilt natuurlijk geen lichtvlekken. Of wel? Hier is een lichtvlek in Photoshop combineerd met een andere foto, apart resultaat! Foto: Kaweian

6. Film

Een aantal films wordt niet meer gemaakt, waaronder de wereldberoemde Kodachrome en Ektachrome diafilms. Gelukkig zijn veel films nog gewoon leverbaar. Zo heb je een Kodak TMAX 100 zwart-wit kleinbeeldfilm (36 opnames) voor ongeveer 5 euro. Voor die prijs heb je ook een 120 rolfilm op 6x6 cm (12 opnames). Volle films kun je nog net als vroeger bij de fotohandel inleveren.


Het maken van foto's met een analoge camera heeft iets magisch en nostalgisch. Foto: Nyushaglenn

7. Inspiratie

Heb jij een analoge camera of met deze tips een camera aangeschaft? Check dan ook onze collectie prachtige analoge foto's op Zoom.nl!

Reacties (15)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Ben1250 op 28 december 2015 om 09:58

Om nu helemaal terug te gaan naar analoog daar kan ik geen zinnige reden voor bedenken.
Maar het zal wel zo'n hype zijn net als bij de muziek waar vinyl ook af en toe nog even iets van zich laat horen.
Wel gebruik ik met een adapterring mijn oude (analoge) telelenzen. Je mist dan wel het automatische snelle scherpstellen. Je hebt geen zoom. Je belichtingsautomaat werkt niet of maar half (afhankelijk van de adapter met of zonder chip) Maar het grote voordeel is de prijs.
Realiseer je wel dat nagenoeg elk objectief (zowel vast als verwisselbaar) aanslag heeft verzameld in de loop van de tientallen jaren wat een echt helder beeld onmogelijk maakt. Als je ze los kunt halen en schoon kunt maken zal dat een ongekende winst opleveren. En dan heb ik het nog niet eens over schimmel of andere zichtbare vuilplekken ergens onbereikbaar binnen in maar gewoon een vertroebeling over alle oppervlaktes omdat objectieven tijdens het instellen nu eenmaal ongefilterde lucht van buiten aanzuigen. Ik heb die van mij gedeeltelijk los gehad en schoon gemaakt maar zou daar wel eens iets meer over willen weten. Waar moet je op letten en waar kun je het benodigde gereedschap daarvoor krijgen. En welk (antistatische)schoonmaakmiddel werkt daar goed bij. enz.

Bob66 op 27 december 2015 om 10:25

Ik heb nog een oude Hasselblad 6x6 camera, toch wel interresant weer.

HansJanssen1957 op 22 december 2015 om 19:56

vraagje: over een zwart/wit doka, chemicalien zijn die nog gewoon te koop in de fotowinkel?
zo ja wat doen we met het afval.

vr. gr. Hans Janssen

artografia op 22 december 2015 om 19:22

Ik werk wel op mijn fuji xe1 met een analoog lens... Takumar 55/1.8 asahi pentax... en voor de verdere rest doka en de lucht alsjeblieft niet zeg. wat een gore zooi zeg.... dr zijn er heel wat ziek en inmiddels gestorven, die voor hun beroep dat moesten, ik ben er gelukkig op tijd mee gestopt. GELUKKIG digitaal. een gezond 2016

Spijkers op 20 december 2015 om 11:21

Ja, heb ook nog een koffer met een Minolta + 28/210 en 100/400 lens . Ben benieuwd of dat nog iets waard is !! Kijk maar eens op www.foka.nl , ik laat mijn oude Minolta wel in zijn koffer op zolder staan !!!

corvee1r op 16 december 2015 om 09:28

Leuk dat ik hier een ouwe plaat van mij zie.
Heb die Nikon F801-S nog steeds in de kast liggen

annemarie000 op 15 december 2015 om 21:41

Is het niet zo dat de huidige fotozaken je foto's van het rolletje digitaal inscannen en dan uitprinten? Dat de foto's niet meer echt ontwikkeld worden? Heeft iemand hier verstand van?

michele070 op 16 december 2015 om 11:16

Hangt er van af waar je 't brengt. Een vaklab werkt doorgaans nog helemaal met de hand (met als gevolg hogere prijzen per print), maar als je de boel gewoon laat ontwikkelen en afdrukken bij een uurservice of een centrale (via de hema of t kruidvat bijvoorbeeld...) wordt de ontwikkelde film ingescand en geprint. Maar: in principe werden filmpjes al ingescand in de uurmachines vanaf midden / eind jaren '90. Reden: betere kleurcorrecties mogelijk. De huidige Fujifilm uurmachines werken ook met gescande film en digitale belichters. idem voor Noritsu.

PtR op 15 december 2015 om 21:20

Zou mijn oude Leica R3 (Chrome) met 2 objectieven dan nu ook wat meer waard gaan worden? Zo zonde dat die in de kast staat te verstoffen.

michele070 op 16 december 2015 om 11:18

Leica R is niet echt populair en de R3 en R4 al helemaal niet omdat ze lastig / kostbaar te servicen zijn. Verzamelaars zijn er nauwelijks in geïnteresseerd en gebruikers vinden het verhoudingsgewijs te duur. Objectieven leveren wel geld op als het 3-cam is. Zie bijvoorbeeld de catawiki Leica veilingen.

PtR op 16 december 2015 om 11:44

Dat is natuurlijk niet wat ik wil horen. Ik hoopte duizenden euro's te vangen Ik had al in de gaten dat mijn R3 niet veel meer zou opbrengen en aangezien het mijn 1e serieuze camera was die ik destijds, tweedehands, kocht, laat ik hem lekker in de kast staan.
Wat is trouwens een 3-cam objectief?

michele070 op 16 december 2015 om 11:50

Leica heeft diverse series objectieven gebouwd voor de Leicaflex / SL / SL2 en voor de R3/4/5. De SL en Leicaflex objectieven hebben een andere koppelnok voor de diafragmasturing en lichtmeting dan de latere R-objectieven. Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Leica_R_bayonet. De laatste serie is daarom het meest waard.

PtR op 16 december 2015 om 12:16

Dat wist ik dan weer niet. Ik heb 2 R-objectieven. Een 90 en een 35 mm. Nouja, het meest waard, zal ook wel relatief zijn. Dankjewel voor je kundige uitleg!

michele070 op 16 december 2015 om 12:27

mwaah, een R 90mm f/2.0 3-cam levert best nog wel wat op hoor...

PtR op 16 december 2015 om 13:29

Uh, inderdaad. Op Ebay zag ik er al eentje voor > 700 dollar......Da's best indrukwekkend en om over na te denken. Zou mijn fullframe wel dichter bij brengen.