Upload jouw foto's
Liever grijsverloopfilters of meerdere belichtingen voor een landschapsfoto? © cursus, landschappen, Grijsfilter, blog, grijsverloopfilter, meerdere belichtingen

17 december 2015, 12:23

Wat is de beste manier om de mooiste landschapsfoto's te maken? Gebruik maken van grijsverkoopfilters tijdens het maken van de foto, of het nemen van meerdere belichtingen om later samen te voegen in Photoshop? Het is al een eeuwenoude discussie die waarschijnlijk nooit helemaal gewonnen wordt door een van de partijen. Maurice den Hertog aan het woord.

Als ik tijdens mijn workshops uitleg dat ik gebruik maak van grijsverloopfilters, omdat ik de opname in de camera al zo goed mogelijk wil krijgen, krijg ik als tegenargument vaak te horen dat grijsverloopfilters veel minder flexibel en duur zijn en er bij oneven horizon al gauw donkere filterbanden te zien zijn. Het samenvoegen van meerdere belichtingen in Photoshop is preciezer en goedkoper en past beter in mijn idee dat je op het moment zelf het licht moet vangen, omdat je naderhand niet meer terug kunt. 95% van mijn opnames zijn echter enkele belichtingen met gebruik van filters, die net zo goed of mogelijk zelfs beter gemaakt hadden kunnen worden door twee of meerdere belichtingen te combineren tot een opname. Je kunt van de workshopvolgers zeggen dat zij de foto ook al in de camera in een keer correct maken, omdat zij hard werken om de twee of meerdere belichtingen direct goed te schieten.


Toch blijf ik een voorstander van het gebruik van filters bij mijn landschapsfoto's. Ik heb hier ook al vaker over geschreven op mijn eigen blog. Voor mij is het maken van een goede landschapsfoto te verdelen in drie delen. Het eerste deel is de voorbereiding; het selecteren van de locatie en het bepalen van de optimale tijd en condities om de foto te maken die je in je hoofd hebt, ten tweede het ter plekke bepalen van de beste compositie en het laten samenvallen van de tijd, plaats en de condities, en als laatste de technische kennis en kunde om het licht te vangen en de opname te maken zoals die bedoeld was, op welke manier dan ook. Dat kan filtratie, maar ook samenvoeging van meerdere belichtingen zijn.

Tot nu toe alleen nog maar overeenkomsten, echter ik hou er niet van om urenlang achter mijn beeldscherm te zitten en voor een goede landschapsfoto meer computerkennis nodig te hebben dan kennis van het licht. Ik zit voor mijn werk al genoeg achter de computer. Door een juiste gebruik van filters en gebruik van mijn kennis van licht en de camera kan ik mijn werk in Lightroom binnen een paar minuten importeren, selecteren en ontwikkelen tot het eindproduct.

Zo ook de onderstaande foto. De plek kende ik al eerder, ik moest alleen het juiste licht hebben. Een paar dagen later deed zich deze kans voor en ik stond paraat. Ja, je ziet misschien als je goed kijkt filterbanden op de heuvels aan de rechterkant; als je weet dat ze er zijn en dat dit niet schaduw is. Maar na thuiskomst had ik al na vijf minuten het eindresultaat voor me en liet ik een A4 print uit de printer komen om er van te genieten. Met blenden was ik vele malen langer bezig geweest, tijd die ik nu stak in het genieten van het eindresultaat!

Ik ben benieuwd naar jullie mening, grijsfilter of meerdere belichtingen?

avatar

Ik ben Maurice Hertog, landschapsfotograaf uit het Zuid-Limburgse Heuvelland. Ik ben altijd op zoek naar kleuren en sfeer om zo de schoonheid van het landschap vast te leggen. Kijk op mijn website voor mijn portfolio en mijn workshop aanbod! Ook ben ik actief op Facebook.

Reacties (19)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
sdanckaarts op 27 februari 2016 om 08:04

Linkje naar blog is kapot ( mist .nl ) : http://www.mauricehertog.nl/artikelen/

tvdam op 30 december 2015 om 14:17

Hoi Maurice,
Iedereen mag natuurlijk zelf weten hoe hij of zij het contrast in de lucht optimaliseert op de foto. De resultaten van beide methodes zijn gewoon goed. Ik lees in veel reacties dat filters heel duur zijn. Dat is wel zo maar Photoshop is ook niet goedkoop, daar kun je heel wat filters voor kopen!
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan filtergebruik. Dat is echt een gevoel. Ik bepaal van tevoren wat en hoe ik iets ga fotograferen. Prettig is dat ik weet dat ik thuis met de nabewerking vrij snel klaar ben. Ben ik mijn filters vergeten... geen nood, dan hebben we nog altijd PS!

mphvanhoof op 23 december 2015 om 20:38

Beste Maurice. Ik denk dat voor beide methodes wat te zeggen is. Het gaat er niet om hoe je je resultaat bereikt, maar dat je het resultaat bereikt dat je wenst. De een doet het liever digitaal en de ander gewoon heerlijk op basis van fotografische techniek/kennis. Maar een ding is zeker, de digitale techniek heeft velen lui gemaakt. Velen, misschien ik ook wel, zijn hierdoor iet wat laks geworden bij het maken van hun platen. Dit omdat ze weten dat achteraf het eea in PS nog, tot op zekere hoogte, naar je hand kunt zetten. Ook helder is, wanneer je je plaat bij het maken zo goed mogelijk maakt, je achteraf minder tijd nodig hebt om te fine tunen. Dat is dus zeker efficiënter. En dat is, wanneer je in opdracht fotografeert, toch nog altijd het beste. Gr MArcel.

RonAlbers op 22 december 2015 om 19:23

Maurice, Als ik nog iets mag toevoegen. Een belangrijk verschil vind ik het wel of niet noodzakelijk gebruik van een statief. Bij meerdere opnames is dat (haast) onontkoombaar terwijl je bij gebruik van filters daar niet perse gebruik van hoeft te maken. Voor mij zijn filters wat dat betreft iets makkelijker in gebruik.

FocusV op 19 december 2015 om 16:46

Mij komt het (te) licht op de voorgrond op de groene beplanting wat onnatuurlijk over bij een ondergaande zon, maar ik kan het mis hebben !

Spijkers op 20 december 2015 om 10:49

Ja, beetje vreemde groene kleur

JeJeEs61 op 18 december 2015 om 12:10

Maurice, een interessante discussie.
Je geeft het zelf al aan: De een zal voor computer bewerking kiezen en de ander geeft de voorkeur aan filters. Er is voor beide iets te zeggen in zowel voor als nadeel en ik denk dat de keuze ook vaak ingegeven wordt door de financiele mogelijkheden. Een setje goede filters is nu eenmaal veel duurder dan een (kopietje van) een fotobewerkingsprogramma zoals Lightroom.
Waar ik en ik vermoed nog veel meer fotografen tegenaan lopen is dat wij niet zo eenvoudig kunnen bepalen om op de juiste tijd op die plaats aanwezig te kunnen zijn, waarop het licht zodanig is dat we een bijna perfecte opname kunnen maken die weinig of geen nabewerking nodig heeft.
Daarmee bedoel ik: Ik kom weleens plekken tegen waarvan ik vind dat deze fotogeniek zijn, dan maak ik een opname, maar die plekken liggen vaak op een locatie die uren rijden uit de buurt ligt. Dan zou je er dus voor moeten kiezen om ergens in de buurt te overnachten wanneer je DIE ENE opname wilt maken. Iets wat voor mijzelf en ik denk vele anderen niet altijd tot de mogelijkheden behoort.
Zelf gebruik ik de ND (verloop) filters van cokin. Ik moet eerlijk toegeven dat deze in mijn kleurenbeleving een lichte paarse zweem genereren. (Iets wat ik met de A serie filters voor mijn analoge camera nooit heb ervaren) Dus eigenlijk gebruik ik ze maar weinig. In Lightroom kan ik een en ander nog wel verbeteren. Maar het zullen toch vaak 'standaard' opnames blijven.
Groeten. Jan

hertog op 18 december 2015 om 14:39

Jan, ik ben het met je eens. Ik ga inderdaad goed voorbereid op stap en probeer het mooiste licht op die mooie plek te vangen. Cokin filters zijn berucht om hun kleurzweem bij digitale camera's. Mijn LEE filters hebben daar gelukkig geen last van.

Het bepalen van de juiste tijd en plaats is een kunst op zich, daar zal ik binnenkort maar een artikel aan wijden

ronab op 18 december 2015 om 01:48

Ik ga voor hdr maar dat komt ook omdat ik geen geld heb voor dure filters... de goede kosten behoorlijk veel geld.
gr Ron

Spijkers op 20 december 2015 om 10:44

Ik heb een NIKON p510 en daar zitten in het prog. wat filters , heb ook een UV , pola en een ster6 punt los erbij . Maar als je photoshop cs2 wil hebben (gratis ) met code kan je hem van mij krijgen !! En ff googgelen , kan je bij www.uwcamera best wel goedkope filters vinden !! Daar koop ik ze ook wand ik ben ook maar AOW er

Pluimkuis op 23 december 2015 om 18:44

hallo, ik ben misschien wel geïnteresseerd in de cs2 (als het aanbod voor iedereen hier geldt). Ik zou wel zeker moeten weten dat er geen virus op zit of zoiets, want ik ben slecht met computers . Voorlopig werk ik met gratis online fotobewerkingsprogramma's zoals Fotor en omdat ik spaar voor een lens en photoshop nogal duur is (ik studeer nog, dus ik heb alleen geld van mijn vakantiejob ), ben ik wel geïntereseerd. gr Céline

Spijkers op 23 december 2015 om 22:03

Geen virus ,gebruik hem zelf ook moet hem voor de zekerheid wel ff copieeren . werkt gewoon met windhoos 10 . Het is de meest uitgebreide versie !! en de code is voor een leek moeilijk te vinden !!

Pluimkuis op 24 december 2015 om 12:46

ok, en neemt het veel geheugen in beslag? omdat ik mijn computer vooral voor school gebruik, dus de programma's die ik daarvoor nodig heb moeten wel vlot blijven werken. ik veronderstel dat u windows bedoelt ipv windhoos . Ik heb windows 8, dus daarop zou het ook moeten werken hé? Anders mag u de code sturen naar celine.lambrecht@student.howest.be

ronab op 20 december 2015 om 11:11

Dankjewel voor het vriendelijke aanbod maar aangezien ik al beschik over photoshop CC heb ik geen interesse in CS2. Goedkope filters heb ik gehad maar had veel last van verkleuring en snel krassen dus dat vind ik dan ook weer zonde van het geld. Die 12,- per maand voor CC zijn voor mij de moeite waard vanwege de kwaliteiten van dit programma, het verschil met CS2 is ook gigantisch...

hertog op 18 december 2015 om 14:40

Dag Ron, je hebt gelijk. Filters zijn een (dure) investering. EN als jij prima resultaten uit HDR krijgt, dan is dat toch prima! Binnenkort hoop ik Aurora HDR te kunnen reviewen, dus dat past mooi in je straatje!

ronab op 18 december 2015 om 15:37

Ik krijg alle gewenste resultaten uit photoshop CC dus ga echt geen geld uitgeven aan een ander programma...

hertog op 18 december 2015 om 16:29

O, dat bedoelde ik ook niet, Ron. Het is al duur genoeg, onze hobby.