Upload jouw foto's
De Zoom.nl Vuurwerk Challenge © Vuurwerk, oudjaar, jaarwisseling, 2013

30 december 2015, 12:00

In plaats van komende oudejaarsavond vuurwerk af te steken, daagt Zoom.nl je uit om de camera te pakken en vuurwerk te fotograferen op een journalistieke manier. De uitdaging is om een verhaal te vertellen met alleen jouw foto!

1. Het verhaal

Ga je vertellen "dat je vuurwerk hebt gezien"? Of vertel je "dat het oudejaarsavond is"? De vuurwerk challenge gaat een stapje verder. Denk aan de vier W's: Wie, wat, waarom en waar (wanneer is komende oudejaarsavond wel duidelijk!) Je kunt bijvoorbeeld vertellen: "Dat de bewoners uit de stationsstraat in Amstelveen verveeld een miljoenklapper staan te bewonderen omdat het zo lang duurt eerdat hij uit is geknald." Wat je ook vertelt; druk je verhaal uit in beeld - dus zonder tekst!

Foto: dirk11.

2. Laat de omgeving zien

Door een groothoek objectief te gebruiken en een deel van de horizon te fotograferen kun je al snel iets van jouw omgeving laten zien. Daarnaast kun je moeilijk voorspellen waar er vuurwerk komt en dan kan je beter achteraf bijsnijden in plaats van een misser te hebben.

Het silhouet van een iconisch gebouw kan erg goed werken als middel om te vertellen over de locatie. Foto: michel vuijk.

Zoek van tevoren je locatie. Als je net voor 12 uur pas naar buiten gaat dan moet je je nog oriënteren en gaan zoeken waar je het beste kunt gaan staan. Het is handig om dit al vast van tevoren te weten zodat je direct aan de slag kan om foto's te maken. Let bij het zoeken van een locatie ook op een interessante voorgrond.

Ben je nog op zoek naar een evenement om te fotograferen? In Scheveningen wordt tussen 27 en 31 december een vreugdevuur opgebouwd, dat om middernacht wordt ontstoken. In Den Haag organiseert de gemeente in samenwerking met de Staatsloterij, SBS en Niehe Producties een gratis vuurwerkshow rond de Hofvijver. En in Amsterdam vindt bij het Scheepvaartmuseum het Nationaal Aftelmoment plaats, met een groots vuurwerkspektakel tot gevolg. In het oosten van het land zijn er tal van gemeenten waar traditioneel carbid schieten nog volop wordt beoefend. Ermelo, Smilde en Vriezeveen zijn onder andere locaties waar deze traditie zowel toegestaan als gereguleerd is en in Doetinchem is er tussen 13.00 en 18.00 uur een heus evenement carbid schieten georganiseerd.

Werelderfgoed of niet: Bescherm je gehoor tegen de enorme knallen van carbid schieten. Foto: dyjaf.

3. Zet iemand op de voorgrond

Of het nu een mensenmenigte is bij gecontroleerd afgestoken vuurwerk of de schouder van je geliefde: Door iemand op de voorgrond in de compositie te zetten, vertel je iets over wat hij of zij ziet.


Met een persoon of een groep personen op de voorgrond, neem je als kijker deel aan de foto en voeg je extra diepte toe. Foto: fotostad.

Blijf op oudejaarsavond wel op je eigen veiligheid letten. Overal om je heen wordt vuurwerk afgeschoten, dus let op dat je niet geraakt wordt door een vuurpijl of in een rotje stapt.

4. Techniek

Laat de techniek in dienst staan van het verhaal dat je probeert te vertellen. Stel eerst je camera in (op bijvoorbeeld de sluitertijd voorkeuze) en probeer zo min mogelijk tussendoor te kijken wat het resultaat was. Je zal misschien denken: "Sluitertijd voorkeuze? Dan heb ik toch geen controle over de scherptediepte?" Doordat je met een groothoek werkt, luistert scherptediepte minder nauw dan met een tele objectief, waardoor er van voor- tot achtergrond meer scherp in beeld is. Zeker als je de ISO wat hoger instelt (800 tot 1600), zal de camera een kleiner diafragma uitrekenen.

Als je de belichting toch handmatig wilt instellen, stel dan eerst de sluitertijd in en stem hier het diafragma en de iso-waarde op af. Een lage ISO zorgt voor minder ruis, maar maakt de foto ook donkerder. Een groot diafragma (klein getal) zorgt voor een heldere lucht, terwijl een klein diafragma (groot getal) een meer donker resultaat geeft.


Foto: Ronnie-d.

5. Scherpe foto's

Stel handmatig scherp. In het donker lukt dit namelijk niet met autofocus. Dan blijft hij maar doorzoeken omdat het te donker is. Als je eenmalig op de meest centrale plek scherpstelt zijn je meeste foto's goed.

Fotografeer met een langere sluitertijd. Dit kan variëren van 1 seconde tot zo'n 20 seconde. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer vuurwerk en de strepen hiervan zichtbaar worden, maar hoe groter kans op bewegingsonscherpte. Fotografeer niet uit de hand, maar vanaf een statief en gebruik een (draadloze) afstandsbediening of de zelfontspanner om bewegingsonscherpte van de ontspanknop te voorkomen. Ook kan het voordelig zijn om de spiegel alvast op te klappen voor je een foto maakt.

6. Plaats de foto's op Zoom.nl!

Wist je dat het Zoom.nl magazine wordt samengesteld uit foto's die op de website worden geplaatst? Jij maakt dus kans om in het magazine te komen! Voorzie jouw foto van de tag: vuurwerkchallenge, zodat de redactie weet dat je meedoet met de challenge en kans wil maken om in het magazine te komen met jouw foto.

Foto: Rene0209.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn