Upload jouw foto's
In 7 stappen een foto met lange sluitertijd © IDG NL

12 januari 2016, 10:00

Lange sluitertijden, ook wel Long Exposure genoemd, kan prachtige foto's opleveren. Aland de Wit vertel helpt je in 7 stappen op weg.

Nog meer fotografietips?


Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Lightroom, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Photoshop en Straatfotografie.

Wat is en hoelang duurt een lange sluitertijd?

Er is geen standaard definitie voor het begrip lange sluitertijd. Waar het feitelijk om draait is dat je een sluitertijd hanteert die zorgt voor een goed belichtte foto al dan niet in combinatie met het effect wat je wenst. Bijna al mijn foto's in de landschapsfotografie zijn gemaakt met lange sluitertijden. Dit komt vooral omdat ik fotografeer in de gouden uurtjes rond zonsopkomst en zonsondergang. Weinig licht in combinatie met een klein diafragma (voor de nodige scherpte) en lage iso waarde (voor zo min mogelijk ruis), zorgen dat ik op lange sluitertijden ben aangewezen.

Iso 50, F14 in combinatie met een zonsondergang zorgt voor een sluitertijd van 20 seconde.

Het voordelen van het toepassen van een lange sluitertijd in landschappen is dat water volledig vlak wordt of juist in een strepende beweging verandert, vervaagde luchten en langgerekte wolken. Een ander bijkomend effect is dat de kleuren extra verzadigd worden vastgelegd. Een nadeel is dat er bewegingsonscherpte kan ontstaan. Denk hierbij aan een veld met bloemen die door de wind bewegen en daardoor onscherp in beeld komen.

Iso 50, F18, 4 seconde. Bij inzoomen is de bewegingsonscherpte bij de bloemen te zien.

Iso 50, F18, 0,4 seconde. Hier wilde ik het water over de voorste stenen laten stromen. Bij een veel langere sluitertijd, door bijvoorbeeld een grijsfilter te gebruiken, geeft dit een ander effect dan nu het geval is.

Wat heb je nodig voor het maken van een foto met lange sluitertijd?

1 Een goed en stevig statief
Belangrijk is om de camera zo stabiel mogelijk neer te zetten. Een statief is echt onmisbaar.

2 Een camera die je in de Bulb stand kan zetten
De standaard langste sluitertijd die je kunt instellen is meestal 30 seconde. Zeker wanneer je gaat werken met filters in de gouden uurtjes zal de sluitertijd oplopen tot boven de 30 seconde. Dit kan door je camera in te stellen op de Bulb stand.

3 Een afstandsbediening
Alleen met afstandsbediening kan de sluiterknop geblokkeerd blijven waardoor de sluitertijden oplopen tot boven de 30 seconde.

4 Filters
Om overdag lange sluitertijden te creëren zul je filters nodig hebben. Een klein diafragma en een lage iso waarde zullen overdag geen lange sluitertijd veroorzaken en dus niet het gewenste effect geven. Grijsfilters zijn daarom een noodzaak. Grijsfilters heb je in verschillende merken, maten en sterktes. De zogenaamde 'big stoppers' houden 10 stops aan licht tegen.

5 Donker tape
De zoeker van de camera moet bij het fotograferen met lange sluitertijden afgedekt zijn. Wanneer dit niet gebeurt zal er vals licht door de zoeker in de camera vallen. Dit voorkom je door de zoeker af te plakken met tape.

6 Een locatie om de foto te maken met een lange sluitertijd
Meestal komt dit met het idee hoe een foto er uit moet komen te zien door het effect van de lange sluitertijd. Bekijk die locatie goed. Ontdek welke compositie je kunt maken om tot het best gewenste resultaat te komen.

7 Bereid je voor
Wanneer je bijvoorbeeld op het strand golven rondom paaltjes van golfbrekers wilt hebben, zal je met vloed op de locatie moeten zijn. Zorg dat je weet wat de omstandigheden ter plaatse zijn, maar ook hoe laat de zon opkomt en ondergaat.

Iso 100, F16, 96 seconde. Hier is gebruik gemaakt van een 10 stops grijsfilter, Lee Big stopper, om een extra lange sluitertijd te creëren. Absoluut noodzakelijk een statief en een draadontspanner. De Camera met hierbij in de Bulb stand gezet worden.

Iso 50, F18, 6 seconde. Bij hoog water is deze locatie onbereikbaar. Weet op welk tijdstip je hier onder de beste omstandigheden kan fotograferen.

Iso 50, F14, 13 seconde. Hier is gebruik gemaakt van een drie stops grijsfilter. Om de techniek van lange sluitertijden te beheersen en in te schatten wat het effect van een lange sluitertijd is op je foto betekent dit: oefenen, oefenen en oefenen.

avatar

Aland de Wit heeft als hobby fotograferen en reizen. Bij uitstek twee dingen om te combineren. Altijd opzoek naar dat ene plekje om daar bij het mooiste licht foto's te maken. Zijn favorieten landen zijn de USA, Groot Brittannië, New Zealand. Landschap en wildlife hebben mijn interesse. Ik post mijn foto's op Zoom.nl en op Flickr. In deze blogs probeer ik de mooiste plekjes te tonen en daarbij tips, do's en don'ts aan te koppelen.

Reacties (15)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
rveldwijk op 25 januari 2017 om 14:09

Bedankt voor de tips! Niet allemaal bekend bij mij of nog nooit toegepast. Toch maar eens doen!

Groeten Robbie

yofo op 3 augustus 2016 om 21:41

Bedankt voor deze nuttige tips, dergelijke foto's heb ik altijd al graag willen maken, wist niet goed hoe eraan te beginnen, ik ga er nu echt werk van maken!

lumafoto op 30 januari 2016 om 17:13

Heel nuttige uitleg, ik deed het nog nooit maar ga het zeker eens proberen met die filters

sukkeltje op 21 januari 2016 om 22:32

Prachtige foto's! Ik heb zelfs net grijsfilters aangeschaft en ben nog aan het oefenen, oefenen en oefenen.. Ik vraag me alleen af of jij nog tips hebt mbt de witbalans? Hoe langer de sluitertijd, hoe blauwer de foto's worden. Ik fotografeer in raw maar ik krijg de kleuren niet echt mooi, ook niet later in photoshop..

3228370 op 14 januari 2016 om 12:49

Ik snap het. Dank je wel

Ferryveldhuizen op 14 januari 2016 om 10:45

Mooi stuk Aland, duidelijke, goede uitleg!
zonder teveel vak termen te gebruiken, goed begrijpelijk.
Groetjes Ferry

elsjonker op 14 januari 2016 om 09:42

Bedankt voor de informatie! Ik ga oefenen!

Poppy01 op 13 januari 2016 om 10:04

Mss een domme vraag, maar worden de beelden in RAW of Jpeg gemaakt?
Bedankt voor de uitleg!!

alanddewit op 13 januari 2016 om 10:12

In RAW.

Poppy01 op 13 januari 2016 om 10:26

Thanks!!

Jules op 12 januari 2016 om 22:06

Punt 5 lijkt me bij een elektronische zoeker niet nodig.

frmike op 12 januari 2016 om 19:58

mooi artikel echter 1 puntje van de tape
5 Donker tape
De zoeker van de camera moet bij het fotograferen met lange sluitertijden afgedekt zijn. Wanneer dit niet gebeurt zal er vals licht door de zoeker in de camera vallen. Dit voorkom je door de zoeker af te plakken met tape.

op je draagband zit een rubbertje die je precies over je oog kan schuiven om vals licht tegen te gaan. hoef je ook niets te plakken