Meld je gratis aan
Fotodokter: Nieuwe camera

18 januari 2016, 17:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Jeske Souverein. Heeft ze een nieuwe camera nodig of ligt het aan de instellingen?

De vraag

"Voordat ik toch echt de stap naar een nieuwe camera ga maken zou een advies van de fotodokter erg fijn zijn! In de bijlage een tweetal foto's die ik net gemaakt heb met mijn Nikon D3000. De eerste was denk ik in manual mode (iso 800-f/4,2-1/80-32mm) en de tweede in flits-uitstand (iso500-F 4,2-1/30sec=35mm). Op alle foto's die ik maak zit een lelijk waasje en ze zijn niet scherp. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Alvast enorm bedankt!"De behandeling van de fotodokter

Laten we bij het begin van de vraag beginnen, de Nikon D3000. Wat voor camera is dat? Deze camera kwam halverwege 2009 uit, 10 megapixel aps-c sensor en Expeed processor (inmiddels zitten we op Expeed 5 in de nieuwe Nikon D500). De hoogst instelbare iso-waarde is 1600 waar we inmiddels standaard wel op de 25.600 zitten. Je kunt dus wel zeggen dat deze camera inmiddels verouderd is. Maar wil dat ook meteen zeggen slechter?

De Nikon D3000 uit 2009

Scherp

Scherpte heeft met heel veel factoren te maken. Belangrijkste is het objectief en de manier van scherpstellen. Jeske heeft hierbij niet verteld welk objectief ze heeft gebruikt en hoe ze heeft scherpgesteld. Ook is niet duidelijk of ze de foto's uit de hand heeft gemaakt of vanaf statief. Met een sluitertijd van 1/30e, zonder beeldstabilsatie en geen vaste hand is er een kans op bewegingsonscherpte op de foto. Om een goede testfoto te maken en er 100% zeker van te zijn dat ze de kans vergroot op een scherpe foto, kan ze beter nieuwe testfoto's met de volgende instellingen maken:

1 Zoek de sweet spot van het objectief dat je gebruikt. De sweet spot is een diafragma-waarde waarin jouw camera het best presteert. Meestal zit deze ergens in het midden rond de F8 en F11.
2 Zet je camera op statief. Heeft jouw objectief beeldstabilisatie? Zet die dan uit. De beeldstabilisatie geeft trillingen die op statief juist voor onscherpte kunnen zorgen
3 Stel de laagst mogelijke iso-waarde in. Het beste kun je dus op diafragma-voorkeuze zetten met een lage iso en een eigen gekozen diafragma waarde. De sluitertijd kan erg lang worden maar dat maakt in dit geval van statief en met een statisch onderwerp niet uit.
4 Gebruik een afstandsbediening of zet je camera op zelfontspanner. Zo hoef je je camera niet aan te raken bij het maken van de foto. Zo voorkom je nog de laatste mogelijkheid op bewegingsonscherpte.
5 Zet je camera op liveview en zoom helemaal in op het beeld in je scherm. Zo kun je erg nauwkeurig scherpstellen, precies op het punt dat jij scherp wilt hebben.

Maak met deze instellingen de foto. Vind je de foto dan nog steeds onscherp? Dan kan het tijd zijn om je lens te kalibreren of inderdaad overstappen op een modernere camera of ander objectief. Op de technische website DXOMark.com kun je heel veel camera's en objectieven bekijken en beoordelen op scherpte, kleur en dynamisch bereik.

Ook deze foto is gemaakt met een camera uit 2008, de Canon EOS 450D en het levert een prachtig scherp beeld op. Foto: Teranique

Nieuwe camera

Stel dat de foto bij de nieuwe testen wel scherp is, betekent dat Jeske nog gewoon door kan fotograferen met de D3000? Zoals vaak gezegd wordt, niet de camera maar de fotograaf maakt de foto. Wat zo veel wil zeggen, dat je niet altijd de nieuwste camera nodig hebt, voor prachtige foto. Uiteraard klopt dit maar de techniek kan je wel enorm helpen. Het dynamisch bereik, de kleuren, de scherpte van de nieuwste camera's en objectieven vergroten natuurlijk wel de kans op een technisch goed gelukte foto. Het kan dus zijn dat Jeske inmiddels meer wil in haar fotografie en ook zonder statief (verbeterde beeldstabilisatie) en met autofocus (meer en gevoeligere autofocuspunten) wil kunnen fotograferen. Dan is het toch slim om te kijken naar een wat nieuwere camera. Houd wel altijd in gedachten dat je tegenwoordig beter kunt investeren in goede objectieven. Die gaan langer mee en zorgen dat je het allermeest uit de nieuwste sensoren haalt.

Door bijvoorbeeld een specifieke vast brandpunt macro-objectief te gebruiken, haal je nog meer uit je opnames. Foto: guurtje

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
JeskeSouverein op 18 januari 2016 om 23:25

Wat fijn dat jullie mijn vraag behandeld hebben! Ga de tips zeker uitproberen. Helaas geen liveview op de D3000. Wat ik in mijn vraag niet vermeld had was de lens, dat was een Tamron af 18-200mm F/3,5-6,3. De foto's zijn vanuit de hand geschoten. Wel denk ik dat ik graag een camera wil waarbij de ISO hoger kan en die gewoon net wat mooier resultaat geeft. Voor mijn blogs is het fijn als ik snel en zonder gedoe mooie foto's kan maken. Maar als ik een professionele opdracht heb dan wil ik niet altijd een camera hoeven lenen. Nogmaals erg bedankt voor de tips!

Laanscapes op 21 januari 2016 om 14:13

Hoi Jeske,

Bedoel je met het 'waasje' misschien rozige gloed in de tulpen? Dat is namelijk afkomstig van de weerkaatsing van licht op het gladde oppervlak van de bloemen. Met een polarisatiefilter haal je die weerkaatsing weg en knalt het rood nog meer. Let wel: Een polarisatiefilter kost je tot drie stops licht, dus je doet er verstandig aan om vanaf een statief te fotograferen.

Succes!

ErikReijnders op 18 januari 2016 om 20:43

een oude camera is heel vaak voor heel veel hobbyisten net zo goed als een nieuwe. vaak heb je de nieuwe mogelijkheden helemaal niet nodig.ook levert het dikwijls meer op een betere lens aan te schaffen .

JeskeSouverein op 18 januari 2016 om 23:27

Hi Erik, daar heb je gelijk in. Ik hoop net iets beter te worden dan een hobbyist, maar in een betere lens ga ik zeker ook investeren. Gr. Jeske

Mike-van-Harn op 18 januari 2016 om 23:20

Die vergelijking gaat lang niet altijd op. Ja je kan inderdaad investeren in een beter objectief, maar als dat objectief b.v. 15 P-Mpix is en je oude camera 20 megapixel is heeft het geen zin. Je hebt nu eenmaal het beste van het zwakste component.

Ik zelf werk met de Canon EOS 5DsR fullframe, deze heeft 50.6 megapixel dan heeft het totaal geen zin om een goedkoop objectief te gebruiken. Nu zul je waarschijnlijk zeggen onzin om een 50.6 megapixel te hebben. Als je algemene fotografie doet heb je gelijk maar als je aan macro of extreme macro tot 5:1 doe zoals ik merk je het wel.

Wat hebben we hier geleerd: ga na wat voor camera je hebt een APSC of een fullframe en hoeveel megapixel is de camera, kijk dan naar een objectief (naar keuze) die een zo hoog mogelijke P-Mpix heeft en f/2.8 of lager. Mocht blijken dat het objectief hogere kwaliteit heeft dan de camera is het beter om een andere camera boddy aan te schaffen.

Mocht het objectief die je al hebt op een fullframe en op een APSC te gebruiken zijn en beter dan de camera is het beter om een fullframe aan te schaffen.

JeskeSouverein op 18 januari 2016 om 23:30

Hi Mike, Als ik het budget zou hebben voor een fullframe dan zou ik geen seconde aarzelen. Helaas heb ik dat budget niet. Dus moet ik het doen met een minder geavanceerd exemplaar. Twijfel tussen een tweedehands D3200 (Nikon is er bij mij met de paplepel in gegoten) en doorsparen voor een D7200 of een D5200 en daar tevreden mee zijn. Bedankt voor je reactie!
gr. Jeske

Panzer op 19 januari 2016 om 01:47

je kunt ook kiezen voor een D700, full frame, iets ouder en redelijk betaalbaar.

JeskeSouverein op 19 januari 2016 om 09:32

Bedankt voor tip! gr. Jeske