Upload jouw foto's
6 tips voor paardenfotografie

21 februari 2016, 10:00

Fotografeer jij weleens paarden? Het vastleggen van zo'n groot, onvoorspelbaar en snel dier kan een behoorlijke uitdaging zijn! In dit blog geven Lisa en Marlinda van Horse Photo Experience jou dé tips hoe je de mooiste paardenfoto maakt.

Tip 1: Apparatuur

Je kunt met elke camera en objectief een foto maken van een paard, echter is net zoals bij andere onderwerpen binnen de fotografie het één net geschikter als het ander. Neem bijvoorbeeld het objectief dat je kiest. Wanneer je een portretfoto van een paard met een groothoek maakt, zal je zien dat de verhoudingen totaal niet meer kloppen. Het paard heeft ineens een hele grote neus en kleine oren. Heel grappig om je eens mee bezig te houden, maar je maakt er niet de écht mooie plaatjes mee. Daarvoor is het bij paardenfotografie essentieel om genoeg bereik te hebben. Voor de minste vertekening raden wij daarom een minimale brandpuntsafstand van 200mm aan. Daarnaast is het bij het fotograferen van paarden ook veiliger om van een afstand foto's te maken; het blijven natuurlijk onvoorspelbare dieren.

Hieronder zie je de verschillen met verschillende brandpunten:


Tip 2: Locatie

Of je nu paarden fotografeert op een wedstrijd of een paard in de weide, altijd geldt dat een rustige achtergrond uiterst belangrijk is voor een mooi resultaat. Probeer reclameborden, mesthopen, hekwerken en alle andere storende objecten zoveel mogelijk te vermijden op de achtergrond. Bepaal voordat je gaat fotograferen wat de beste achtergrond is in de situatie waarin je fotografeert en neem aan de hand daarvan jouw positie en de plek vanuit waar je fotografeert aan.

Op locatie is natuurlijk nog mooier zoals in een bos.

Tip 3: Liggen

Veel fotografen blijven staan tijdens het fotograferen, maar bij paardenfotografie levert een zo laag mogelijk standpunt vaak de mooiste plaatjes op. De paarden komen meer los van de achtergrond en je kijkt meer tegen ze op waardoor ze nog meer kracht uitstralen op de foto. Toch zijn er ook situaties waarin je met een hoog standpunt een mooi resultaat kunt bereiken. Bijvoorbeeld in een rijbak: je kunt dan door het hoge standpunt alleen maar zand op de achtergrond krijgen, wat een leuk effect kan geven. Even terugblikkend op tip 2 kan je positie, of je staat, zit of ligt ook helpen bij het vermijden van een storend object op de achtergrond.

Zo vlak over de grond kun je ook een stukje voorgrond meenemen in je foto. Dit zorg voor diepte.

Tip 4: Sluitertijd, Diafragma en ISO

Paarden zijn snel en onvoorspelbaar, daar zal jij jouw camera-instellingen op moeten aanpassen. Bij het fotograferen van paarden houd je bij voorkeur een snelle sluitertijd van minimaal 1/500s aan. Wil je zeker zijn dat je geen bewegingsonscherpte krijgt bij het maken van bewegingsfoto's? Dan is het beter om een sluitertijd van 1/1000s of sneller aan te houden. Hierbij weet je zeker dat je het paard goed op de foto bevriest. Kies daarnaast voor een groot diafragma zoals F2.8 of F4 en indien je diafragma niet groter kan voor fF5.6. Met een groot diafragma bereik je namelijk makkelijker een kleinere scherptediepte, waardoor de achtergrond onscherp wordt en het paard nog meer van de foto springt. De ISO stel je als laatst in en houd je zo laag mogelijk, om ruis te voorkomen.

Zorg voor een hele snelle sluitertijd met snelle beweging.

Tip 5: Kies het juiste moment.

Bij paardenfotografie draait alles om het fotograferen van het juiste moment. Een paard met zijn oren naar achter, een paard dat heuvelafwaarts staat, een paard dat in een dalende beweging zit tijdens de stap, draf of galop: dat soort momenten zijn allemaal niet zo charmant. Bij het fotograferen van paarden is het van belang om het krachtigste moment vast te leggen. Dat is voor een paard een voorwaartse / opwaartse beweging. In de galop bijvoorbeeld het moment wanneer ze een achterbeen naar voren bewegen en vervolgens met de voorbenen maaien in de lucht. Doordat je camera iets vertraging heeft tussen het moment dat je op de ontspanknop klikt en er daadwerkelijk een foto wordt gemaakt zal je het mooiste moment op de foto krijgen door nét voor het hoogtepunt de foto te maken.Het timen van het juiste moment kan erg lastig zijn en vergt zeker in het begin veel oefening. Je kunt er ook van kiezen om de burst mode (continue opnamen met hoge snelheid) op je camera te gebruiken, het nadeel hiervan is dat je daardoor soms juist het mooiste moment mist doordat je camera dan net geen foto maakt of je geen foto's meer kunt maken omdat je buffer vol zit. Het leren timen van het juiste moment heeft veel voordelen en oefening baart kunst!

Tip 6: Experimenteer

Ga ook eens wat dichterbij het paard staan of probeer het paard eens anders te bekijken. Het kan namelijk erg mooi zijn om specifieke elementen van het paard te benadrukken op de foto. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de neus, de hoeven, de vacht of de manen van een paard. Ook zal het je opvallen dat elk paard een hele andere uitstraling heeft, het is een kunst om dit goed tot zijn recht te laten komen op de foto. Tot slot kan het bijzonder mooi zijn wanneer het wat kouder is en een paard hard heeft gewerkt; je zal dan het stoom van het paard af zien komen, met tegenlicht kun je dan prachtige foto's maken.Veel plezier met het fotograferen van paarden!

Ben je nog lang niet uitgeleerd over paardenfotografie? Ga mee op een fantastische fotoreis of volg een van onze leerzame workshops of online cursussen. Bekijk ons aanbod op: www.horsephotoexperience.com en schrijf je in voor onze nieuwsbrief: www.horsephotoexperience.com/nieuwsbrief

avatar

Laten we ons even kort voorstellen, wij zijn Lisa Dijk en Marlinda van der Spek. Paardenfotografie is onze grootste passie en wij vinden niets leuker dan onze kennis met anderen te kunnen delen. Wij geven en organiseren dan ook workshops, fotoreizen en online cursussen; allemaal op het gebied van paardenfotografie! Dit doen wij onder de naam Horse Photo Experience, www.horsephotoexperience.com

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
MerelBormans op 1 maart 2016 om 14:06

Leuk artikel Lisa en Marlinda,

Een paar nuttige tips voor de beginnende paardenfotograaf .

misspiggy op 27 februari 2016 om 18:06

Ik vind het toch best goede tips. Je moet toch het begin goed onder de knie hebben wil je ook bij paardenfotografie weten wat de diverse instellingen doen met een paardenfoto. Vandaaruit kun je dus verder uitbouwen. En ik vind dat elke tak van paardensport weer anders benaderd moet worden om de juiste foto te maken. Bij de springsport wil je liever een zweefmoment en afsprong zien, bij de dressuur een mooi verzameld paard op de foto en bij western (reining) wil je juist een mooie sliding stopfoto met 1 been naar voren en met de kont van het paard op de grond. Met portretfoto's juist weer een attent paardje, maar wel dat hij er relaxed op staat. En zo zijn er nog veeeel meer dingen. Leuk om dit eens te zien op Zoom.nl.

Twinkle81 op 26 februari 2016 om 12:08

Mijn tip als paardenliefhebber: verdiep je in de bewegingen en reacties van een paard. Als je weet hoe een paard reageert, heb je een grotere kans op een goede (perfecte?) foto.
Zo zal iemand die er oog voor heeft bijvoorbeel ook zien wanneer een paard niet goed voor een hindernis uitkomt en een weigering of vallende balk vast weten te leggen.

Ilca77MKII op 21 februari 2016 om 10:48

Niets anders dan basis vaardigheden in dit stukje..Had gehoopt op echte tips.

HorsePhotoExperience op 21 februari 2016 om 13:20

We zijn natuurlijk erg benieuwd welke tips jij graag zal willen ontvangen over paardenfotografie, wie weet voor een vervolg blog!

Ilca77MKII op 21 februari 2016 om 13:24

Er zijn zoveel aspecten binnen de paarden/sport fotografie dat je hele boeken kunt vol schrijven. Weet je waar de meeste mensen tegen aan lopen? Binnenbak fotografie, slecht licht enz enz.
Springpaarden , wanneer wel en wanneer niet.
Duizenden tips kan je geven,

Grt Henry

HorsePhotoExperience op 21 februari 2016 om 14:56

Bedankt voor de suggesties! We geven ook workshops over specifiekere onderwerpen binnen de paardenfotografie, maar dit blog is inderdaad meer over de basis van/ een introductie tot paardenfotografie. Er zullen immers veel mensen zijn die nog nooit paarden hebben gefotografeerd en juist graag tips over de basis krijgen.

mkview op 21 februari 2016 om 20:36

Kan me wel een beetje in de reactie(s) van Ilca77MKII vinden. In principe zijn de tips in de blog van toepassing op fotografie an sich. En niet specifiek op het fotograferen van paarden, hoewel de titel dit wel doet vermoeden. Bijv: hoe krijg je als fotograaf de aandacht van het paard (denk aan de oren), kan je flitsen bij paarden, wat zijn goed poses voor paarden etc. Uiteraard snap ik dat deze blog ook als doel heeft om mensen te trekken voor een workshop en de blog is ook voorzien van prachtige foto's! Dus naar mijn bescheiden mening een prima blog over de basis van fotografie, maar niet direct paardenfotografie. Ik ben benieuwd naar het vervolg!! Gr, Marc

Ilca77MKII op 21 februari 2016 om 18:13

Zie mijn profiel foto Zou ik dan nog een workshop nodig hebben ..

Sorry nu kom ik misschien hard over, maar dit slaat nu meer op gebedel om koop een workshop bij mij of ons.

Ik zal dan ook zeker geen workshop aanschaffen, as een potentiele klant interesse heeft in een dergelijke workshop zal hij of zij waarschijnlijk Google gaan gebruiken. En dan kiezen voor.

BADL op 22 februari 2016 om 00:46

Altijd fijn als een fotograaf zo blij is met zijn eigen foto's dat het richting arrogantie gaat ( "zou ik dan nog een workshop nodig hebben" ) ....

Ik vind het een goed artikel... Prima geschreven... Je kunt geen artikel schrijven die voor alle niveaus, van beginner tot professional, geschikt en leerzaam is...

Als dit artikel je niet aanspreekt, omdat het beneden je niveau zou zijn, dan vind ik het een vervelende toonzetting om het artikel vervolgens ten onrechte negatief te beoordelen.. In dit geval (als je echt zo goed bent als je zelf zegt) ben jij de doelgroep van dit artikel gewoon niet...

Ilca77MKII op 22 februari 2016 om 04:27

Heeft niets met Arrogantie te maken BADL, juist ik ben enorm kritisch op mijn werk en nooit tevreden Ook op deze foto is voldoende aan te merken.

Ik neem deze dames niets kwalijk , wel de redactie van zoom , ze groep waar zoom deel van uit maakt zegt, het toonaangevende blad op fotografie te zijn.
Van een toonaangevend blad verwacht ik dan diepgaande artikelen, slechts zeer summier word er aandacht besteed aan zaken van de fotografie.