Upload jouw foto's
Splash in het water! 5 tips hoe je dat fotografeert

11 maart 2016, 09:00

Splash is het fotograferen van objecten terwijl ze in water of een andere vloeistof vallen. Het is simpel en iedereen kan het. Wij leggen uit hoe!

1 Onderwerp

Het begint natuurlijk met je onderwerp. Wat laat je in welke vloeistof vallen? Veel fotografen beginnen met druppels, maar je kunt er ook voor kiezen om een voorwerp in water te laten vallen of misschien nog wel spectaculairder in melk of koffie! Gebruik je fantasie.

Met splash fotografie zijn de mogelijkheden oneindig. foto: kicks1

2. Verlichting

Bij splash fotografie heb je te maken met een bewegend onderwerp. Je hebt dus een korte sluitertijd nodig om de beweging te bevriezen. En om met zo'n korte sluitertijd te kunnen werken, heb je licht nodig, veel licht. Daarom wordt vaak een flitser gebruikt om beweging te bevriezen. Ideaal is een reportageflitser. Het grote voordeel van zo'n reportageflitser is dat niet de camera, maar de ultrakorte flits die beweging bevriest. Op die manier ben je niet meer zo afhankelijk van de sluitertijd van de camera. De truc bij een reportageflitser is om de flitskracht handmatig zo laag mogelijk in te stellen. Werken met een studioflitser kan ook. Die heeft niet het voordeel van die heel korte flitsduur, maar geeft wel een grote hoeveelheid licht af. Optie drie om de sluitertijd zo kort mogelijk te houden, is een zeer sterke lamp, zoals een bouwlamp.

Een snelle reportageflitser werkt het best met splash fotografie. foto: CreativeFox.zoom.nl

3. Instellingen

Zoals gezegd hebben we een snelle sluitertijd nodig in verband met de bewegende onderwerpen. Als je met een losse reportageflitser of een studioflitser werkt, kan de sluitertijd niet korter zijn dan de zogenaamde synchronisatietijd van de camera. Deze is in meestal 1/125 of 1/200 seconde, bij sommige draadloze triggers 1/60. Bij lampen heb je deze beperking niet. Hierbij is de kortste sluitertijd afhankelijk van de hoeveelheid licht. Bij meer licht kan de sluitertijd korter zijn. het gedeelte dat je scherp in je foto wilt hebben, wil je zo groot mogelijk laten zijn. Als startpunt kun je een diafragma van F 11 nemen. Het dichtgeknepen diafragma is, bovenop de korte sluitertijd, extra reden om te zorgen voor veel licht.

Je wilt zo veel mogelijk scherp op je foto dus gebruik je een klein diafragma. Met de snelle sluitertijd heb je eigenlijk altijd extra licht nodig. foto: lein69

4. Scherpstellen

Het scherpstellen op het onderwerp is bij deze tak van sport een uitdaging. Met een paar eenvoudige trucjes krijg je het al snel onder de knie. Als je een voorwerp op de plek houdt waar het valt, dan kun je op dat punt scherpstellen. Schakel vervolgens de autofocus uit en je hebt meer kans een scherpe opname. Natuurlijk zal het heel veel oefenen en proberen zijn, aangezien het onderwerp waarschijnlijk niet precies valt waar je hebt scherpgesteld. Een kleiner diafragma helpt dan ook.

Hoe kleiner het diafragma, hoe meer kans op een scherpe foto. foto: LennUwland

5. Statief

Omdat je meestal vooraf scherpstelt en zonder autofocus werkt, is een statief bijna verplicht. Zo bereik je bij elke opname een gelijke beelduitsnede en scherpte. In plaats van door de zoeker van de camera te turen, kun je je nu concentreren op de timing. Als je naast een statief ook een afstandsbediening gebruikt, heb je meer bewegingsruimte.

Alles goed ingesteld? Dan is het kwestie van fantasie en geduld. Veel succes! foto: dumboy

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar:
www.zoom.nl/nieuwsbrief

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Prospertje op 16 maart 2016 om 21:45

Kan iemand mij uitleggen waar ik op moet letten? Hoe stel je een flitser in m.b.t. snelheid? ik zie alleen maar 1/1 1/2 1/4 1/8 enz. enz. tot 1/128. Maar dat is de kracht van de flits niet de snelheid van de flits (ik gebruik een Yongnuonomnomnom 560 IV). Moet je daarnaast nog rekening houden met zoiets als je flash sync? Die schijnt voor mijn D3200 1/250e te zijn of zo. Met andere woorden. Is het nou mijn flits die ik sneller moet laten gaan of juist mijn camera die op 1/4000 moet zetten? Of heb ik gewoon de verkeerde flitser? Strobist is nog steeds iets nieuws voor mij.

jpblocken op 17 maart 2016 om 15:34

Flits op manueel en 1/128. De "kracht" van de flits wordt bepaald door de "duur" van de flits. Die 1/128 mag je feitelijk dus als een "tijdseenheid" beschouwen. Je sluitersnelheid op 1/250 of trager (1/125, 1/60, ...) maakt immers niets uit het is de duur van je flits die de hoeveelheid licht bepaalt. Vervolgens even experimenteren met je diafragma. Begin maar eens bij 11 om zo veel mogelijk scherptediepte te bekomen. Best werk je in een verduisterde ruimte, zo vermijd je dat je bij lage snelheid de hele opstelling duidelijk in beeld krijgt, terwijl je enkel het detail wenste. Suc6.

Prospertje op 17 maart 2016 om 20:24

Dank je wel. Het is meer ook dat ik het inzicht in de techniek mis. Maar ik ga eens met je advies aan de slag. Kijken wat er gebeurt.

robverhoek op 16 maart 2016 om 14:49

Heel leuk om te doen. Experimenteren met verschillende vloeistoffen waardoor je aparte foto's krijgt is een uitdaging. Scherpstellen zoals omschreven is geen 100% garantie, maar wel voldoende om messcherpe foto's te kunnen maken. Na het artikel gelezen te hebben ga ik er weer eens mee aan de slag.

paulli53 op 15 maart 2016 om 21:58

Ben deze uitdaging vorig jaar eens aangegaan. Moet dringend opnieuw proberen want de resultaten waren ......blabla bla....om het beleefd te zeggen : niet denderend !!!
Grootste probleem : scherpstellen op het vallende onderwerp, want hier staat Murphy steeds om het hoekje te loeren !
Maar ik ga het zeker opnieuw wagen.
Met mijn ervaring van toen en de kennis van nu, moet het zeker lukken.
Succes aan allen die het uitproberen !

bentink op 15 maart 2016 om 19:16

Goed verhaal, en mooie plaatjes.

wies61 op 15 maart 2016 om 18:44

Ik ga hier zeker mee aan de gang, Geweldig deze uitleg
gr wies