Upload jouw foto's
Zo voorkom je de standaard familiefoto in 4 tips © Melanie Caitlin

20 maart 2016, 10:00

Hoe maak je ongedwongen familiefoto's vol liefde en echte emoties? En hoe kom je af van die standaard plaatjes met spijkerbroeken en witte t-shirts? Fotograaf Melanie Caitlin, eigenaresse van Happy Photographer en familiefotografieblog Family & Frosting, geeft 4 tips om een standaard familiefoto te voorkomen!

1. Help jouw klanten bij het kiezen van hun outfits

Dat het kiezen van de fotolocatie in samenspraak met onze klanten gaat, is inmiddels heel normaal. Maar het kiezen van de outfits ... daar mengen we ons niet in! En waarom eigenlijk niet? De outfits die jouw klanten dragen, zijn zeer bepalend voor de uiteindelijke foto. Rustige tinten werken altijd goed en met meerdere personen is het handig om de kleding op elkaar af te stemmen. Dat betekent niet dat iedereen hetzelfde aan hoeft, maar wel dat ze kunnen kiezen voor, bijvoorbeeld, allemaal een tint blauw of allemaal aardekleuren. Het zorgt voor rust in jouw foto's. En wat dan liever niet? Spijkerbroeken en witte t-shirts, botsende knalkleuren en hele kleine patronen - want die vervormen op camera. Check ook hier handige tips van een stylist.

Als jouw klanten hun kleding op elkaar afstemmen, zorgt het voor rust in de foto's.

2. Leer jouw klanten relaxen

Jezelf zijn. Dát is het ultieme recept voor een ongedwongen fotoshoot. Leg de focus op de onderlinge band van jouw klanten. Die lieve blikken over en weer, het moment dat één van de kids de hand van mama pakt. En dat hoeft helemaal niet perfect te zijn! Voor mama's en papa's met (kleine) kids is dat af en toe best lastig. Je wilt toch graag die vrolijke familiefoto en dan zul je net zien dat de kinderen hun dag niet hebben. Geeft niet! 'Loslaten' is de sleutel. Geef de kinderen de ruimte om zichzelf te zijn: om te spelen, te rennen en te vliegen. En vraag als fotograaf voor dat ene uurtje de regie.

Wil je ongedwongen foto's? Leg de focus op de onderlinge band van jouw klanten.

3. Maak gebruik van props

Waar laat ik mijn handen? Sta ik goed? Zo'n fotosessie is stiekem toch best spannend voor jouw klanten en de grote valkuil is om dan maar te gaan poseren. Props & accessoires to the rescue! Props zijn rekwisieten of voorwerpen die de foto's nog mooier en sfeervoller maken. En jij of jouw klanten kunnen ze zelf meenemen! Denk aan een mooie bos bloemen of een fijn sieraad. Met kinderen is speelgoed vaak handig én leuk. Hier geldt wel hetzelfde principe als voor het kiezen van outfits: begeleid jouw klanten. Een voetbal is voor de kids misschien leuk, maar voor jou als fotograaf minder fijn. Ga liever voor een mooie vlieger, of een houten fietsje: voorwerpen die ook écht iets moois toevoegen aan jouw beelden.

Props maken jouw beelden nóg mooier en zorgen ervoor dat jouw klanten niet hoeven te poseren.

4. Kies voor een snelle sluitertijd

Als er kinderen in het spel zijn, wordt er flink wat afgerend en gesprongen en gevlogen. Dat zijn voor jou als fotograaf vaak onverwachte bewegingen die voor onscherpe foto's kunnen zorgen. De beste tip is daarom om je sluitertijd flink omhoog te gooien (bijvoorbeeld 1/500) en de overige instellingen daarop aan te passen. Zo is de kans veel groter dat je foto's in focus zijn.

Gooi je sluitertijd omhoog om onverwachte bewegingen tijdens een sessie op te vangen.

avatar

Melanie Caitlin is fotograaf en eigenaresse van Happy Photographer én familiefotografieblog Family & Frosting. Het leven door een grote, roze bril bekijken – daar gelooft ze in. Happy Photographer staat voor een ongedwongen fotosessie en zachte, liefdevolle foto’s voor nu en voor later. Melanie werkt voor particuliere klanten en voor (internationale) bladen en bedrijven. Volg haar op Instagram en Facebook.

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
MarjonvanderVegt1967 op 29 maart 2016 om 17:15

Dank voor de tips, ik ga binnenkort 'n shoot doen
Lieve groeten,

Marjon

Poppy01 op 23 maart 2016 om 11:36

Bedankt voor de uitleg!!!

neddy op 22 maart 2016 om 20:35

Van korte sluitertijden wordt de focus juist niet beter. Je voorkomt/reduceerd uiteraard wel bewegingsonscherpte. Ik heb wel wat familiefotos zien mislukken omdar de scherpte-diepte zo kort is dat niet iedereen in focus is. Balanceren dus die instellingen
Door dit stuk wel inspirartie op gedaan voor een leuke locatie. Thanx

melaniecaitlin op 23 maart 2016 om 09:15

Hi Neddy,

Tof dat je er iets aan gehad hebt! En wat betreft die sluitertijd - dat was ook precies mijn punt in het artikel: bewegingsonscherpte oplossen omdat kinderen nogal de neiging hebben om te rennen.

Dat niet iedereen is focus is, heeft inderdaad te maken met je diafragma. Je kunt dat goed oplossen door iedereen op dezelfde focal plane te houden. In dat geval kun je zelfs op 1.2 schieten en het nog in focus houden. Ik schiet zelf tijdens mijn sessies standaard rond f/2.2 en het maakt een wereld van verschil als je de sluitertijd erbij omhoog gooit.

Matt-H-Imaging op 20 maart 2016 om 18:18

Nuttige tips, top!