Upload jouw foto's
Surrealistische HDR in Photoshop CC en Photomatix Pro

12 april 2016, 09:00

Bij urbexfotografie wordt vaak gebruikt gemaakt van HDR-bewerking, waarbij contrasten en kleuren versterkt worden om het surrealistisch karakter van de locatie beter tot zijn recht te laten komen. Fotograaf Wil Crooymans gebruikt daarvoor graag het favoriete programma Photomatix Pro, maar is eigenlijk wel benieuwd of samenvoegen tot HDR Pro in Photoshop CC op dit gebied al "volwassen" is geworden.

Als urbexfotograaf maak ik graag gebruik van Photomatix Pro voor HDR bewerkingen, omdat het zeer veel instelmogelijkheden heeft. Nu beschikt Photoshop CC over de functie 'Samenvoegen tot HDR Pro' en ik ben eigenlijk wel benieuwd of deze functie in Photoshop ondertussen al 'volwassen' is geworden. Meer tips over urbexfotografie vind je hier!

Stap 1. Foto's samenvoegen tot HDR Pro

Als basis gebruik ik een tweetal foto's van een roestige oude trein met verschillende belichting en die ik in Camera RAW heb omgezet tot TIF-files.
We openen de foto's in Photoshop middels Bestand, Automatisch, Samenvoegen tot HDR Pro. Photoshop voegt vervolgens de foto's samen tot een HDR-foto en schakelt over op het HDR Pro scherm met bijbehorende schuifjes.

Het HDR Pro scherm van Photoshop CC

Zoals je in de foto kunt zien is het aantal schuifjes beperkt en het kost me in eerste instantie veel moeite om een gewenst HDR effect te krijgen, met versterkt contrast en kleuren. In mijn achterhoofd wil ik graag een vergelijkbaar effect verkrijgen als bij Photomatix, maar dat lukt slechts ten dele. Rondom de trein is een erg opvallend halo-effect zichtbaar en de kleur van de lucht is veel te blauw en fel van kleur. Dit vraagt nog aardig wat nabewerking!

Stap 2. Kleurtoon en verzadiging aanpassen

Eerst werken we het halo-effect rondom de trein weg met het kloonstempel (modus donkerder, zachte rand en dekking 80%).
Middels CTRL-J maken we een kopie laag, waarop we de kleurtoon en verzadiging van de lucht gaan aanpassen middels Afbeelding, Aanpassing, Kleurtoon-Verzadiging. We kiezen voor blauwe tinten en middels het pipet stemmen we de kleur af op het blauw van de lucht. We schuiven Verzadiging en Helderheid terug totdat we tevreden zijn over het resultaat.

Kleurtoon en verzadiging van de blauwe tinten aanpassen

Stap 3. Belichting aanpassen, verscherpen, uitsnijden en opslaan

Om een wat meer dramatisch effect te verkrijgen kunnen we de belichting aanpassen middels de functie Afbeelding, Aanpassing, Belichting. We bereiken dit effect door de schuif Verschuiven iets naar links te schuiven en vervolgens optimaliseren we de belichting middels de schuif Belichting.

Optimaliseren van de belichting

Als we tevreden zijn met het resultaat passen we de laatste stappen toe: verscherpen, uitsnijden en opslaan.

De HDR-foto gecreëerd met de HDR Pro functie in Photoshop CC

HDR foto maken met Photomatix Pro

In mijn 4e blog kun je alle stappen teruglezen hoe ik HDR foto's maak met Photomatix Pro. We openen dezelfde TIF-bestanden en laten de functie Remove Ghosts uit staan omdat dit bij deze foto's niet nodig is en we geen ongewenst effect willen hebben in de lucht rondom de trein. De functie Reduce noise kun je uit laten staan als je al ruisvermindering hebt toegepast in Camera RAW, wat persoonlijk mijn voorkeur heeft.

Het bewerkingsscherm van Photomatix Pro

We gaan aan de slag met de veelheid aan schuifjes, waarover we bij Photomatix beschikken, en zien dat we de foto eigenlijk al precies zo kunnen krijgen als we uiteindelijk willen bereiken. Dit betekent dat we de foto in Photoshop alleen nog maar hoeven te verscherpen en bij te snijden, waarna we beschikken over onze HDR foto met een licht surrealistisch effect.

De HDR-foto gecreëerd met Photomatix Pro

Als ik de 2 HDR foto's vergelijk dan is de keuze voor mij niet zo moeilijk. Ik blijf voor het bewerken van urbex foto's trouw aan Photomatix Pro! De HDR foto gemaakt met Photoshop oogt nep, mist de mooie kleurtinten en dynamiek in belichting en scherpte, welke we wel zien op de foto gemaakt met Photomatix.

Mogelijk is de HDR functie in Photoshop prima voor natuurlijk ogende foto's, maar als je een wat meer surrealistisch effect wilt, dan bereik je dat niet gemakkelijk. Het blijft natuurlijk persoonlijke smaak! Ik ben benieuwd waar jouw voorkeur naar uitgaat, laat het vooral achter in een reactie onder dit artikel!

avatar

Mijn naam is Wil Crooymans, hobbyfotograaf wonende in het Brabantse Nuenen. Als fotograaf heb ik een passie voor urbex gecombineerd met modelfotografie. Gewapend met mijn camera en statief probeer ik op verlaten locaties, vaak samen met een fotomodel, de restanten van een verleden tijd vast te leggen. De resultaten zijn te aanschouwen op mijn website www.abpictures.nl.

Reacties (9)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Wilcrooymans op 14 april 2016 om 16:04

Als je na Photomatix Pro voldoende tijd stopt in de nabewerking kun je mooie resultaten bereiken: http://zoom.nl/foto/overig/stranded-on-the-orient-express-final-edit.2635718.html?object=user&object_id=138533

ronab op 13 april 2016 om 09:09

Ik gebruik zelf zeer regelmatig hdr maar dan voor het realistische werk en zeer zelden voor die bijzondere urbex sfeer. Hiervoor gebruikte ik in het begin altijd Photomatix Pro naar daarmee was het vrijwel ondoenlijk om een realistich beeld neer te zetten, zelfs met exposure fusion was het nog wat lastig en had ik nabewerking in Photoshop nodig. Sinds de komst van Photoshop CC ben ik photomatix pro helemaal vergeten en nooit meer gebruikt...
Het valt me op dat je bij de met Photoshop bewerkte foto begint met de halo weg te klonen maar bij het eindresultaat van photomatix pro is de halo duidelijk zichtbaar op mijn monitor. De kleuren en contrasten zijn zeker mooier maar volgens mij kan dit met photoshop ook zo in de RAWconverter voor 90 % met misschien een kleine finising touch in Photoshop zelf... Het is idd een kwestie van smaak en gewoonte waar je mee wil werken.
groetjes Ron

Wilcrooymans op 14 april 2016 om 15:30

Klopt dat je bij de foto gemaakt met Photomatix Pro nog een halo ziet. Ik heb bij deze foto ook geen halo weggewerkt. Voor een definitieve versie zou ik dat zeker doen! Goed gezien.

PtR op 12 april 2016 om 21:16

Mooi en leerzaam artikel, Wil. Zoals vaker van jouw hand.
Bij mijn foto "Zeedijk geel" http://zoom.nl/foto/straatfotografie/zeedijk-geel.2660148.html?object=user&object_id=124630 wees je mij, terecht, op chromatische verstoring maar ik meen die bij je laatste foto in dit artikel ook te zien, rondom de trein. Als dat zo is, weet jij dan hoe dat komt en hoe je het kan voorkomen?

Groet
Peter

Wilcrooymans op 14 april 2016 om 15:36

Hi Peter, Dank je. Bij de laatste foto zie je nog wel een halo effect dat vaak ontstaat bij HDR/tonemapping. Dit heb ik hier niet weggewerkt, maar als ik dat wel zou willen, dan zou ik met het stempel aan de gang gaan in de modus 'donkerder' en dekking niet te hoog. Een chromatische verstoring zie ik hier niet, maar als je deze hebt kun je ze het beste wegwerken met filter/lenscorrecties/kleur. Liefst in de RAW-converter.
gr. Wil.

frewo op 12 april 2016 om 12:10

Voor mij is HDR Efex Pro van Nik ook de Favoriet, werkt in Lightroom en Photoshop, en veel mogelijkheden.
Photomatix Pro bezit ik ook, en is ook niet slecht, maar het gemak van Nik HDR Efex Pro heeft toch mijn voorkeur.
Besteed ook daar eens wat informatie aan, vooral nu het gratis op te halen is bij Google.

Wilcrooymans op 14 april 2016 om 15:38

Ik heb HDR efex Pro eens uitgeprobeerd op deze foto en was zeker te spreken over de mogelijkheden, bediengemak en het resultaat. Vervolgens is het een kwestie van smaak. Mijn voorkeur blijft nog wel uitgaan naar Photomatix, maar ik zal nog ns vaker beide methoden langs elkaar gebruiken. Misschien een leuk onderwerp voor een blog, maar dan moet ik eerst wat beter thuisraken met HDR efex Pro. Misschien iets voor u?
gr. Wil.

CalistoFoto op 12 april 2016 om 11:48

HDR Efex Pro van de Google Nik Collection is mijn favoriet tot nu toe, maar photomatix ken ik niet zo goed.

Wilcrooymans op 14 april 2016 om 15:39

Bedankt voor je reatie. Ik heb efex Pro nu ook in mijn photoshop geïntegreerd en ga het zeker vaker uitproberen!
gr. Wil.