Upload jouw foto's
Fotodokter: Landschap in zwart-wit © Fotodokter, zwart, wit, landschap

2 mei 2016, 13:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Rob Ouwerkerk over zwart-wit landschappen.

De vraag

ik heb deze foto gemaakt in Driehuizen NH op een begraafplaats en bewerkt tot zw-w. Heb jij tips om hem te verbeteren alsjeblieft?
m vr gr

De behandeling van de fotodokter

Door het omzetten naar zwart-wit krijgt deze begraafplaats een beetje een onheilspellende sfeer. Het zwart-wit maakt het beeld tevens rustiger. Het is niet eenvoudig om zwart-wit landschappen vast te leggen, omdat het gebrek aan kleur het plaatje vaak saai maakt. Toch is het Rob gelukt om een erg sterke sfeer neer te zetten. Om een landschap zonder kleur mooi vast te leggen, moet de foto zich onderscheiden door lijnen, texturen, schaduwen en boven alles: compositie. Meer tips over fotograferen in zwart-wit!

In de foto van Rob is er duidelijk een invoerende lijn zichtbaar. Het is de lijn van het gras op de heuvel. Deze lijn loopt mooi naar de grafstenen toe, die daardoor echt het onderwerp vormen. De lijn had nog langer en sterker kunnen zijn als deze niet was weggelopen in het zwart van de linker onderhoek.

De texturen in deze foto zijn een beetje kwijt. Dit komt door de korrel die in het beeld zit. De foto is gemaakt met sluitertijd 1/2000e en iso-200. Er was in dit geval genoeg speelruimte voor een langere sluitertijd, omdat niets in de foto beweegt. De iso-waarde kon in dat geval nog een stukje omlaag. De lucht is wel mooi vaag in verhouding tot de takken en voorgrond. Een drukke wolkenlucht had hier de foto overvol gemaakt.

De schaduwen in deze foto zijn extra zwaar aangezet. De contrastverschillen tussen de voorgrond en achtergrond zijn nu erg groot. De lichte plek in de lucht hangt mooi boven de grafstenen, maar leidt daardoor ook een beetje de aandacht af van het onderwerp.

Compositie

Om de compositie van deze foto te versterken is de uitsnede heel erg belangrijk. Volgens de fotodokter valt daar bij deze foto nog veel winst te behalen.

In de nabewerking heeft Rob duidelijk een vignet toegevoegd aan de foto. Een vignet is van nature eigenlijk een lensfout die een donkere vertekening rond de randen van de foto tot gevolg heeft. Echter wordt het vaak gebruikt om de blik naar het midden van je beeld te leiden. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom Rob het gebruikt heeft. Hij had echter op een natuurlijkere manier een vignet kunnen creëren door zijn uitsnede aan te passen.

In de huidige foto zit linksboven nog een stuk van een boom die niet volledig in beeld is. Door deze eraf te croppen en de foto als een vierkant uit te snijden, vormt de boom die nu links komt te staan een natuurlijk vignet met de boom die aan de rechter- en bovenkant doorloopt. Het gevolg is ook dat de grafstenen nu precies op de gulden snede komen te staan. Het fotoformaat is nu ook exact 1x1.


Links: het origineel. Rechts: exact 1x1

Rob zou zelfs nog een stap verder kunnen gaan en de foto horizontaal kunnen uitsnijden. De onrustige witte vlek in de lucht valt dan bijna helemaal buiten de foto en de aandacht komt meer te liggen op het sfeervolle stuk gras op de heuvel. De foto oogt zo een stuk rustiger. De uitsnede moet wel bij de originele foto worden gedaan. In de huidige foto is er namelijk teveel ruis die door het croppen alleen maar nadrukkelijker in beeld komt.

Zwart-wit omzetting

Rob heeft deze foto naar zwart-wit omgezet en heeft daarbij de contrasten extra benadrukt door de zwarte delen nog donkerder te maken. Het gevolg is dat het detail in deze delen vrijwel helemaal wegvalt. De foto bestaat nu uit een groot deel zwart, vervolgens een hele hoop grijs en een klein gedeelte wit. Dit is ook terug te zien in het histogram.

De grote piek ligt in het donkerste gedeelte van de foto, gevolgd door een zeer vlak stuk grijs

De grafstenen bevinden zich in het grijze gedeelte van de foto en ook achter de grafstenen is de achtergrond grijs. Het is erg jammer dat er bomen achter de stenen staan, aangezien de foto sterker was geweest als de stenen tegen de lichte lucht af zouden steken. Het onderwerp zou in dat geval meer uit de foto springen. Rob heeft geprobeerd het contrast te verhogen, maar dit heeft niet bijgedragen aan het versterken van het onderwerp. Het heeft wel de andere aspecten op de foto sterker aangezet. De grote boom aan de rechterkant komt door het grote contrastverschil veel nadrukkelijker naar voren.

Door de zwart-wit omzetting handmatig aan te passen kan Rob zijn onderwerp meer benadrukken. De bomen achter de stenen mogen een beetje lichter en de stenen zelf mogen wat donkerder worden aangezet. In Lightroom kan hij dit gemakkelijk doen met een cursor, waarmee hij in de foto de zwart-wit mix kan aanpassen door simpelweg te slepen. Deze cursor vind je in Lightroom onder B&W en staat links naast Black & White Mix (Engelse versie).


Door de grafstenen aan te klikken en deze donkerder te maken en de achtergrond te verlichten zal het onderwerp in de foto duidelijker naar voren komen.

Mocht het werken met de cursor niet lukken dan kan hij de zwart-wit-tinten aanpassen met de sliders bij de Black & White Mix. Het is even zoeken naar welke kleurtinten er in de originele foto zaten en vervolgens kunnen deze heel eenvoudig lichter of donkerder gemaakt worden. Door het handmatig aanpassen van de zwart-wit-omzetting kan het onderwerp nog sterker worden aangezet, zonder dat de sterke sfeer van de foto verloren gaat.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
RobOO op 26 mei 2016 om 10:01

Dank voor de goede uitleg, een typisch? beginnersprobleem: onderwerp van een foto kiezen en daarop focussen