Meld je gratis aan
Quickstart: Swipen naar zwart-wit in Lightroom Mobile © Lightroom, App, quickstart

9 juli 2016, 10:00

Snel even in Adobe Lightroom aan een foto sleutelen hoeft niet per se meer op de computer. Gebruik onderweg de gratis app en thuis merk je dat de bewerkingen zijn gesynchroniseerd met de desktopversie. Dankzij een mooie set voorinstellingen kom je met Lightroom Mobile snel tot prachtige zwart-witomzettingen die zich bovendien met enkele vingertikken laten finetunen.

Voor en naOriginele foto: TJBKuipers

1 Compositie

Open de foto in Lightroom Mobile en zorg dat je eerst helemaal tevreden bent over de compositie. In dit geval vinden we het gebruikte vierkante formaat, 1x1, nogal ongelukkig. Om dit aan te passen tik je onderaan op de knop Crop. In het vak Aspect wijzig je het standaardformaat van de afbeelding. Met behulp van de optie Aspect Locked houd je het bij de veilige standaardinstellingen. Wij selecteren het formaat 16x9 en ondertussen merken we dat de horizon een beetje scheef staat. Wanneer je het rotatiewieltje vastpakt, verschijnt er een raster om de foto perfect recht te zetten. Bevestig met het vinkje rechts onderaan.
Tijdens het uitsnijden zet je de afbeelding perfect recht.

2 Presets

Tik met twee vingers op het scherm om het histogram te zien. Zie je in het histogram dat het witpunt en het zwartpunt niet aan het begin en het einde van de curve zitten, dan loont het meestal de moeite dit met autocorrectie te corrigeren. Tik op de Adjustment tool. Aan de linkerkant ga je via de diafragmaknop naar de optie Basic. Op die manier kom je onderaan bij de functie Auto tone om de belichting en het contrast op de automatische piloot te corrigeren. Onder de knop Presets zit een aantal interessante voorinstellingen. In de groep B&W vind je bijvoorbeeld elf Lightroom-instellingen voor zwart-witconversie. Tik één voor één op de voorstellingen en je ziet meteen het effect. Bevestig de gekozen preset.
Wij kiezen hier de heldere Film 1-voorinstelling.

3 Finetunen

Voor een intiemere sfeer voeg je vignettering toe, verkleuring aan de randen. Bij de knop Effect bepaal je hoeveel: licht, medium of donker. Vergelijken met de oorspronkelijke foto doe je door met drie vingers op het scherm te tikken. Om kleuren- en zwart-witkiekjes te finetunen, tik je opnieuw op Adjustment. Zo kom je via de diafragmaknop bij de functie Color, B&W. Zorg dat het vakje B&W op ON staat. In die instelling zoekt Lightroom zelf naar de beste waarden voor helderheid op basis van de oorspronkelijke kleurinformatie. Je kunt ook de kleurstippen aantikken en verschuiven om de helderheid op basis van de oorspronkelijke tinten te corrigeren. Wil je de huidskleur lichter? Sleep dan de helderheid van de rode en oranje bol iets naar rechts.
Corrigeer de helderheid op basis van de oorspronkelijke kleurinformatie.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn