Meld je gratis aan
Quickstart: Een silhoueteffect creëren in Photoshop Elements  © quickstart, silhouet, na

11 juli 2016, 10:00

Met een silhouetfoto creëer je spanning. De kracht komt van het contrast en de compositie, want in het onderwerp is geen detail meer te zien. Het is één zwart vlak geworden, waarbij alleen de contouren zichtbaar zijn. In de achtergrond moet juist veel licht zijn, we pimpen het achtergrondlicht met Photoshop Elements.

Voor en na


Originele foto: MijkeBressers

De foto uit Zoom-Gallery die we voor dit voorbeeld lenen is al prachtig an sich, en laat al een geweldig silhouet zien. Onze bewerking van de foto is daarom uiteraard geen verbetering van de foto, maar simpelweg een andere benadering, die het silhouet effect wat versterkt.

1 Niveaus

Deze foto staat niet in RGB is maar in grijswaarden. Om zo dadelijk een gave selectie te maken en kleur toe te voegen moet je de kleurmodus van de foto wijzigen. Ga daarvoor naar Afbeelding, Modus en wijzig Grijswaarden in RGB. Nogal wat silhouetfoto's blijven ergens bij donkergrijs steken, zodat je in de schaduwen toch nog detail herkent. Wij willen echter een volledig zwarte profieltekening krijgen. Open daarom de Niveaus met Ctrl+L (Mac OS: Cmd+L) en gebruik de pipetten. Klik met het witte pipet op de tint die echt wit moet worden en met het zwarte pipet op de grijstint die zwart moet worden. Soms moet je een paar keer klikken voordat je tevreden bent.

2 Drempel

De functie Drempel (Threshold) zet verder alle kleuren en schakeringen van grijs om tot puur zwart en wit. De functie wordt vaak toegepast om een harde, contrastrijke illustratieve stijl te creëren. In Photoshop en Photoshop Elements zit die functie op verschillende plekken. In Photoshop Elements 14 kijk je bij Filter, Aanpassingen, Drempel. In Photoshop volg je Afbeelding, Aanpassingen, Drempel. Wanneer je Drempel toepast, verschijnt er een venstertje met een histogram en een schuifbalk. In het histogram zie hoe de heldere en donkere pixels zijn verdeeld. Sleep het schuifbalkje naar links, dan komt er meer wit in de afbeelding. Sleep het naar rechts om meer delen zwart te maken.

3 Masker

Selecteer het gereedschap Toverstafje, met de optie Aangrenzend niét aangevinkt. In de instelling Niet-aangrenzend selecteer je met één muisklik op een zwart deel alles wat zwart is. Zoek in het deelvenster Lagen de knop Laagmasker toevoegen. Klik daarop en de actieve selectie wordt de inhoud van het masker. De selectie wordt in het masker wit, dus dat deel van de laag blijft zichtbaar. Plaats nu een nieuwe laag onder de laag met de afbeelding en vul die met een verloop. Via de opties pas je de kleuren van het verloop aan. Doordat de bovenste laag gemaskerd is, zal het silhouet tegen de nieuwe achtergrond staan. Voor meer licht in de achtergrond klik je op de onderste laag en gebruik je Filter, Rendering, Zon. Hierin positioneer je het brandpunt en bepaal je de sterkte van het licht. Klik op OK en klaar.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Anthony van Diepen op 10 augustus 2016 om 17:29

Kan ik dit oefenen met de originele file?