Meld je gratis aan
Vijf tips voor het maken van een timelapse-video © 100mp, timelapse, 12k

27 augustus 2016, 10:00

Hier op zoom.nl komen regelmatig de mooiste timelapse-video's voorbij, maar hoe maak je nu zo'n video? We geven je vijf tips!

1. Plannen, voorbereiden en inpakken

Een goede locatie is het allerbelangrijkste element voor je video. Zorg er daarom voor dat je de locatie verkent en weet wat er de komende uren gaat veranderen in je shot. Houd vooral ook rekening met het draaien en ondergaan van de zon.

Zorg dat je alles bij je hebt:
- Je camera met volle accu's, lege geheugenkaartjes en eventueel een filter.
- Een stevig statief.
- Eventueel zandzakken of gewichten om je statief te verstevigen.
- Een goed boek, eten en drinken voor jezelf.

2. Triggertrap en intervaltimers

Een draadloze ontspanner is sowieso een must omdat je hiermee kleine trillingen in de camera kan voorkomen. Het beste gebruik je een ontspanner die automatisch ook het interval voor je kan uitvoeren. Op de markt zijn er veel verschillende soorten intervaltimers beschikbaar. Niet iedere timer is geschikt voor alle soorten camera's, dus controleer dit goed voordat je er een aanschaft! In sommige gevallen gebruik je je smartphone en een app om de timer in te stellen. Zorg er in dat geval voor dat ook die goed is opgeladen!

3. Instellingen bij timelapse-fotografie

Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat al je foto's gelijkmatig belicht zijn. Dit doe je door je camera in Manual-mode te zetten en zelf je instellingen te corrigeren wanneer je beeld donkerder of lichter wordt. Fotografeer ook in RAW, zodat je naderhand meer speelruimte hebt voor eventuele aanpassingen. Maak een testfoto om je scherpte en instellingen te controleren. Bij landschappen kan je het beste op het oneindige scherpstellen, tenzij je bewust kiest voor een element op de voorgrond.

4. Kies het juiste interval

Hoe meer tijd er zit tussen de verschillende foto's, des te sneller objecten uiteindelijk zullen bewegen in je video. Het bepalen van een juist interval is daarom erg belangrijk voor een goed eindresultaat. Het beste kan je deze aanpassen aan de snelheid van de beweging in je shot.

- Erg langzame wolken: interval van ongeveer 10 seconden
- Normale snelheid van wolken: interval van ongeveer 5 seconden
- Snelle beweging van wolken: interval van ongeveer 3 seconden
- Mensen die door een straat lopen: Interval van ongeveer 2 seconden
- De beweging van de zon overdag: interval van ongeveer 30 seconden
- De beweging van de sterren en maan 's nachts: interva van ongeveer 20/30 seconden.

5. De duur van het time-lapsen

Bij een evenement, zoals een wedstrijd, of een zonsondergang, is het vaak niet lastig om in te schatten hoeveel tijd je kwijt bent aan een timelapse. Bij beelden die geen duidelijk begin of eind hebben, zoals een stromende rivier of wuivend gras, is het veel moeilijker om dit te bepalen. Onthoud dat je voor je eindresultaat 25 foto's per seconde video nodig hebt. Met behulp van het interval en het aantal seconden aan beeld dat je uiteindelijk wilt hebben, kan je het dan alsnog berekenen.


PHASED | LA from SCIENTIFANTASTIC on Vimeo.

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
abdonker op 4 september 2016 om 15:36

Kan iemand mij adviseren over betaalbare software voor het monteren van een timelapse? (onbekend hiermee)
BVD

Ad-Hermarij op 31 augustus 2016 om 10:41

Ik heb wat bedenkingen wat betreft de opmerking om in RAW te fotograferen. Een opname van 4 seconden heeft al gouw 100 foto's, om deze te bewerken als de belichting niet goed is zou ik er eerder voor kiezen de opname over te doen. Op mijn toestel is een RAW opname al gouw 20 mb voor 4 sec film 100 foto's zit ik al aan de 2 Gb. Voor mij als amateur ken ik geen programma wat met deze formaten om kan gaan.

Bankschroef op 27 augustus 2016 om 21:09

lens met diafragmaring, en anders grootste diafragma kiezen zodat de camera er niet aan kan gaan zitten, dat kan flikkering geven

Eline33 op 29 augustus 2016 om 11:08

Klopt inderdaad! Mocht je daar meer over willen lezen, we hebben daar eerder al deze leuke fotodokter over geschreven:
http://zoom.nl/artikel/cursussen/24146-fotodokter-flikkering-in-een-timelapsevideo-voorkomen.html