Upload jouw foto's
Fotodokter: Lensflare bij tegenlicht © fotodokter, tegenlicht, lensflare

26 september 2016, 13:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Wilma Scholten over het voorkomen van lensflare.

De vraag

Goedendag,

Graag advies over onderstaande foto. Hoe kan ik de 'roze bollen' voorkomen?

Met vriendelijke groet,
Wilma Scholten

De behandeling van de fotodokter

De roze bollen in de foto van Wilma worden ook wel 'lensflare' genoemd. Het komt voor bij tegenlichtsituaties, waarbij het licht binnen het objectief meerdere keren wordt gereflecteerd. In Wilma's foto is deze reflectie zichtbaar als roze bollen, maar het kan zich ook uiten in een andere kleur, als een (overbelichte) lichte waas of in de vorm van een of meerdere regenbogen. In sommige gevallen is lensflare een element dat extra sfeer geeft aan een foto. Soms kiezen fotografen er dan ook voor om het extra toe te voegen. In de meeste gevallen, zoals ook bij Wilma, is het echter storend. Je kan dan het volgende proberen om lensflare te voorkomen.

Lensflare voorkomen

1 Gebruik zo min mogelijk filters:

Zoals gezegd wordt lensflare veroorzaakt door een reflective binnen het objectief. Als je meer glas in je objectief hebt, is de kans groter dat er sprake is van lensflares. Voorkom daarom extra glas en gebruik geen filters bij dit soort tegenlichtsituaties.


2 Gebruik je zonnekap:

Je zonnekap is bedoeld om ongewenst licht buiten je lens te houden. Je kan ook je hand gebruiken om je lens af te schermen, maar daarbij moet je wel oppassen dat deze niet zichtbaar is in de foto.


3 Houd je glas goed schoon:

Stof, krassen en vuil op je lens vergroten de kans op lensflare. Door je lens goed schoon te houden voorkom je dat deze kleine vuiltjes van grote invloed zijn op je foto.


4 Zet een stapje naar links of rechts:

Probeer je camera een beetje te draaien of doe een stap naar links of rechts. Vaak valt het licht dan weer net anders op de lens, waardoor je een stuk minder last krijgt van lensflare.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn