Upload jouw foto's
Het instellen van je back-button-focus van je camera - zo werkt het

31 augustus 2017, 13:00

Steeds meer professionele fotografen gebruiken de back button focus-techniek om automatisch scherp te stellen. Via een aangewezen knop op de achterzijde stel je scherp, met de sluiterknop bovenop maak je de foto. Waarom zou je deze techniek willen gebruiken en vooral: hoe werkt het precies?

Maak je op de standaardmanier een foto, dan druk je eerst de ontspanknop half in om scherp te stellen. Daarna druk je hem helemaal in om de foto te maken. Voor veel mensen is dit een prima combinatie, maar door deze twee handelingen te scheiden in: een knop achterop de camera om scherp te stellen, en een knop op de camera om af te drukken, kun je veel sneller manoeuvreren.

Waarom gebruik je back button focus

Het eerste belangrijke voordeel: je hoeft niet bij elke verandering van een instelling opnieuw scherp te stellen. Verander je bijvoorbeeld de sluitertijd of iso-waarde tussen de foto's door en verandert er niks aan je positie ten opzichte van het onderwerp, dan hoef je ook niet verplicht opnieuw scherp te stellen.

Dit helpt bijvoorbeeld als je wilt herkaderen na het scherpstellen. Je stelt scherp op een punt, kadert je camera zoals je de compositie wilt hebben en maakt de foto. Wil je daarna nog eenzelfde foto maken met een iets hogere ISO-waarde? Dan druk je gewoon de sluiter in en hoef je niet opnieuw scherp te stellen. Handig!

Let op: Als je de diafragma-waarde aanpast verandert er iets in de scherptediepte van de foto en is het vaak wel beter om toch nog even opnieuw scherp te stellen.

Meer leren?


Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

"Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video's. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training." - John R

Naar de Academy

Daarnaast heeft back button focus in sommige camera's invloed op het wisselen tussen 'Continuous AF' en 'Single AF'. Als je een zelf aangewezen knop op de achterzijde van de camera gebruikt om scherp te stellen, dan kun je die gebruiken om razendsnel te wisselen van scherpstijlmodus. In sommige camera's kun je bijvoorbeeld standaard instellen op 'Continuous AF' (bij Canon 'AI Servo', bij Nikon 'AF-C'). Druk je die knop in, dan stelt hij continu scherp en volgt de camera een bewegend onderwerp. Druk je hem kort in, dan stelt hij echter eenmalig scherp terwijl je hem inhoudt (single AF). Op die manier kun je veel sneller wisselen tussen Continuous AF en Single AF - iets wat je anders apart moet instellen in het menu van de camera. Dit voordeel klinkt niet heel belangrijk, maar het kan net de tijd schelen die je nodig hebt om te blijven fotograferen; je hoeft niet een menu in te duiken om de AF-modus te veranderen als een onderwerp plotseling beweegt.

In de onderstaande video laat fotograaf Tony Northrup dit voordeel in de praktijk zien:Tot slot levert back button focus je ook nog eens iets meer accu op. Scherpstellen kost namelijk stroom, en als dit niet de hele tijd opnieuw moet tussen de foto's door, bespaar je simpelweg een beetje accu. Zeker bij bijvoorbeeld de Sony A7 camera's is dit een handige bijkomstigheid.

Hoe stel je back button focus in?

Het instellen van back button focus verschilt enorm per camera. In Canon camera's vind je de optie vaak onder het Custom Functions menu (C.Fn). Daarin kun je kiezen voor de Shutter/AE lock button en vervolgens de optie AE lock/AF selecteren (hoe dit precies wordt aangegeven kan verschillen per camera).

Op Nikon camera's kun je dit instellen via het Custom Setting Menu (het pennetje). Je selecteert dan 'controls' en dan de 'Assign AE/AF-L'-knop. Hier kies je bij Press voor AF-On. Ook hier kan het per Nikon camera verschillen.

Als je precies wilt weten hoe je back button focus bij jouw camera instelt, kun je het beste even Googelen. Typ je cameratype in met 'back button focus' erachter, de kans is dan groot dat je meteen op een website komt waar je de instructies kunt lezen.

Even wennen

Als je voor het eerst de back button focus instelt is het even wennen, maar het komt je foto's uiteindelijk ten goede. Zo kun je bewuster met autofocus omgaan en ben je niet verplicht per foto scherp te stellen. Heb jij ervaring met back button focus? Laat het ons weten in de comments!

Reacties (43)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
rajaydv op 27 oktober 2018 om 09:55
Juarna op 10 februari 2018 om 11:00

Ik heb de Nikon d7200 en gebruik het ook maar de vraag is nu hoe ik mijn belichting kan vergrendelen

Xavier666 op 30 augustus 2018 om 16:16

Hallo, ik ken de belichtingvergendeling toe aan de Fn-knop en gebruik de Ae/af-l-knop om scherp te stellen. Werkt prima.

Juarna op 30 augustus 2018 om 18:06

Thnx! Ga het gelijk proberen

geurdy op 17 januari 2018 om 17:11

Ik gebruik de back button manier van scherpstellen met veel plezier, maar kwam pas toch op een nadeel dat ik nog nooit ergens gelezen heb. Als je de back button methode gebruikt zet je de scherpstel modus in al-servo. Nu werkt echter het AF hulp licht van de flitser niet meer. Dat is best lastig als je bij heel weinig licht wilt scherpstellen. Mijn oplossing is om in het donker toch maar de scherpstel modus op all-focus te zetten. Nu werkt ook het piepje ter controle van het bereiken van de scherpte weer.

vanhorenbeke op 9 september 2017 om 04:18

Beste, ben nieuw en heb nog geen foto kunnen uploaden maar dat zal spoedig gebeuren. Ik gebruik mijn camera Nikon D750 steeds op continu focus om juist steeds klaar te zijn indien een onderwerp plots gaat bewegen. Wat is daar fout of anders mee ten opzichte van de back-button die ik nu gebruik om de lichtinstelling te bewaren. Ik gebruik het wieltje achteraan om de focus uit het Center te plaatsen.
Zouden mijn foto's iets scherper zijn bij een singelfocus als het onderwerp niet in beweging is? Ik dacht van niet. De AEL functie is er eentje dat ik veel gebruik. Wat is jullie mening? Toch mijn manier van foto's nemen aanpassen?

harm08 op 7 september 2017 om 09:38

Ook ik gebruik de back-button focus na de macro workshop in de Orchideeënhoeve.
Een handige instelling op mijn EOS 70D. En er wordt vaak gebruik van gemaakt. Dank Zoom en Jeroen Stel.

Mousehill op 6 september 2017 om 11:10

Ik gebruik mijn back-button op de Pentax K-1 juist geheel anders.
Mijn AF-C is gekoppeld aan de reguliere ontspanknop aangezien ik bij bewegende onderwerpen toch altijd AF-C aan wil hebben. Zo houdt ik mijn duim vrij voor het verschuiven van mijn AF punt door het frame.
Op het moment dat mijn onderwerp op een lastige plek zit (achter gras, deels onscherp, etc.) druk ik de back button in om de AF te stoppen zodat de lens niet blijft zoeken naar een lock.
Vraag me af of deze functie ook voor andere merken beschikbaar is?

jan24 op 5 september 2017 om 21:00

Gebruik al geruime tijd de BBF naar volle tevredenheid. Alleen bij straatfotografie vanuit de heup even terug naar AF via de ontspanknop. Want dan is BBF onhandig vanwege de plaatsing van het toetsje.
De opmerking gemaakt omtrent het gebruik van de remote control, met dank aan Peter Lind, daar had ik zelf nimmer aan gedacht.

ebt op 5 september 2017 om 18:47

Gebruik de back button focus nu bijna 3 jaar en ben er erg gelukkig mee. Vooral bij bewegende onderwerpen kun je sneller handelen en je krijgt per saldo meer scherpe foto's.

P00394 op 5 september 2017 om 18:46

Persoonlijk gebruik ik de back-focus ook al een tijdje met mijn Alfa 7 R II. Werkt zeer handig, maar ik ben het volledig eens met de opmerking van Bijke 172 namelijk dat er steeds en altijd slechts over Nikon en Canon wordt gesproken. Jammer!!!

RonVer1960 op 6 september 2017 om 10:53

het nieuwe denken bij de redactie is nog steeds niet doorgedrongen .... onderschat ook Fuji en Olympus niet zou ik zo zeggen.De 2 grote merken gaan langzaam terrein verliezen maar dat dringt nog steeds niet door op bovenkamertjes

joostopzoomnl op 1 september 2017 om 20:39

Ik gebruik de back button focus al een tijdje en kan eigenlijk niet meer zonder. Als iets stil staat druk je kort op de knop. Single focus dus. Gaat het ineens bewegen, zoals bijvoorbeeld een hert, dan kan je de knop ingedrukt houden en ben je dus gelijk overgeschakeld op continuous focus. Ook heb je dan geen problemen meer dat je camera eerst opnieuw gaat focussen als je stilstaande onderwerp al scherp in beeld is. Je houd zelf de controle wanneer het toestel moet focussen en dat is wel zo prettig. Betreft de instellingen bij Nikon: aan de voorzijde van de body zit een [.AF.M] knop of een [.C .S .M] knop. Deze moet op .AF of .C staan. Het objectief heeft vaak een [M/A. .M] knop. Deze moet dan op M\A staan. Dit zijn de zelfde instellingen voor een normale continu autofocus. Verder in het menu de [AF-ON] knop instellen. Bij een D810 of een D300s in het menu van het potloodje bij de autofocus de "AF-activering" instellen op "Alleen AF-ON". Nu kan je met je duim de [AF-ON] knop gebruiken om te focussen. Succes! Groeten, Joost.
PS. @Maarten: Jij kan goede video`s maken heb ik gezien. Binnenkort de Nederlandse ZOOM versie van deze back button focus uitleg op video beschikbaar?

PeterLIND op 1 september 2017 om 14:02

Let er wel op dat als je met een remote ( afstandsbediening) aan de gang gaat dat je dan geen autofocus hebt. Heb ooit een hele middag gezeten bij ijsvogels en uiteindelijk bleek dat er niets scherp te zien was . Dus dan eerst de AF-ON terugzetten als bij de functie ontspanknop!

FrankPlaum op 13 december 2017 om 21:28

goede tip!

dekok op 1 april 2017 om 16:12

Bij dierenfotografie gebruik ik altijd deze knop met de Nikon D500 is het een goede combinatie

sidkl301 op 1 april 2017 om 15:48

Wel even op tijd terug zetten, heb al problemen bij een 500d die ik ingeruild had bij 1 van de bekendere camerawinkels in het oosten van ons land. Volgens hun werkte de autofocus niet.....

PeterLIND op 1 september 2017 om 14:02

Let er wel op dat als je met een remote ( afstandsbediening) aan de gang gaat dat je dan geen autofocus hebt. Heb ooit een hele middag gezeten bij ijsvogels en uiteindelijk bleek dat er niets scherp te zien was . Dus dan eerst de AF-ON terugzetten als bij de functie ontspanknop!

Bijke172 op 31 maart 2017 om 21:55

Ik gebruik altijd die knop nadat Jeroen Stel mij erop gewezen heeft tijdens een workshop. Super handig vind ik het. Ik fotografeer zelf met een Sony camera en moet er eigenlijk altijd om lachen dat die niet echt mee doet in de artikels. Zo ook hier bij het instellen, alleen Canon en Nikon worden genoemd

Gr Sacha

Gekerutten1961 op 5 september 2017 om 19:07

Hetzelfde geld voor de Olympus. Gebruik deze al jaren. Soms is dat lastig maar ze hebben een hele goede klantenservice. Als ik er niet uitkom bel ik hen en ze nemen alle tijd voor je.

BertKe op 4 november 2016 om 18:33

hoeveel focuspunten gebruik je hiervoor? bij de D7100 heb ik verschillende keuzes, 1, 9,21,51 en 3d

FMFotografie op 1 september 2017 om 10:38

Je stelt de camera het best in op 51 autofocuspunten. Afhankelijk van wat voor fotografie je juist doet natuurlijk, de 3D laat je best achterwege. De rest werkt net zoals anders, je moet nog steeds switchen tussen de verschillende scherpstelstijlen door het indrukken van de af-kop onderaan en het verdraaien van de instelschijven. Ik heb het zonet even geprobeerd op mijn D7100 en werkt inderdaad wel handig...

Marinus de Jong op 3 november 2016 om 18:11

Dat doe ik al een tijdje zo, want met de ontspanknop heb je ook het risico dat op het moment dat je de foto maakt de camera opnieuw scherp gaat stellen, met als gevolg een onscherpe foto. Dat komt vaak voor in de natuur bij het fotograferen van bijv. bloemen als er wat wind staat komt er een grasspriet of rietstengel telkens voor de bloem heen en weer. sommigen zullen dit wel herkennen.
Je kan ook preciezer scherpstellen op kleine onderwerpen, scherpstellen, de knop AFon loslaten en afdrukken en desnoods nog een keer. Heb het ook mijn fotovriend/collega geleerd.
Was er niemand bij ZOOM die dit in gewoon Nederlands op een video kon uitleggen?
Fotografen genoeg toch?

WillemHuwae op 2 november 2016 om 16:04

Aha, goed om te weten. Snel "ff" proberen.

anja op 1 november 2016 om 22:14

Ga het zeker proberen

Photodoos op 1 november 2016 om 19:57

Handig voor sport- en wildlife fotografen, als landschapsfotograaf zinloos omdat ik dan meestal manueel scherpstel.

Polsus op 5 september 2017 om 18:50

Juist dan is het handig, omdat je ook handmatig kan scherpstellen en dan gewoon de ontspanknop indrukken, zonder de backbutton focus te activeren. Zo hoef je niet te switchen tussen manueel en autofocus

bentink op 1 november 2016 om 18:52

Gebruik het eigenlijk nooit, toch maar eens proberen.

ebt op 1 november 2016 om 18:48

Heb dit twee jaar geleden geleerd tijdens workshop en het is een geweldige uitvinding. Weet niet meer anders. Bevalt me prima.

PtR op 31 oktober 2016 om 21:38

Ik snap het toch niet helemaal, merk ik. Is Back button focus nu hetzelfde als werken met AFL bij mijn NIkon D7100?

hanskl op 1 november 2016 om 19:44

Ja dat is weer anders. AE-L is auto exposure lock om de belichting tijdelijk te vergendelen en AF-L doet hetzelfde maar dan voor de scherpstelling. Deze knop kun je via het menu wel instellen zodat hij als back button focus werkt.

PtR op 1 november 2016 om 19:52

Dankjewel Hans. Back Button Focus is dus niet hetzelfde als AF-L. Die snap ik. Wat ik niet snap is wat nu het verschil is tussen deze 2.

hanskl op 1 november 2016 om 20:01

AF-L en AE-L doen zelf niets, dus de camera stelt niet scherp als je op AF-L drukt. Hij onthoudt alleen tijdelijk de instellingen. Back button focus (AF-ON) stelt wel scherp.

PtR op 1 november 2016 om 21:17

Kijk, da's duidelijk. Dankjewel. Ik ga er eens mee experimenteren. Dacht dat ik al flink wat wist van fotografie maar nu sta ik toch ineens voor een nieuwtje. Leuk!!

ronris op 31 oktober 2016 om 08:11

Zeer handige tool, zeker voor birds en wildlife doe ik niet anders meer!!

mouse58 op 30 oktober 2016 om 09:29

Misschien voor mij wel handig bij bracketing, dan gaat het toestel niet bij elke foto opnieuw focussen.

agklungel op 29 oktober 2016 om 21:46

Nog nooit gebruikt. Ga het zeker proberen.. klinkt handig

PtR op 29 oktober 2016 om 17:54

Ik lees wat nieuws. Leuk. Ga er eens mee aan de slag.

kristavdp op 29 oktober 2016 om 17:39

Gebruik dit al jaren, kan niet meer zonder. Het supersnel scherpstellen, is van groot belang bij het fotograferen van sport en wildlife

Theus op 1 november 2016 om 19:07

Het is niets sneller dan met de ontspanknop scherpstellen Krista!
Mijn ervaring is om goed scherp te stellen op een bepaald punt dat omgeven is met andere punten die op een andere afstand liggen van het onderwerp. (Bvb. een vogeltje tussen het riet)