Meld je gratis aan
Waar moet je op letten bij het kopen van een statief? © statief, ochtend, mist

9 november 2016, 11:00

Een statief geeft je veel meer ruimte om extra lang te belichten, omdat het ongewenste beweging tegengaat. Waar moet je allemaal aan denken als je een statief aanschaft? We zetten een aantal belangrijke punten op een rij.

Het gewicht

Het gewicht is van belang om twee redenen. Allereerst wil je natuurlijk niet teveel meesjouwen als je als natuurfotograaf door moeilijk-begaanbare gebieden struint. Statieven verschillen soms enkele kilo's van elkaar, waardoor je het verschil snel zal merken. Als een statief niet comfortabel draagt, zal je het ook niet snel mee op pad nemen.

Daarnaast is het gewicht ook relevant voor het draagvermogen. Lichtere statieven kunnen over het algemeen minder gewicht dragen. Een mooie tussenoplossing zijn carbon-statieven die relatief weinig wegen maar met gemak een spiegelreflexcamera kunnen dragen. Deze zijn over het algemeen wel iets duurder dan statieven van andere materialen.

Hoogte en vergrendelpunten

De hoogte van het statief is van belang voor het soort foto's dat je maakt. Zo is de minimale hoogte heel belangrijk voor een macrofotograaf en moet een lange landschapsfotograaf rekening houden met de maximale lengte. Daarnaast is het ook bepalend voor de mate waarin je het statief compact kan opvouwen.

Deze compactheid heeft ook te maken met het aantal vergrendelpunten op de poten. Meer vergrendelpunten betekent een compacter statief. Het kost echter ook meer moeite om deze volledig uit te vouwen.

Vooral wanneer er minder licht beschikbaar is, is een statief heel erg nuttig. Lees alles over statiefgebruik bij nachtfotografie.

tirsje

De statiefkop

Het beste koop je de statiefkop los van de rest van het statief, zodat je een goede set kan samenstellen die precies bij jouw wensen aansluit.

Er zijn verschillende soorten statiefkoppen beschikbaar:

Gimbal
Een gimbal is een statiefkop die de camera stabiliseert en in alle gevallen recht houdt. Er zijn elektronische gimbals beschikbaar, maar de goedkopere versies werken door de camera te stabiliseren rond het zwaartepunt.

Balhoofd
Balhoofd-statiefkoppen zijn de meest gebruikte statiefkoppen voor fotografie. Door aan een schroef te draaien kan je de kop in alle richtingen aanpassen. Dat is erg makkelijk en snel in gebruik, maar niet zo nauwkeurig als 2- of 3-weg koppen.

2- en 3-weg koppen
2- En 3-weg koppen zijn, zoals de naam al zegt, in twee of drie richtingen aan te passen. Dit wordt telkens gedaan met een aparte schroef. Bij deze statiefkoppen kan een wijziging in specifieke richting nauwkeuriger worden aangepast.

Een statief kan ook nog eens onverwachte bezoekers trekken! Foto: Guznick-Art

Extra mogelijkheden

Kleine extra's die wellicht het verschil kunnen maken bij de aankoop van een statief zijn:
- Een waterpas die is ingebouwd in de statiefkop.
- Een haak aan de middenzuil om het statief te verzwaren en stabiliseren met extra gewicht.
- Een matte en neutrale afwerking (voor natuurfotografen), die voorkomt dat het statief teveel opvalt.

Monopod

Naast driebeenstatieven zijn er ook éénbeenstatieven, ook wel monopods genoemd. Het statief kan niet uit zichzelf blijven staan, maar voorkomt wel beweging en trilling in verticale richting. Deze statiefsoort wordt vaak gebruikt in sportfotografie, omdat het de fotograaf nog voldoende bewegingsmogelijkheden geeft om snel te reageren.

Heb je een statief aangeschaft maar weet je nog niet zo goed hoe je deze het beste kan gebruiken? Lees dan de beginnerscursus statiefgebruik waarin alles aan je wordt uitgelegd.

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Casanova56 op 15 november 2016 om 19:34

Wat ik hier dan wel in de txt mis is dit: Je statief moet zo hoog zijn, dat als jouw body en/of objectief op de Head zit, dat je dan zonder dat je de middenzuil omhoog hoef te halen, gewoon door het occulair van je body kan kijken, zonder dat je dan hoef te bukken.
Is jouw statief dan toch te hoog, ga dan thuis met een stukje hout aan de gang, gebruik dat bij de onderste deel van de poten en de rest gewoon normaal uittrekken, zet je body en/of objectief op de Head, kan je dan nu wel normaal kijken, dan is dat goed, is dat dan nog te hoog, dan stukje van het hout afzagen en weer proberen, net zolang dat je goed kan kijken, stukje hout neem je dan mee in je fototas. Uiteraard zet je de statiefpoten gewoon normaal uit, dus NIET helemaal wijd.

PtR op 10 november 2016 om 11:16

Vorig jaar een Redged (NL fabrikaat) reisstatief gekocht. Prima ding maar als ik mijn Nikkor 80-200 2.8 ED (uit het jaar kruik) er op wil zetten, moet ik het batterypack van mijn camera halen. Pas dan past het op de aansluiting. Is allemaal niet onoverkomelijk maar het is wel iets om even op te letten als je een statief wil kopen.

janvdwoude op 15 november 2016 om 19:28

Je kunt de klem een slag draaien en van opzij er op klikken

PNCO op 9 november 2016 om 15:44

Goed artikel met goede tips. Wel mis ik een beetje de discussie over de kosten, aangezien een carbon statief niet goedkoop is
Ik heb er zelf voor gekozen om met een goedkoop statief te werken van Hama. Heeft me 3 tientjes gekost en ik heb er veel plezier van. Wel is het statief te licht voor de telelens, maar voor de Canon met gewone lens werkt het perfect