Meld je gratis aan
iPad-fotobewerker Photoristic HD - Mobiel finetunen

10 november 2016, 16:09

Elke week komt er wel een bewerkings-app uit en elke app werkt weer anders. Photoristic HD valt op door zijn gebruiksgemak en de heldere werkomgeving. Deze iPad-app is bedoeld om de kleuren en belichting van foto's te optimaliseren. Die foto's mogen tot 20 MB groot zijn, want Photoristic HD werkt krachtig én snel.

Balans

Tik rechtsboven op het camera-icoontje om de foto op je iPad te openen. Zo'n kiekje kan in de iPad-bibliotheek of in Dropbox staan. Je kunt ook een foto die je vooraf hebt gekopieerd, in de app plakken. De correctiemogelijkheden zijn verdeeld over vijf tabbladen. Een mogelijkheid om uit te snijden ontbreekt, evenals kaders en een functie om te verscherpen.

Alles draait om kleur en licht. Begin bij het tabblad Balance. Door verticaal te vegen, zie je alle basisfuncties die beschikbaar zijn om de foto te optimaliseren: temperatuur, belichting, hooglichten, witten enzovoort ... In dit geval selecteer je Highlights en maak je de hooglichten helderder door naar rechts te slepen. Daarna kunnen de schaduwen wat meer diepte gebruiken, dus selecteer je Shadows en sleep je naar links.

In de set Balance zitten de meeste basisfuncties om de foto te verbeteren.

Hue, Saturation, Luminance

Dan zijn de drie volgende tabbladen aan de beurt: Hue (kleurtoon), Saturation (verzadiging) en Luminance (helderheid). Alles in deze tabbladen werkt op exact dezelfde manier. Om de paarse kleur van de heide op de voorgrond voller te maken, tik je op Saturation. In het menu dat je te zien krijgt door verticaal te slepen, verschijnen acht basiskleuren.

Selecteer Purple en veeg naar rechts. Helemaal bovenaan zie je in een balkje hoe de verzadiging van het paars toeneemt. Via deze weg kun je dus de verschillende kleuren opkrikken. Op dezelfde manier verhoog je de helderheid van het groen.

Split toning

Photoristic heeft zelfs een functie om split toning toe te passen. Bij split toning voeg je een kleurtint toe aan de hooglichten en een andere kleur aan de schaduwen. Selecteer hier eerst Highlights Color en veeg naar rechts. Bovenaan volg je de kleuren die op deze manier bereikbaar worden.

We kozen in dit geval blauw. Daarna gebruik je de opdracht Highlights Intensity en alweer bepaal je door te slepen de intensiteit waarmee blauw aan de hooglichten wordt toegevoegd. Vervolgens voegen we op dezelfde manier rood aan de schaduwen toe.

Photoristic HD heeft een mooie set voorinstellingen. Je vindt ze linksboven onder de knop Presets. Daarnaast staat de knop Save Preset om deze bewerkingen op te slaan. Handig als je later dezelfde instellingen wilt toepassen op een andere foto.
Voor de bewerking.

Na de bewerking.

Gebruikte foto © kiewiet

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
hansdjong op 28 november 2016 om 16:26

Ik heb even verder gezocht op internet en helaas ondersteunt de App geen RAW bestanden. Zijn er Apps die dat wel doen?