Meld je gratis aan
Hoe fotografeer je de maan? - Inclusief tips voor supermaan op 31 januari

31 januari 2018, 15:00

Op 31 januari is de maan (bij helder weer) zeer groot zichtbaar aan de hemel (een zogeheten 'supermaan'). Om dit bijzondere fenomeen zo goed mogelijk vast te leggen op de gevoelige plaat, hebben we een aantal tips voor het fotograferen van de maan voor je verzameld!

Vanavond is de supermaan zelfs een blauwe maan! Het fenomeen 'blauwe maan', waar sprake van is als twee keer binnen een maand een volle maan te zien is, doet zich gemiddeld een keer in de drie jaar voor.

Als je in Noord-Amerika, Azië, of Australië bent, dan heb je zelfs kans om een unieke bloedmaan te fotograferen! De maan heeft daar namelijk een rode gloed.

Handmatig scherpstellen

Allereerst is het belangrijk om handmatig scherp te stellen; de maan is een moeilijk onderwerp voor de camera om op te focussen, dus zelf bereik je een beter resultaat.

Belangrijk is dat je het objectief op scherpstelling 'oneindig' zet (een liggend achtje als symbool). Deze ligt vaak niet iets van de verste stand af. Gebruik in live-view een uitvergroot beeld om de precieze scherpstelling te bepalen.


Foto © Ine Tesser

Statief en timer

Gebruik bij het fotograferen van de maan altijd een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen. Om daarnaast nog andere trillingen te voorkomen, kun je het beste gebruik maken van een afstandsbediening of de zelfontspanner op de camera.

Door deze bijvoorbeeld op twee seconden te zetten, voorkom je bewegingsonscherpte veroorzaakt door het indrukken van de sluiter.


Foto © Albert Dros

Camera-instellingen

In de automatische stand wordt de maan al snel een fel lichtpunt in je beeld, vandaar dat we toch echt in de handmatige stand gaan opereren (M-stand). De sluitertijd wil je, in verband met de draaiing van de maan en aarde, niet te lang zetten. De maan is vrij fel en kan het makkelijk aan om bij een kortere sluitertijd te worden gefotografeerd. 1/100 of 1/200 SEC is bijvoorbeeld een prima sluitertijd. Daarnaast kun je het diafragma draaien naar ongeveer F6 of F8, met een iso-waarde van 100 of 200 om ruis te voorkomen. Experimenteer hier uiteraard mee voor een goede belichting.


Foto © Albert Dros

Supermaan foto tips

Vanavond staat de maan maar liefst 50.000 kilometer dichter bij de aarde dan normaal. Dit zorgt er samen met een optische illusie voor dat de maan groter dan ooit in de lucht te zien is; een prachtige kans voor liefhebbers om foto's van de maan en het landschap te maken.

Ook het weer zit waarschijnlijk mee: hoewel er wat bewolking wordt voorspeld, zullen er waarschijnlijk geregeld opklaringen zijn.

Onze tip: leg de supermaan vooral vast in de context van het landschap. Dan is ook mooi te zien hoe groot de maan is in verhouding tot de rest. Gebruik dus een teleobjectief, die nog wel ruimte laat voor een voorgrond en fotografeer indien mogelijk de maan als hij laag boven de grond staat.

Voor meer tips over de Supermaan kun je terecht in ons eerdere artikel, waarin fotograaf Albert Dros zijn eigen tips geeft.

Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
living-artfotografie op 7 februari 2018 om 02:25

Sorry maar volgens mij is het vandaag 6 februari 2018!
Supermaan is al lang geweest. En dan ook nog reacties eronder van december 2016!

Matt-H-Imaging op 15 december 2016 om 09:47

Nog een tip: als je camera het kan, gebruikt de electronische sluiter. Indien de camera geen volledige electronische sluiter heeft, neem dan half-electronische oftewel EFCS (Electronic First Curtain Shutter); veel camera's bieden dat wel. Zo voorkom je de zgn "shutter shock": een trilling van de camera bij het opengaan van de sluiter. Vooral als je een super tele gebruikt (boven de 400mm) kan de kleinste trilling al onscherpte veroorzaken.

lutek op 13 december 2016 om 19:57

Hele goede tips lijkt mij, dit dus snel maar uitproberen deze dagen

fredgeers op 13 december 2016 om 19:40

Er staat: "Deze ligt vaak niet iets van de verste stand af." Wordt hier bedoeld net iets?

Soraya1201 op 13 december 2016 om 20:26

Bij handmatig scherpstellen niet tot het uiterste draaien, maar een klein stukje daarvoor ligt het scherpstelpunt.

fredgeers op 13 december 2016 om 20:32

Heb inderdaad ook die ervaring; goede aanvulling.

Missunknwn op 13 december 2016 om 07:07

Hi,

In het artikel staat dat hij maandagavond verschijnt en verdwijnt op dinsdag.
Ik denk dat dit woensdagavond en donderdagochtend moet zijn toch?

Groet.

hwesterhof op 13 december 2016 om 18:57

ik denk dat je gelijk hebt.
in November was het de maandag/dinsdag