Upload jouw foto's
Fotodokter: sporters fotograferen bij weinig licht © fotodokter, handbal, sportfotografie

10 januari 2017, 10:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Cor van Dijk over het fotograferen van sporters bij weinig licht.

Wil je ook aan de slag met sportfotografie? Lees dan eerst de beginnerscursus sportfotografie.

De vraag

Beste Dokter,

Is deze foto goed? De foto's zijn genomen met een Canon EOS100D en de Tamron 18-270. Ik vind ze dikwijls onscherp. Ik volg de balbeweging en druk de ontspanner dan al half in om snel een foto te kunnen maken. Is dat de juiste methode?

Met vriendelijke groet.

Cor van Dijk

De behandeling van de fotodokter

Sportfoto's maken in sporthallen is een lastige situatie voor veel fotografen. Het licht is er verre van optimaal en de beweging van de sporters is een extra obstakel. Cor pakt het slim aan, door de balbeweging te volgen en op het juiste moment in de actie de ontspanknop helemaal in te drukken.
Zorg er wel voor dat de camera continu blijft scherpstellen tijdens de actie. Stel deze daarvoor in op continu-focus. Zo voorkom je dat de bal onscherp wordt wanneer deze zich verplaatst tijdens het moment dat de sluiter al half is ingedrukt.

Instellingen van Cor
1/500ste sec
168mm
F/5,6
ISO 12800
Door de sluitertijd van 1/500ste seconde, is de beweging in de foto helemaal bevroren. Er is daarom ook geen sprake van bewegingsonscherpte. Het grootste probleem bij deze foto is de hoeveelheid ruis, die wordt veroorzaakt door de hoge iso-waarde. De ruis geeft in dit geval een extra gevoel van onscherpte.

Ruis verminderen bij sportfotografie

De iso-waarde van 12800 heeft in deze foto een flinke hoeveelheid ruis veroorzaakt. Hoe kan Cor dit in het vervolg voorkomen of verhelpen?

Verhelpen is in dit geval erg lastig. Omdat de ruiskorrel redelijk grof is, is deze moeilijk te verwijderen. Zou je dit wel doen, dan krijgen de gezichten een erg neppe en detail-loze glans. Bovendien raakt het gevoel van scherpte nog meer verloren door deze bewerking.


Voorkomen is in dit geval dus een betere optie. De lens die Cor gebruikt, heeft een maximaal diafragma van F3.5. Echter heeft Cor hier al redelijk ingezoomd, tot 168mm. Het diafragma van F5.6 is waarschijnlijk dus het maximale diafragma voor deze brandpuntsafstand. Een optie zou zijn om iets minder ver in te zoomen. Het diafragma kan dan verder open en de speelsters, die nu buiten beeld vallen, zijn dan wel zichtbaar in de foto. Door het grotere diafragma zijn er mogelijkheden om de iso-waarde een klein stukje verder omlaag te halen.

Het belangrijkste om ruis in de toekomst te voorkomen is het fotograferen in RAW. De foto's kunnen dan met een iets lagere iso-waarde gemaakt worden, maar de belichting is in de nabewerking dan wel nog redelijk te corrigeren. De ruis die dan alsnog ontstaat, is ook nog redelijk te verhelpen.
Mocht Cor met deze tak van fotografie verder willen, is het belangrijkste advies om te investeren in lichtsterke en snelle objectieven. Zo zijn er nog grotere diafragma's mogelijk en laat de autofocus ook niets meer te wensen over.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Walvisch op 10 januari 2017 om 21:56

Ik ben al een tijd bezig met het fotograferen van basketballwedstrijden. Eveneens een snelle balsport in vaak beroerd verlichte sporthallen. Veel gegoogled en vooral veel raad gevraagd aan anderen. Beste tip die ik kreeg: een primelens 50mm 1.8 aanschaffen voor op mijn Nikon D5300. Kneiterscherpe foto's bij Iso 3200 en sluiterijd van 1/400e of 1/500e... En dan te bedenken dat deze primelens niet meer dan eu 200,00 kost. Recent 2e hands Sigma 24-70 2.8 erbij, ook uitermate bruikbaar. Droom blijft de 70-200 2.8 maar Sinterklaas blijkt dus echt niet bestaan... helaas nog ff doorsparen.

Matt-H-Imaging op 10 januari 2017 om 20:20

Een superzoom is eigenlijk gewoon ongeschikt voor deze taak. Niks ten nadele van deze Tamron 18-270 (ik heb deze lens zelf ook in mijn collectie), maar voor sportfotografie binnen is deze lens geen goede keuze. Daarvoor laat hij te weinig licht binnen: f/2.8 is eigenlijk een noodzaak.

Zoomlenzen met f/2.8 zijn echter niet goedkoop. Bij een beperkt budget zou je ook voor een prime kunnen kiezen, bv, een 135mm f2.8, en dan gewoon voor de rest croppen.

Verder, zoals MartinCloose ook al aangeeft: fotografeer in raw, en stel zoveel mogelijk zelf handmatig in.

MartinCloose op 10 januari 2017 om 19:45

Handbal fotograferen met een freeze gaat echt niet met een sluitertijd van een 500ste. Bij amateur wedstrijden red je het met 1000ste - 1250ste ga je naar internationale wedstrijden en eredivisie zal je daar weer boven moeten zitten voor een freeze. Zet je camera in de zaal NOOIT op auto maar stel hem echt in, dus manual. Zorg voor een goed witbalans en zet je diafragma vast op het maximale (2.8 is haast een must) denk aan je ISO (zet die ook vast) want jou ISO waarde is wel heel hoog (komt waarschijnlijk door je camera). RAW/NEF of ....... is ook een must, in LR zijn er instellingen die ruis kunnen aanpakken maar je foto wordt dan wel weer plat (verlies diepte en contrast). Ben je uiteindelijk helemaal niet tevreden wat je ook doet maak er een zwart/wit plaat van dan heb je meer ruimte om er iets moois van te maken.

Eerlijk gezegd is de apparatuur die je inzet niet geschikt voor dit werk, maar haal je het optimale uit je camera en lens dan doe je het goed.

Nog een tip de gene die in het bezit van de bal is NOOIT op zijn rug fotograferen, je compositie is dus niet goed. Omdat het speelveld van handbal klein is is de positie die je inneemt echt heel belangrijk. Hoop dat je wat aan de tips hebt.