Upload jouw foto's
Fotograferen in de kou - Zo ga je goed voorbereid op pad

16 januari 2017, 11:46

De komende dagen is er koud weer voorspeld in Nederland, met minimumtemperaturen tot -6 graden Celsius en ook overdag gaat het vriezen. Om in die kou te fotograferen, is het handig om extra maatregelen te treffen. Hieronder geven we je vier belangrijke tips om te fotograferen in de kou!

1. Neem meerdere accu's mee en hou ze warm

Dit is meteen de belangrijkste tip: houd er rekening mee dat accu's of batterijen veel minder presteren in koude temperaturen. Afhankelijk van de kou kan dit tot de helft van de capaciteit schelen! Neem dus meerdere accu's of batterijen mee.

Ook wil je de batterijen zo warm mogelijk houden tijdens het fotograferen. Bewaar ze daarom niet in de cameratas op je rug, maar bijvoorbeeld in de binnenzak van je jas.


Foto © gkeesman

2. Bereid je voor: camera-instellingen

Omdat het koud is en je met dikke handschoenen vaak moeilijk nog alle kleine instellingen kunt veranderen, is het handig om dit van tevoren zo goed mogelijk in te stellen.

Ga je bijvoorbeeld 's nachts op pad en heb je een statief bij je, dan kun je de instellingen al redelijk goed van tevoren inschatten, zodat je ter plekke zo min mogelijk hoeft aan te passen.


Foto © ingebovens

3. Goede handschoenen

Naast uiteraard warme kleding zijn goede handschoenen belangrijk tijdens het fotograferen. Je wilt het liefst handschoenen waarmee je nog de instellingen van je camera kunt aanpassen als je ergens in de kou staat.

Veel fotografen kiezen dan ook voor iets dunnere handschoenen, die gemaakt zijn om een aanraakscherm mee te bedienen. Mocht het extreem koud zijn, dan kun je daaroverheen nog altijd een extra dik paar handschoenen dragen met eventueel open vingertoppen.


Foto © TechniColour

4. Voorkom condensvorming

Condensvorming treedt in koude omstandigheden gemakkelijk op, ook tijdens het fotograferen. Als je bijvoorbeeld je camera instelt en met je oog door de zoeker kijkt, kan er door je adem en gezichtswarmte al een laagje condens ontstaan. Met name het objectief is hier gevoelig voor.

Ook daarom is het dus goed om van tevoren de meeste instellingen al gedaan te hebben en te werken vanaf een statief: je hoeft dan minder vaak en dicht op je camera te werken.

Eenmaal weer in de veilige warmte binnen kan er ook gemakkelijk condensvorming ontstaan. Om dit te voorkomen kun je je camera het beste een tijdje in de cameratas laten, totdat deze op kamertemperatuur is. Als je hem dan uiteindelijk uit de tas haalt, is het handig om alle klepjes open te doen en de accu en sd-kaart eruit te halen. Belangrijk is in ieder geval om een camera met condens nooit aan te zetten, hierdoor kan er kortsluiting ontstaan!

>
Foto © Fam

Fotograferen in de kou

Het blijft een uitdaging om te fotograferen in de kou of onder barre omstandigheden. Ga vooral goed voorbereid op pad, met een duidelijk beeld van wat je wilt fotograferen. Als je daarop anticipeert door de juiste kleding, camera-instellingen, accessoires en meer, kom je met de mooiste foto's weer warm thuis!

Heb je zelf nog goede tips om te fotograferen in de kou? Deel ze in de comments!

Lees ook: 8 tips voor het vastleggen van sneeuwlandschappen

Reacties (15)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
rajaydv op 27 oktober 2018 om 09:52


Big fan for the text twist 2 game texttwist.online so we are looking for this full site.

osten op 19 januari 2017 om 17:32

ER ZIJN GOEDE RAADGEVINGEN BIJ
OSTEN

bentink op 17 januari 2017 om 23:48

Misschien een handige tip, mensen die veel vissen in de winter gebruiken ze vaak, handenwarmers, het is net een brillenkoker, alleen zonder bril, maar met een koolstaafje. Dat koolstaafje steek je aan en die doe je in de koker. De koker stop je vervolgens in je broek of jaszak, en je hebt de hele dag een klein kacheltje bij je. Er is ook een variant op wasbenzine. Een beetje visartiekelenzaak heeft ze wel.
Gr. Willem

Blackdog op 17 januari 2017 om 22:22

Jammer dat je een van de meest wezenlijke onderdelen bij kou niet noemt !! Buiten het termo-ondergoed en de laagjes dan, want dat kom ik hier ook niet tegen.
Ook wanneer je alle instellingen vooraf bedenkt ontstaat er bij kou al snel condens, vooral rond en na zonsondergang.
Ik heb in IJsland verwonderd staan kijken in de kou. Het condens is niet tegen te houden zelfs als je je adem inhoudt en binnen 10 minuten vriest alles vast. Behalve de camera, als je die op handige wijze omwikkelt met een verwarmingslint. Een kind doet de was, maar je moet weten hoe. En inderdaad, hoe reageren al de verschillende camera's, zoals Geert hieronder al zegt.
Jammer dus dat het stukje wat oppervlakkig blijft.

GeertWijnands op 17 januari 2017 om 19:39

Ik lees niks over hoe om te gaan met de camera. In de gebruiksaanwijzing van mijn camera staat als advies deze te gebruiken bij een temperatuur van 0 tot 40 graden. Houdt dit dan in dat ik er nu niet mee naar buiten kan?

TechniColour op 17 januari 2017 om 18:41

Hee, wat gaaf, mijn foto! Goed artikel ook, bedankt voor het delen!

lucdemol op 17 januari 2017 om 12:08

Zie nu net dat "shoot" er een volledig artikel heeft aan gewijd.
http://www.shoot.be//art/164989/test%2dhandschoenen%2dvoor%2dfotografen/

lucdemol op 17 januari 2017 om 11:29

In de betere zaken heb je gecombineerde handschoenen ( vingerhandschoenen met geïntegreerde klep) handig alles in één.

marka op 16 januari 2017 om 20:49

Ik woon in finland en hier kan het echt koud zijn.
Maar ik ga er altijd opuit ook met min 25.
Het is belangrijk om lagen aan te trekken en goeie schoenen voor warme voeten.
Handschoenen heb ik eerst dunne wollen vingerhandschoenen aan dan wanten met kleppen die je open kan doen waardoor je je vingers even kan gebruiken.
Altijd chocolaa mee tegen mijn lichaam aan zodat het niet bevriest en het zelfde met batterijen .
En dan maar flink doorlopen om warm te worden.
En goeie cream op de huid tegen bevriezen.
En dan lukt het prima.
Groetjes marian
Marka

PeterTulner op 16 januari 2017 om 14:06

Ja een beetje harder worden dan heb je ook geen handschoenen nodig

Spijkers op 17 januari 2017 om 22:06

ja,hoor bij min 25 en dan zonder handschoenen ?? LIJPO

PeterTulner op 18 januari 2017 om 17:53

Ja man. Wat is je probleem

MaartenJacobi op 16 januari 2017 om 14:08

Dat kan natuurlijk ook.

Fred-horst op 16 januari 2017 om 12:58

Vergeet vooral de inwendige mens niet!
Zoals voeding en een thermoskan met warme thee of koffie.

Gr. Fred.

MaartenJacobi op 16 januari 2017 om 14:07

Uiteraard!