Upload jouw foto's
Camera accessoires kopen - Wat heb je wel en niet nodig?

29 augustus 2017, 10:00

Het is een vraag die we van veel lezers krijgen: 'Als ik een nieuwe camera koop, wat moet ik er dan eigenlijk voor camera accessoires direct bij hebben?' In dit artikel gaan we dieper in op wat je nou eigenlijk wel en vooral ook niet nodig hebt!

Nog meer fotografietips?


Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Lightroom, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Photoshop en Straatfotografie.

Allereerst is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen: wat ga je met je nieuwe camera fotograferen? Als je voor het eerst een camera koopt en dit nog helemaal moet uitzoeken, is het aan te raden om er niet veel bij te kopen, maar juist langzaam op te bouwen, om zo te kijken waar je behoefte aan hebt.

Kitlens, body of los objectief kopen?

Als je voor het eerst een spiegelreflex- of systeemcamera koopt, heb je sowieso meer dan alleen een camerabody nodig. Camerafabrikanten maken daarom aantrekkelijk kit-aanbiedingen, waarbij je de camera krijgt, inclusief een simpel zoom-objectief. Deze is vaak van zeer goedkoop (plastic) materiaal en is bedoeld als allround objectief, waarmee je direct aan de slag kunt binnen een zoombereik van vaak (omgerekend) 24-70mm. Voor deze flexibiliteit betaal je wel een prijs: de kwaliteit van de foto's is vaak niet optimaal, zeker bij een volle diafragma-opening en dus vooral in situaties met weinig licht. Ook is de onscherpte in de achtergrond (bokeh) niets om over naar huis te schrijven.

Canon 1300D met tpyische kitlens

Hoewel zo'n kit voor sommige mensen een prima deal is (zeker als je nog helemaal niet weet wat je precies wilt fotograferen), kan het slim zijn om juist niet te kiezen voor de kitlens, maar om de body los te kopen en er een lichtsterk objectief met een vast brandpunt bij te kopen.

Een vast brandpunt betekent dat je niet in of uit kunt zoomen. Wel is het objectief vaak lichtsterker dan een Zoom-objectief, wat in situaties met weinig licht ruisvrije foto's oplevert. Ook creëert een lichtsterk objectief bij de volle opening een flinke achtergrondonscherpte, die vaak geassocieerd wordt met professionele fotografie.

De Canon 50mm F1.8 (ook wel nifty-fifty of plastic fantastic genoemd) is geliefd bij veel fotografen om de scherpte prijs-kwaliteitsverhouding.

Met name de 50mm F1.8 voor Sony, Canon of Nikon is dan een goede optie: het objectief is goedkoop (gemaakt van plastic), maar combineert een zeer goede lichtsterkte met prachtige scherpe beelden en een mooi onscherpte in de achtergrond.

Naast de betere kwaliteit van de beelden is dit objectief minder flexibel: omdat je niet in of uit kunt zoomen, wordt je gedwongen om beter na te denken over de compositie. In- of uitzoomen doe je dan door fysiek verder weg of dichterbij je onderwerp te komen. Even wennen in het begin, maar je wordt er sneller een betere fotograaf door. Lees ook waarom iedere fotograaf een 50mm moet hebben.

Tip: Koop je een Canon of Nikon spiegelreflex? Bekijk dan deze betaalbare objectieven met verschillende brandpunten voor Nikon en voor Canon.

Een goede SD-kaart

Welke camera accessoires moet je dan wel kopen? Uiteraard is het van belang om er een degelijk sd-kaartje bij te kopen, die tegenwoordig niet meer heel duur zijn. Vooral de schrijfsnelheid is belangrijk om op te letten: fotografeer je onderwerpen waar je snel achter elkaar veel foto's van maakt en koop je een snelle camera, dan is het handig om ook een snel sd-kaartje te kopen, zodat de foto's snel worden weggeschreven en je door kunt met fotograferen. Ben je landschaps- of portretfotograaf, dan is die snelheid minder belangrijk.

Bepaal ook vast of je wilt gaan filmen met je camera; ook in dat geval heb je een snelle sd-kaart nodig voor het wegschrijven van bijvoorbeeld 4K-video (wat tot wel 300Mb/s kan zijn).

Ons advies: koop een kaartje van minstens 16GB van een bekend merk als SanDisk, Lexar of Transcend. Wil je daarnaast ook filmen of ben je sportfotograaf, dan is het aan te raden om minstens 64GB te kopen, met een UHS-I-label of hoger.

Een cameratas kopen?

Als je voor het eerst een camera koopt, lijkt het heel aantrekkelijk om er meteen een simpele cameratas bij te kopen, maar doe dit niet meteen! Deze tassen zijn achteraf vaak onhandig en we hebben al veel fotografen gezien die kort daarna een 'echte' cameratas kochten.

Een goede cameratas is dus wel degelijk heel belangrijk, maar koop niet de eerste beste die bij je camera gebundeld wordt door de winkel. Er zijn namelijk veel andere opties, die mogelijk veel beter aansluiten bij jouw eisen, waarop je uiteindelijk geld bespaart door even te wachten en te kijken wat je nodig hebt.

Tip: Lees onze Case Logic tassentest voor een indruk van verschillende cameratassen.

Een extra accu

Een extra accu/batterij is voor een fotograaf geen overbodige luxe: het ergste wat je kan overkomen, is dat je accu leeg is als je net een mooie foto wilt maken. Een tweede accu is ook niet zo duur; voor een paar tientjes heb je al een extra accu. We kunnen dit zeker aanraden om direct extra aan te schaffen bij een camera.

Statieven

Tenzij je meteen weet dat je landschappen gaat fotograferen, kunnen we aanraden om niet meteen een goedkoop statief erbij te kopen. Kijk eerst even of je hem wel echt nodig hebt, en dan ook meteen welk soort statief.

Als je bijvoorbeeld veel reist en af en toe ook filmt, kan het interessant zijn om er een klein maar zeer flexibel statief bij te kopen.

Camera accessoires kopen: Flitsers / Continulicht

Weet je dat je veel portretten gaat maken met je nieuwe camera of ga je veel op evenementen fotograferen en filmen? Dan is het raadzaam om er een flitser bij aan te schaffen. Wil je naast het fotograferen ook filmen? Dan is continulicht een interessante optie (vaak in de vorm van LED-licht op je camera te bevestigen).

Continulicht in de vorm van Led-licht wordt steeds populairder.

Ook hier geldt: Weet je dit nog niet precies en is fotografie nog helemaal nieuw voor je, wacht dan even met de aanschaf en kijk eerst wat je precies nodig hebt voor de foto's die jij wilt maken.

Verschillende soorten filters

Filters vallen natuurlijk onder de echte camera accessoires. Veel mensen kopen bij hun objectief meteen ook een UV-filter. Tegenwoordig is dit filter enigszins overbodig: het UV-licht wordt in veel gevallen door het objectief zelf al voldoende gefilterd. Zo'n UV-filter biedt dan ook vooral bescherming voor de lens zelf; je draait hem voor het voorste lens-element, zodat die beschermd blijft.

Om kosten te besparen kun je er dus prima voor kiezen om geen uv-filter te kopen en gewoon voorzichtig om te gaan met het objectief.

Ga je veel landschappen of natuur fotograferen, dan is het handig om meteen te kijken naar een ander filter voor het objectief, zoals een grijsfilter (ook wel een nd-filter genoemd) of een polarisatiefilter.

Een grijsfilter fungeert als zonnebril voor het objectief, wat langere sluitertijden mogelijk maakt bij bijvoorbeeld daglicht, zodat je bewegingen van onder andere stromend water kunt verzachten.Tip: Lees hier meer over de werking van een grijsfilter en hoe je werkt met langere sluitertijden.

Een polarisatiefilter filtert reflecties uit de foto en versterkt een wolkenlucht (mits de zon ongeveer 90 graden naar links of rechts staat). Vooral reflecties van water, begroeiing of sneeuw worden met zo'n filter perfect weggenomen, waardoor je veel meer detail en kleur in het landschap krijgt. Een echte aanrader dus voor natuurfotografen om meteen bij een objectief aan te schaffen.


Een goed voorbeeld van het gebruik van een polarisatiefilter: de kleuren worden intensiever en de wolkenlucht is prominent aanwezig.

Tip: Lees hier meer over de werking van polarisatiefilters.

Heb jij zelf nog tips voor handige accessoires die je meteen bij een nieuwe camera nodig hebt? Deel ze in de reacties onder dit artikel.

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Jongh001 op 2 september 2017 om 15:28

Jongh001 op 2 september 2017 om 15:28

Hoi, ik ga een macro-objectief Sigma 105 aanschaffen. Is het aan te raden om daarop ook een polarisatiefilter op te zetten. De lens wil ik gebruiken voor macro en voor portretfotografie.

Graag jullie reactie.

M vr gr
Frank

vincenttepas op 25 januari 2017 om 10:52

Voor de beginnende fotograaf een interessant artikel.
Wel jammer dat er ter illustratie voor een paar lelijke foto's is gekozen. De foto van de Canon en het SD-kaartje lijken al een aantal keer vergroot of verkleind te zijn. Vooral rondom de letter en cijfers zie je veel 'rommel'. Dit verschijnsel kan in sommige gevallen ook voorkomen als je een afbeelding opslaat als jpeg i.p.v. PNG.

Duko op 24 januari 2017 om 23:11

Een paar kanttekeningen:

Bij het advies van het 50 mm objectief:
Grote kans dat de doelgroep van dit artikel een camera gaat kopen met een asp-c-sensor. Dan is 50 mm een lichte tele, en dat zou ik niet aanraden als enig objectief om mee te beginnen.

Dat je een betere fotograaf wordt van 'zoomen met je voeten' hoor je vaak, maar ik vind het een beetje onzin. Het zal (misschien) best leerzaam zijn om moeite te moeten doen in plaats van er maar wat op los te schieten. Dat wordt ook gezegd over analoge fotografie. Maar een onderwerp beeldvullend uitgekaderd met 50 mm levert een compleet ander perspectief op dan hetzelfde onderwerp beeldvullend met 18 mm. Dat verschil kun je leren zien met een 18-55 mm kitlens.

Een SD-kaart kocht ik vaak meteen bij de camera, want dat kon er op het totaalbedrag ook nog wel bij. Om daarna te ontdekken dat die elders goedkoper te vinden waren.

Als je wilt leren fotograferen zou ik niet meteen iets als een polarisatiefilter aanschaffen. Dat is alwéér een variabele om rekening mee te houden. Ik zou het simpel houden.

perez op 26 januari 2017 om 00:29

Zeker nooit leren fotograferen?

hub1953 op 26 januari 2017 om 21:37

....een zinloze en domme opmerking waar niemand iets mee kan!!!!

Hyperjoc op 24 januari 2017 om 20:31

Een doekje om de lens mee schoon te maken.
En als je een statief gaat gebruiken is zo'n klepje waarmee je de zoeker kan afsluiten ook heel handig, anders wordt je foto paars. Bij mij zat het bij het toestel, ik weet niet of dit normaal is (heb pas 1x een toestel gekocht ).

Reeder op 24 januari 2017 om 18:39

Draadontspanner voor fotografie op statief

Rolo72 op 18 januari 2017 om 22:21

Ook handig;
Veel accessoires kun je heel eenvoudig zelf in elkaar knutselen i.p.v. aan te schaffen. Scheelt aardig in de portemonnee. Zoek maar eens op "DIY" "Photography" in Google/Pinterest.

Gilles147 op 18 januari 2017 om 13:19

Een prettige draagriem ipv de standaard nekriem is een aanrader.

MaartenJacobi op 18 januari 2017 om 13:46

Aa, goeie!