Upload jouw foto's
Hoeveel clicks heeft mijn camera al gemaakt? © fotodokter, screenshot, kliks, PIE Free

26 december 2019, 10:00

Als je je camera wil verkopen, wordt er vaak gevraagd naar het aantal clicks dat de camera al heeft gemaakt. In dit artikel leggen we uit hoe je deze informatie kunt terugvinden.

Als je een tweedehandscamera gaat kopen, zijn er naast het aantal kliks nog een heleboel andere dingen waar je op moet letten! Lees al onze tips in dit artikel.

Tweedehandscamera kopen

Als je een tweedehands auto koopt wil je graag weten hoeveel km deze al heeft gereden en bij een camera is dat niet anders. Een tweedehandscamera kan namelijk relatief weinig gebruikt zijn, ondanks dat deze al een aantal jaar oud is. De waarde ligt in dat geval een stukje hoger.


vintagelens

Het aantal clicks geeft precies aan hoe vaak de sluiter van de camera al gesloten is. De sluiter is, naast de spiegel, een van de weinige bewegende delen van de camera. Het aantal clicks geeft dan ook een goede indicatie van de mate van slijtage.

Het aantal clicks terugvinden

Verreweg de makkelijkste manier om het aantal clicks te achterhalen, is door de website van camerashuttercount.com te gebruiken. Hier kan je een van je meest recente JPEG of RAW-bestanden uploaden en dan gaat de website voor je aan de slag. Naast het aantal clicks, wordt hier ook de verwachte levensduur van de camera weergegeven en dat is nuttige informatie wanneer je de camera gaat verkopen.

De website is echter niet perfect en lang niet altijd kan het aantal clicks weergegeven worden. In dat geval kan je via PICmeta een gratis programma downloaden dat alle metagegevens van je foto's inzichtelijk maakt.Het programma geeft een enorme hoeveelheid aan informatie in het rechter menu. Selecteer een recente foto en kies rechtsboven voor 'exif'.


Scroll naar onder tot je het cameramerk tegenkomt. In deze lijst vind je onder het kopje 'image count' het aantal clicks van je camera.


Ga je voor de aanschaf van een analoge camera? Dan is het aantal kliks helemaal niet te achterhalen. Lees in dit artikel waar je in dat geval op moet letten.

Reacties (15)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Robert0577 op 22 september 2018 om 13:45

ls inmiddels al een oplossing gevonden via een youtubefilmpje..

Robert0577 op 22 september 2018 om 13:12

LS, Ik las iets op uw site over het achterhalen van het aantal kliks van de foto camera
Ik wil dit weten voor mijn 5D mk2.
Ook heb ik diverse programma's en sites geprobeerd maar die geven aan dat de informatie niet is te vinden in de exifdata in het fotobestand jpg raw. Hoe kan de informatie dan wel vinden (als deze niet in het fotobestand) aanwezig is of niet wordt weergeven? Bovendien vind ik geen versie van shuttercount voor Windows10? Heeft u goede tips?
Vr groet RJ van den Dool

boddeus E-L op 3 maart 2017 om 14:31

camerashuttercount werkt prima .Wil mijn Nikon D90 niet verkopen maar benieuwd naar resterende levensduur na erg veel fotos , Blijkt al 27.000 en verwachte levensduur 100.000

lumafoto op 25 januari 2017 om 15:14

Die tellers gaan blijkbaar maar tot 999 en niet hoeveel de teller al is rondgegaan? Of doe ik iets verkeerd?

vincenttepas op 25 januari 2017 om 10:19

PICmeta werkt prima. Bij een Nikon camera staat het aantal kliks niet onder 'Image Count', maar onder 'Shutter Count'. Dit wordt per merk blijkbaar anders weergegeven.

WilliWilli op 25 januari 2017 om 09:21

Hoeveel kliks kan een camera eigenlijk aan voor hij de geest heeft

jankast op 24 januari 2017 om 20:22

Heb beide programma's geladen, maar voor mijn Sony 77 II en de Sony Cybershot RX10 III krijg ik geen resultaat

niezen op 24 januari 2017 om 18:48

Shuttercount, niet gratis, werkt wel goed...!!

gerritstel op 24 januari 2017 om 09:58

Voor mijn Canon 7D EOS kan ik in beide programma's het aantal clicks zien. Weet iemand waar ik dat kan zien?

huubverbeek op 23 januari 2017 om 21:15

Zelfs voor een canon 5D kunnen er geen gegevens opgehaald worden m.b.t. het aantal clicks ! Wel kun je gewoon in je camera zelf in het menu info op de 8ste regel zien hoeveel clicks er zijn gedaan !

Matt-H-Imaging op 23 januari 2017 om 20:47

Voor Sony camera's is er ook nog deze website: http://tools.science.si/index.php

Verder kun je het utility Exiftool gebruiken voor vrijwel alle type camera's.

kb op 23 januari 2017 om 19:35

voor Fuij schijnt alleen het repair centrum het uit te kunnen lezen

Fred-horst op 23 januari 2017 om 16:58

Beste fotodokter,

Is er ook een goed en gratis alternatief voor de Apple?

Gr. Fred.