Meld je gratis aan
7 tips om problemen met je geheugenkaart te voorkomen © fotodokter, sdkaart, artikel

5 oktober 2017, 09:00

Het is de nachtmerrie van iedere fotograaf: je komt thuis na een lange dag fotograferen en er blijkt een fout met je sd-kaart te zijn. Hoe voorkom je die problemen met je geheugenkaart? We geven je een paar tips!

Geheugenkaarten kunnen steeds meer foto's opslaan. Tegenwoordig is er zelfs een SD-kaart van 1 terabyte!

oledia

1. Investeer in goede kaarten en een goede kaartlezer

Het goedkoop aanschaffen van geheugenkaartjes zorgt op den duur vaak voor problemen. Online kan je via (buitenlandse) webshops voor enkele euro's geheugenkaartjes met een flinke capaciteit kopen. De merken zijn vaak onbekend of de kaartjes zijn overduidelijk Chinese namaak. Ze hebben vaak een korte levensduur en kunnen snel problemen geven tijdens het fotograferen. Voor een paar euro meer heb je bij je eigen camerawinkel een kaartje van aanzienlijk betere kwaliteit.

2. Formateer je geheugenkaart IN je camera en niet op je computer

Door de kaart te formateren herstelt de camera de mappen die op de kaart staan. De camera geeft als het ware een structuur aan de geheugenkaart. Wanneer je de kaart op je computer (of een ander apparaat) formatteert, kan er een verkeerde structuur op de kaart komen. Formateer je kaart dus altijd in de camera die je gaat gebruiken en wissel kaartjes niet uit tussen verschillende camera's en merken.

marley

3. Verwijder je geheugenkaart veilig uit je camera en je computer

Wacht altijd tot het rode lampje op de camera uit is, voordat je de kaart uit de camera haalt. Het liefst zet je de camera in zijn geheel uit, nadat het lampje uit is gegaan. Wacht tot de camera daadwerkelijk helemaal uit is geschakeld en haal dan pas de kaart eruit.

Op je computer is er ook altijd een optie om hardware veilig te verwijderen. Dit geldt niet alleen voor harde schijven, maar ook voor de geheugenkaart in een aangesloten kaartlezer!

4. Stop met fotograferen wanneer je accu bijna leeg is

Wanneer je de accu blijft gebruiken totdat deze helemaal leeg is, is er een kans dat de camera uitvalt terwijl hij bestanden aan het wegschrijven is naar de geheugenkaart. Als dat gebeurt, zit je met een corrupt bestand op je sd-kaart. Verwissel daarom tijdig je accu om dit soort problemen te voorkomen.

5. Bescherm je geheugenkaartjes tegen de omstandigheden

Kou, hitte en vocht zijn vanzelfsprekend niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je geheugenkaart. Er zijn cases beschikbaar waarin je meerdere kaarten veilig op kan slaan. De meeste cameratassen hebben ook extra kleine vakjes, speciaal om je kaarten veilig in te vervoeren.

lixi

6. Houd de levensduur van je kaart in de gaten

In principe hebben de moderne geheugenkaartjes een behoorlijk lange levensduur. Als je ze nauwelijks gebruikt, zal je de data over 50 jaar nog altijd kunnen uitlezen. Echter zorgt slijtage voor een flinke verkorting van die levensduur. Zorg er dus voor dat je je kaarten op tijd vervangt, zeker wanneer je ze intensief gebruikt.

7. Kom je toch een kaartfout tegen?

Stop direct met fotograferen en gebruik een andere kaart. Niet alleen weet je dan zeker dat er niks gebeurt met alle nieuwe foto's die je maakt, de kans dat de eerder gemaakte foto's nog hersteld kunnen worden is ook groter.

In deze fotodokter wordt alles uitgelegd over het herstellen van een beschadigde geheugenkaart.

Reacties (18)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
JandeVries op 6 februari 2018 om 16:09

In principe haal ik nooit mijn kaarten uit mijn camera, doe alles via de USB aansluiting duurt wel iets langer maar veel minder risico.
Elke dag op vakantie schrijf ik ze weg naar een portable harde schijf via de USB en laptop , ik gebruik alleen maar een A merk .

GijsBouwdewijns op 5 november 2017 om 11:30

Wat ik persoonlijk niet begrijp is dat de ene kaart sowiezo al veel eerder kapot gaat bij goed gebruik. Alsof ieder kaartje verschilt.

Fotonbuijs op 8 maart 2017 om 10:06

De onduidelijkheid wordt alleen maar groter. Misschien moet hier uitgebreider in worden gedoken. Een tip misschien?

RD24 op 8 maart 2017 om 08:53

Natuurlijk is het vervelend als je een mooie (of meerdere) opname kwijt raakt door de falende techniek. Risico van het vak. Maar de wereld vergaat niet. En hoevaak komt het voor?

reginus op 8 maart 2017 om 08:07

wat ik mis, is dat je ook 2 of meer kaarten kan gebruiken tijdens je fotosessie,
dan mis je misschien een deel maar zeker niet alles.

charlesmallo op 8 maart 2017 om 00:32

Een "snelle" kaart is wat mij betreft alleen noodzakelijk voor het wegschrijven van foto en video bestanden, en dan ben je ook nog afhankelijk van de snelheid van de camera. Downloaden naar de PC lekker via USB en de Canon software. Waarom? Klepjes die je niet open hoeft te maken moet je lekker dicht laten, en de contacten tussen de camera en de kaart zijn en blijven gevoelig, dus zo weinig mogelijk belasten. Wel of niet formateren? Ieder zijn ding. Ik formateer iedere keer nadat ik foto's op de PC heb gezet. Waarom? Soms moet een collega m'n foto's downloaden dus wil ik alleen de meest recente foto's op de kaart hebben staan. De kaart bewaren als back up? Voor back up heb je externe schijven.

JanCom op 7 maart 2017 om 20:15

Een tip die ik mis in het artikel is om nooit tussendoor opnamen te wissen maar om de kaart "vol te maken". De volle kaart bewaar ik nog enige tijd als back up. Dat tussendoor wissen van opnamen schijnt de levensduur van de kaart te bekorten. Bij het kopen van een kaartlezer kijk ik eerst naar een merk dat ook bekend staat om het maken van goede kaarten. Het beschadigen van pennen bij een goede CF kaart heb ik nog nooit gehoord, temeer omdat de kaart, als die op de goede manier in de camera wordt gestoken, al vrij ver geleiding heeft voordat de kaart de pennen raakt. Als je opnamen gaat importeren met een kabel met de kaart in de camera ben je ook het voordeel van "een snelle kaart" kwijt. Ik doe het daarom nooit op die manier.

artografia op 7 maart 2017 om 20:02

zelf heb ik nog nooit met een kaartlezer gewerkt, omdat ik de kaart te kwetsbaar vind om hem steeds eruit en erin te steken, mechanische beschadiging, dur reparatie... groet, ruud

Mike-van-Harn op 8 maart 2017 om 15:18

Betere kaart en camera kopen. Ik fotografeer al jaren met prof. apparatuur en heb nooit ergens last van.

artografia op 7 maart 2017 om 20:00

Formateren van de kaart, ik fotografeer al 14 jr digitaal en formateren heb ik 1x gedaan en er ging van alles fout, daarna nooit meer gedaan... als je het eigenlijk moet doen, HOE VAAK / WANNEER

Mike-van-Harn op 8 maart 2017 om 15:15

Dit is nou een reactie die niet weet waar hij het over heeft.

jan63 op 7 maart 2017 om 18:44

Wat is een goede kaartlezer ?

Mike-van-Harn op 8 maart 2017 om 15:13

Een zeer geode kaartlazer is de Akasa AK-ICR-27 Intern USB 3.0. Ik gebruik hem zelf ook.
Te koop bij SIcomputers voor € 27,00 zie onderstaande link

http://www.sicomputers.nl/akasa-ak-icr-27-interner-usb-3-0-card-reader-schwarz.html

Groet,
Mike

PtR op 4 maart 2017 om 21:23

Mooi en helder artikel. Jammer dat de reacties hieronder elkaar nogal tegenspreken.

NCRR op 2 maart 2017 om 11:06

Voorkeur heeft de kaart te laten zitten en via een kabel te werken, met volle batterij.
Dagelijks zien wij de voorbeelden van defecte kaartlezers in de camera en vaak ook beschadigde kaarten na het niet zorgvuldig (terug)plaatsen.
Bij gebruik van CF kaarten kunnen de pennen in de lezer verbogen raken of worden teruggedrukt.
Bij SD kaarten ontstaan problemen aan kaart en kaartlezer vaak door een loszittende lock/unlockschakelaar.

JandeVries op 1 maart 2017 om 11:35

Nog een tip, ik haal de kaart niet uit mijn camera maar haal de foto's van de kaart via de USB verbinding. Het duurt wel wat langer maar heeft verder alleen maar voordelen.

Zerixos op 1 maart 2017 om 19:23

Nee, doe dat niet. De meeste DSLR's hebben geen voeding via de USB. Als de camera uit valt kan dit tot schade leiden, in het ergste geval verlies van alle bestanden. Een goede kaartlezer is de veiligste manier van overdracht, hierbij de nadruk op goede.

irre op 1 maart 2017 om 12:15

Ja doe ik ook altijd