Meld je gratis aan
Tips voor Lightroom - Veel sneller in een paar stappen

23 maart 2017, 13:12

Begint Lightroom een beetje traag te werken en wil je dat het een stuk sneller gaat? Met deze tips voor Lightroom heb je dat binnen een paar minuten opgelost! We leggen het stap voor stap uit.

Gebruik de kracht van de videokaart

Bij het bewerken van foto's komt veel grafische processorkracht kijken, dus als je een videokaart hebt, zorg dat Lightroom die inzet voor de fotobewerking. Om er zeker van te zijn dat de kaart is ingeschakeld ga je naar het Lightroom-menu bovenin (Bewerken in Windows) en kies je voor Voorkeuren.Kijk onder het tabje Prestaties en zorg dat 'GPU gebruiken' staat aangevinkt. (Als je geen ondersteunde videokaart hebt, is deze optie niet mogelijk.)Meteen daaronder kun je de functie 'Slimme voorvertoningen' aanzetten. Mocht je computer echt heel traag zijn, dan zal deze optie zeker helpen. Let er wel op dat de kwaliteit van de foto tijdens het bewerken omlaag gaat, maar dat die tijdens het exporteren uiteraard weer honderd procent is.

Lightroom Previews

Als Lightroom foto's importeert, staat het programma standaard ingesteld om een zeer gecomprimeerde voorvertoning te maken van alle foto's, die je kunt bewerken in de ontwikkelmodule. Dit zorgt ervoor dat de computer extra rekenkracht moet gebruiken tijdens het bewerken, wat tot een lichte vertraging leidt.

Je kunt er daarom ook voor kiezen om een één-op-één versie te laten maken tijdens het importeren. Hierdoor kun je razendsnel werken in de Ontwikkelmodule. Nadeel: Het importeren duurt langer en het neemt aanzienlijk meer schijfruimte in beslag. Toch kan dit zeker de moeite waard zijn om te proberen: het kan veel schelen in de snelheid.

Het werkt heel simpel:
Ga naar de Bestand en kies Foto's en Video's Importeren Rechtsboven klik je op Bestandsafhandeling en selecteer bij Voorvertoningen maken voor 1:1.Om de harde schijf niet vol te laten lopen, kun je er ook voor kiezen om de 1:1-voorvertoningen na een tijdje automatisch te verwijderen. (De foto zelf blijft dan intact.) Ga hiervoor bovenin naar het menu Lightroom (in Windows: Bewerken), kies Catalogusinstellingen en ga naar het tabje 'Bestandsafhandeling'. Hier kun je selecteren om de 1:1 bestandsafhandelingen na een aantal dagen automatisch te verwijderen.

Lightroom Cache

Daarnaast is het belangrijk om een bestandsgrootte aan te geven in het Voorkeurenpaneel van Lightroom. Ga noor het Lightroom-menu bovenin (Bewerken in Windows) en klik op Voorkeuren. Kies het tabje 'Bestandsafhandeling' en klik onderin in het invulveld Maximale grootte. Hier staat standaard 1 GB ingevuld, maar er is veel meer nodig voor de 1:1 voorvertoningen.Zorg dat er minstens 10GB beschikbaar is als je een laptop met beperkte schijfruimte gebruikt, maar het liefst zoveel mogelijk om te zorgen dat Lightroom de 1:1 bestanden makkelijk kwijt kan.

Tips voor Lightroom

Als je bovenstaande tips voor Lightroom hebt uitgevoerd, zal dit hopelijk flink schelen in de verwerking van de foto's in Lightroom. Heb je zelf nog tips? Deel ze in de reacties onder dit artikel!

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
glennbye op 3 juni 2018 om 10:57

Deze tip heb ik uit photofacts.nl. Hierdoor start bij mij Lightroom binnen een paar seconden op ( was 5 minuten!!!!)
2. Optimaliseer de catalogus
Inde catalogus wordt alle informatie van je foto's bijgehouden. Als je een beetje actief fotografeert heb je in een paar jaar zo tienduizenden foto's in je Lightroom catalogus zitten. Deze database kan zo nu en dan wel geoptimaliseerd worden om zo vlot mogelijk te kunnen draaien.

Nu doet Lightroom dit ook tussendoor automatisch, maar als je last hebt van een trage Lightroom is het optimaliseren van de catalogus ook iets wat je handmatig kunt uitvoeren. Ga hiervoor naar 'Bestand' en kies voor 'Catalogus optimaliseren'.

Lightroom catalogus optimaliseren

Gerard-P op 27 juni 2017 om 19:06

Lightroom zou ook wel iets voor mij zijn, maar helaas, Linux is bij Adobe nog niet doorgedrongen.

KeesDorsman op 1 mei 2017 om 16:31

Jammer dat mijn Lightroom niet op een Apple is geinstalleerd.
De optie: PRESTATIES is niet aanwezig in mijn versie 5.7.1 draaiend op een Windows10 desktop PC.
Dat sneller maken gaat dus helaas niet lukken met de optie om de processorkracht van de grafische kaart te benutten.

EnerEdhor015 op 29 maart 2017 om 15:25

ik zou best lightroom of ander Adobe foto programma willen gebruiken als het ook op een iMac in het nederlands zou werken!

mgtf op 1 juli 2017 om 15:34

ik werk ook met een Imac en MBA en beide met LR en PS in het nederlands

Uillie op 31 maart 2017 om 13:09

Dat doet het ook. Ik heb een iMac, taal ingesteld op Nederlands en Adobe CC in het Nederlands

bertwijman op 29 maart 2017 om 07:51

Bedankt voor de tips