Upload jouw foto's
Vijf tips voor betere straatfoto's  © straatfotografie, licht, kleur,

5 april 2017, 10:00

Voor sommige fotografen is straatfotografie nog uitdagender dan het zoeken naar wild in de natuur. Hoe leg je het perfecte straatbeeld vast? We geven je vijf tips!

Op zoek naar een creatieve invalshoek voor je straatfotografie? Bekijk dan ook eens deze drieluiken van vreemden!

Ga onopvallend te werk

Wanneer mensen opmerken dat je ze fotografeert, zullen ze altijd hun gedrag aanpassen. Ze kijken in de camera, lopen een andere kant op of ze zullen zich wegdraaien. Soms krijg je dan de blik waar je naar op zoek bent, maar bij straatfotografie wil je vaak het ongestoorde gedrag vastleggen. Werk daarom vanaf een flinke afstand met een telelens of kies bewust voor een extra kleine camera. Let op: onopvallend is iets anders dan stiekem! Personen waarvan duidelijk is dat ze niet gefotografeerd willen worden, moet je vooral niet stiekem van een afstandje gaan fotograferen.

fernando

Leg de volledige setting vast

Een straatbeeld kan zich onderscheiden door echt een totaalplaatje te geven. Waar je bij portretfotografie vaak let op één persoon, kan je bij straatfotografie veel meer een verhaal kwijt. Interacties met de omgeving, reacties van andere personen en soms ook onverwachte situaties leveren de mooiste beelden op. Straatfotografie laat zich niet plannen en juist dat onverwachte element maakt het voor veel fotografen een interessante tak van sport.

Gebruik alle weersomstandigheden

Fel zonlicht zorgt voor harde schaduwen en interessante contrasten op straat. Regen laat voorbijgangers zich haasten en creëert fotogenieke reflecterende plassen. Een mistbank heeft iets onheilspellends en een lentedag laat het straatleven wat vrolijker lijken. Bij straatfotografie is het weer dus nooit een reden om niet op pad te gaan.

Experimenteer met je instellingen

Met een langere sluitertijd kan je bewegingsonscherpte creëren die je straatbeeld dynamischer maakt. Een korte sluitertijd zorgt er juist voor dat de tijd in een foto letterlijk stilstaat. Een groot diafragma zorgt voor een rustige achtergrond, waardoor je meer op details kan focussen terwijl een klein diafragma juist het totaalbeeld scherp in beeld geeft. Door te spelen met al je instellingen kan je dus iedere situatie op totaal verschillende manieren vastleggen. Durf hiermee te experimenteren en leg jezelf soms bewust beperkingen op, zodat je onverwachte resultaten krijgt.

christeltje

Maak meerdere foto's

Zet bij straatfotografie je camera op burst-mode. Hierdoor maak je sneller meerdere foto's achter elkaar, als je de sluiter indrukt. Omdat het bij straatfotografie draait om het vastleggen van hét moment, vergroot je voor jezelf die kans wanneer je meerdere foto's maakt van een bepaalde situatie. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld net een arm voor iemands hoofd zit, of dat iemand op dat moment toevallig met zijn ogen knippert.

arno905

Met cinematische straatfotografie zet je een sterke filmische sfeer neer!

Reacties (9)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
PtR op 5 april 2017 om 19:54

Toch met 2 dingen niet eens in dit inspirerende artikel. Nou, 3 eigenlijk:
1. werk gewoon niet met een telelens. Je hoort ondergedompeld te zijn in het straatleven. Tussen je onderwerpen in te staan. Open en eerlijk.
2. Gebruik geen burst-mode. Kies je momenten en leer vooruit te kijken en te denken. Burst-mode maakt lui.
3. De foto van de koffer op het station is een prachtplaat maar het is zeker geen straatplaat.

rob1951 op 15 april 2017 om 19:42

..............open en eerlijk.
Volgens mij fotografeert een straatfotograaf zoveel mogelijk onopvallend.
'Vanuit de heup' is toch een bekend begrip.
Open en eerlijk wil volgens mij zeggen, dit ben ik en ik ga jou fotograferen..........

Welke lens je gebruikt is naar mijn idee niet relevant.
Het gaat om het uiteindelijke resultaat.

Wat Brouwerj hieronder zegt "Telelens is not done", nee misschien niet voor de straatfotografen onder elkaar. Maar iemand die naar een foto kijkt zal het een worst zijn met wat voor lens hij is gemaakt.


Groet, Rob

PtR op 15 april 2017 om 21:07

Helemaal met je eens en je opmerking is ook een nadenker. Open en eerlijk is mijn streven maar ik wil voorkomen dat ik het straatbeeld verstoor en beïnvloed en, tja, dan ontkom je vaak niet aan even uit de heup/navel/tepels schieten.

Groet,
Peter

rob1951 op 15 april 2017 om 23:37

........fijne paasdagen Peter.

PtR op 18 april 2017 om 09:08

...Uh, jij ook. Fijne napasen, dan maar

rob1951 op 18 april 2017 om 09:14

.....voor mij, als AOWer is het iedere dag Pasen

PtR op 18 april 2017 om 10:02

Omdat je nooit onthoud waar je je eieren hebt verstopt?

rob1951 op 18 april 2017 om 10:57

grapjas........

Brouwerj op 6 april 2017 om 13:58

Helemaal mee eens. Telelens is not done. Val je juist op. Sta inderdaad tussen het onderwerp, ga ook eens door de knieën en gebruik een groothoeklens. Kan je mensen mee fotograferen zonder de lens op ze te richten, maar ze zijn wel een geheel met de omgeving.