Upload jouw foto's
Waarom en hoe maak je een HDR-foto? © hdr, artikel, foto

11 april 2017, 13:06

HDR staat voor High Dynamic Range. Klinkt het ingewikkeld? Zoom.nl legt je uit hoe je die perfecte HDR-foto maakt!

Wat is HDR Fotografie

Met HDR kun je, zoals de definitie al zegt, een foto maken met een hoog dynamisch bereik. HDR-foto's krijgen soms een surrealistische uitstraling, omdat je meerdere foto's met verschillende belichtingen en instellingen samenvoegt tot één beeld. Omdat er zoveel detail vrijkomt in de foto, in zowel de hooglichten als schaduwen, kan dit een surrealistisch effect geven: je ziet meer detail dan met het blote oog.

MauriceHoogeboom

Meer leren?


Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

"Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video's. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training." - John R

Naar de Academy

Een HDR-foto wordt over het algemeen gemaakt door 3 of 5 verschillende foto's samen te voegen tot 1, met iedere foto een andere sluitertijd. De drie verschillende foto's zijn een hele donkere foto, een medium-donkere foto en een lichte foto. Door het gebruik van bepaalde software worden deze drie foto's met verschillende belichtingen samengevoegd om zowel in de schaduwen als in de hooglichten details naar voren te krijgen.

Bjornphoto


Aan de slag

Hoe maak je nou zo'n High Dynamic Range foto en in welke situaties maak je deze?
Dit kun je van veel verschillende onderwerpen doen. Van landschap tot stadsfotografie, en van urbexfotografie tot aan straatfotografie. Het gaat om een situatie met veel contrast tussen licht en donker, waar je camera met één foto niet genoeg dynamisch bereik heeft om alle details terug te halen.

Voor het maken van een goede HDR-foto heb je een camera nodig die in rawformaat kan fotograferen, omdat de foto's hierdoor meer informatie behouden en zo krijgt de uiteindelijke foto het beste resultaat. Gebruik bij het maken van de verschillende foto's ook een statief; de techniek werkt het beste met drie of vijf identieke composities. Als laatste heb je een bewerkingsprogramma nodig voor de nabewerking en samenvoeging van de foto's. Dit kunnen programma's zijn als Adobe Photoshop en Lightroom, maar ook gratis programma's als Picturenaut en Photomatix.

Kos

Het maken van de HDR-foto gaat in drie stappen:

Stap 1: Camera gereedmaken
Zet je camera klaar op het statief met de compositie die je voor ogen hebt. Selecteer je onderwerp en stel er op scherp. Maak gewoon een foto zoals je die normaal ook zou maken. Het is handig om de autofocus uit te zetten na het scherpstellen, omdat je deze focus op de andere foto's ook op hetzelfde punt wil houden. Zorg ervoor dat je camera staat ingesteld op RAW-formaat.

Stap 2: Identieke foto's maken
In deze stap werken we met het maken van 5 foto's met verschillende belichtingen. Zet de belichtingscompensatie op je camera op 0. Zo maak je een foto zonder over- of onderbelichting. Vervolgens maak je nog 4 foto's met de resterende over- en onderbelichtingen (-2, -1, +1 en +2). Zo heb je uiteindelijk vijf foto's met vijf verschillende belichtingen. Deze ga je in een programma samenvoegen tot HDR-foto.

Dannytaxcreative

Stap 3: Samenvoegen in een bewerkingsprogramma
Je kunt verschillende programma's gebruiken voor het maken van een HDR-foto. We leggen het je uit voor het gratis programma Photomatix en het betaalde programma Adobe Photoshop.

Photomatix
Installeer het programma Photomatix op je computer. Zoek naar de functie 'Generate HDR image' en selecteer de vijf foto's die je hebt gemaakt met de verschillende belichtingen. Wacht even totdat het programma gereed is en klik daarna op 'Tone Mapping'. Het programma Photomatix zal nu de HDR-foto voor je klaarmaken. Hierna kun je zelf nog aan de slag met andere nabewerking, maar voor zover heb je al een HDR-foto!

Adobe Photoshop
Ga in Photoshop naar Bestand > Automatisch > Samenvoegen tot HDR Pro en selecteer de vijf gemaakte foto's in het pop-up venster. Na het klikken op Ok gaat Photoshop bezig met het ontwikkelen van de HDR-foto en laat deze zien in een nieuw pop-up venster. Hier kun je de foto nog naar jouw eigen behoefte verder bewerken en wanneer deze klaar is klik je op Ok. Photoshop opent jouw HDR-foto!

Petter24

HDR tips:
1. Fotografeer met een statief
2. Maak je foto's in RAW formaat, dit is handig voor de nabewerking.
3. Stel handmatig scherp!
4. Gebruik een vast diafragma, een vaste iso-waarde en een vaste sluitertijd voor alle drie de foto's die je maakt die vervolgens worden samengevoegd.

Succes met het maken van jouw perfecte HDR-foto!

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
A3vanOfoto op 27 april 2017 om 12:02

Leuk artikel, jammer dat er toch een paar cruciale fouten in staan.

robinvanderhoeven op 17 april 2017 om 13:31

Sommige camera's, zoals mijn Canon 70D, bieden een ingebouwde HDR functie. Je kunt het belichtingstrapje en het aantal foto's zelf vooraf instellen, waarna de camera automatisch de foto's achter elkaar schiet, en deze dan al in de camera tot een HDR plaat samenvoegt. Eenvoudiger kan het bijna niet, en heel geschikt voor de eerste HDR experimenten.

Zelf de losse foto's maken en later handmatig samenvoegen kan natuurlijk ook en biedt waarschijnlijk meer controle, maar is ook bewerkelijker. Zeker als je net begint is de automatische HDR functie dus de moeite van het uitproberen waard.

modderbak op 16 april 2017 om 10:50

Bedankt ga dit zeker eens proberen vind het erg mooi.

vsfoto9 op 15 april 2017 om 10:33

Op de Canon 7d Mark II zit een hdr functie. In het softwareprogramma ON1 Photo 10 zit onder de Effects knop een HDR look functie. Werkt prachtig.

paul-weekers op 13 april 2017 om 18:39

Met alle respect... De laatste tijd verschijnen er meer en meer artikelen met onjuiste of onvolledige informatie zo ook hier... Om er maar een paar te noemen:

Het surrealistisch effect komt door de tonemapping, je kan prima een HDR maken waaraan je niet kan zien dat het een HDR is. Exposure blending is een mooi voorbeeld hiervan.

Een HDR kan ook met 2, 7, 9 foto`s gemaakt worden, net zoveel als je nodig hebt om het gewenste dynamisch bereik te behalen het is geen vaste wetenschap en hangt van de situatie af...

Verder zoals al gemeld, Photomatix is niet gratis en wanneer je Diafragma, sluitertijd en ISO gelijk houdt zal er weinig gebeuren.....

PvL op 12 april 2017 om 14:28

Mijn Canon camera kan een belichtingstrapje maken (instellen via menu) waardoor je 3 foto's maakt met 3 verschillende belichtingen. Makkelijker kan haast niet. Ik mag graag naar HDR foto's kijken.

didupa op 12 april 2017 om 10:57

Bedankt voor de tips. Je zegt echter dat Photomatix een gratis programma is, maar dat is niet waar. Je betaald voor een licentie 39 of 99 dollar. De gratis proefversie geeft je mooie watermerken in je foto.

robk1964 op 11 april 2017 om 22:51

Er staat "Gebruik een vast diafragma, een vaste iso-waarde en een vaste sluitertijd voor alle drie de foto's die je maakt die vervolgens worden samengevoegd". Dan krijg je dus 3 exact hetzelfde belichte foto's. Iso en diafragma moet hetzelfde zijn, maar sluitertijd niet.Theoretisch gezien kan je ook iso en sluitertijd hetzelfde houden en dan werken met verschillende diafragma's maar dan krijg je per foto verschillende scherptediepte en dat lijkt mij niet handig.

piermeindertsma op 11 april 2017 om 21:21

In het begin van dit artikel staat "
Een HDR-foto wordt over het algemeen gemaakt door 3 of 5 verschillende foto's samen te voegen tot 1, met iedere foto een andere sluitertijd". Aan het einde bij stap 4 wordt gesproken over een vaste sluitertijd. Moet de sluitertijd per foto worden aangepast of moet dat d.m.v. de belichtingscompensatieknop?

PtR op 11 april 2017 om 22:11

Ik doe het altijd op de meest simpele manier. Vaste sluitertijd en diafragma (uiteraard), bracketing op je camera instellen in een reeks van -3 t/m + 3 stops. Van -2 naar +2 kan natuurlijk ook, en knallen maar. Later even samenvoegen tot een natuurlijk ogend geheel. Niet van die overtrokken HDR-tinten maar net zo dat het niet opvalt.

MauriceHoogeboom op 11 april 2017 om 21:19

Thx Zoom voor het plaatsen van mijn foto.
Gr Maurice