Meld je gratis aan
5 snelle tips voor Adobe Lightroom! © adobe, lightroom, software

18 april 2017, 14:36

Nieuw met Adobe Lightroom? We geven je 5 snelle en simpele tips om alvast mee te nemen!

Presets gebruiken

In Adobe Lightroom kun je foto's heel makkelijk een nabewerking geven die je al eerder op andere foto's hebt toegepast. Je kunt deze instellingen zelf opslaan, maar ook gaan er veel 'presets' rond die je kunt importeren in Lightroom. Zo heeft Zoom.nl zelf ook een presetpakket die je kunt downloaden!
Presets schelen je veel tijd aan nabewerking en zo kun je jouw portfolio ook een bepaalde 'look' geven waaraan mensen jouw fotografie wellicht kunnen gaan herkennen!Portret en huidskleur
Heb je een portret gemaakt maar vind je de huid van het model nog iets te rood of te bleek? In Lightroom kun je de huidskleur gemakkelijk aanpassen. Open de foto in het venster 'Ontwikkelen' en ga rechts bij de tabbladen naar 'HSL/Kleur/Zwart-wit'. Kies hier in dit venster voor 'Alles', bovenaan. Links in het venster kun je op een klein rondje klikken waarmee je een tool activeert die je muis vervangt. Ga op de huid van het model staan met de tool en door naar boven en naar beneden te slepen, verander je de huidskleur. Pas dit aan tot dat je tevreden bent, en klaar!
Foto rechttrekken

Het kan soms zijn dat de horizon van jouw landschapsfoto net niet helemaal recht staat. Ook met Lightroom is dit heel makkelijk recht te zetten. Open de landschapsfoto weer in het venster 'Ontwikkelen' en klik rechts onderin het tabblad Histogram op het linker icoontje Uitsnijdbedekking. Hier kom je ook door op de R op je toetsenbord te drukken.
Er opent zich een klein venster onder het Histogram en bij het schuifbalkje achter 'Hoek' kun je jouw foto rechtzetten!


Lenscorrectie uitSommige objectieven op camera's zorgen voor donkere hoeken in je foto's. Dit is een bepaald vignet of een vervorming die in de lens zelf zit en ook per lens verschilt. Soms valt dit gelukkig niet op, maar als dit wel het geval is kun je het met Lightroom gemakkelijk verwijderen.

Selecteer de betreffende foto in het scherm 'Ontwikkelen' en kies aan de rechterkant voor het tabblad 'Lenscorrecties'. Zet hiet het vinkje aan bij 'Profiel' en 'Correcties profiel inschakelen'. Je zult zien dat de hoeken van de foto gelijk lichter worden en de vignettering die de lens veroorzaakt, verdwijnt. Ook een kromme horizon (veroorzaakt door het objectief) verdwijnt door deze functie aan te vinken.

Gebruik Lightroom
Merk je dat Lightroom trager wordt naarmate je het programma veel hebt gebruikt? Lees dan snel deze tips van Maarten Jacobi, waarmee je het programma weer sneller kunt laten lopen!

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Gerard-P op 25 april 2017 om 20:04

Heb je Linux op je computer staan dan heb je niets aan Lightroom. Maar gelukkig is er een goed alternatief en nog gratis ook: LightZone. Overigens is er ook een versie voor Windows en macOS, ook gratis!

PtR op 18 april 2017 om 22:39

5 Tips? Ik zie er 3. Als toevoeging bij tip 2, je kan ook de -upright- button gebruiken dan staat je foto in notime recht. Zowel horizontaal als verticaal.
Tip 1 was voor mij dan weer nieuw.