Meld je gratis aan
6 Tips om een professioneel fotograaf te worden © branding, merk, professional

21 april 2017, 08:00

Veel fotografen dromen ervan om van hun passie hun beroep te maken. Hoe maak je de stap van hobbyist naar professional? We geven je een aantal tips.

Wil je ook je eigen fotostudio beginnen? Lees dan eerst deze tips!

Verzeker jezelf van je kwaliteit

Je kan alleen een professionele fotograaf worden, als je daadwerkelijk foto's kan maken van professionele kwaliteit. Zorg ervoor dat je de techniek beheerst, dat je voldoende ervaring hebt, dat je in allerlei omstandigheden kan werken en dat je apparatuur professioneel genoeg is. Maak je de mooiste foto's met een compactcamera? Uitstekend, maar grote prints zul je er niet mee gaan maken. Heb je ooit een keer één prachtige foto gemaakt tijdens één bruiloft? Dat is leuk, maar het geeft geen garantie dat je gaat slagen als bruidsfotograaf. Een professional word je alleen als je heel veel ervaring hebt opgedaan en jezelf en je klanten kan verzekeren van een bepaalde kwaliteit. Twijfel je daar nog over? Wacht dan nog even en bouw verder aan je portfolio.

moniquebanningfotografie

Onderscheidende stijl

De belangrijkste reden voor een consument om te kiezen voor een bepaalde fotograaf is omdat deze fotograaf een stijl heeft die de klant aanspreekt. Je zal jezelf moeten onderscheiden van de massa door de stijlkeuzes die je maakt. Zorg dat je portfolio duidelijk een eenheid uitstraalt, zodat toekomstige klanten weten wat ze te wachten staat wanneer ze met jou in zee gaan.

Branding

Wanneer je duidelijk een stijl voor ogen hebt, is het belangrijk om deze in al je communicatiemiddelen door te voeren. Je moet jezelf echt als fotograaf en als merk neerzetten. Zorg dat je actief bent op social media en ga netwerken op evenementen, zodat mensen weten dat je als fotograaf heel toegankelijk bent. De beste reclame is mond-tot-mondreclame, dus zorg ervoor dat klanten jou ook aanraden bij hun vrienden en zaken-partners. Dit doe je door niet alleen voor een mooi eindresultaat te zorgen, maar door de algemene ervaring met jou als fotograaf zo prettig mogelijk te maken. Dat houdt dus in dat je ook vooraf en tijdens een shoot jezelf sociaal en professioneel moet opstellen. Zorg ervoor dat mensen via allerlei kanalen ervan doordrongen worden dat ze voor een bepaald type fotografie écht bij jou moeten zijn.

richardterborg

Commercieel denken

Een fotograaf verdient zijn geld met het maken van foto's. Een fotoshoot heeft een basistarief en daarnaast betaalt de klant voor het aantal prints dat hij afneemt. Wanneer je foto's op hoge resolutie aan je klant geeft, kan hij deze vervolgens onbeperkt gebruiken voor allerlei verschillende doeleinden. Het is dus logisch dat daar dan ook een veel hogere prijs aan verbonden wordt. Denk dus goed na over je prijzen en producten en zorg dat je alles (apparatuur, nabewerkingstijd, studiohuur, verzekeringen, reiskosten, etc) in je tarieven mee-berekent.

Vanzelfsprekend is het fotograferen voor veel fotografen de basis, maar daarnaast zijn er nog veel meer manieren om goed in je levensonderhoud te voorzien. Door lezingen, workshops en masterclasses te geven kan je niet alleen op een andere manier inkomsten binnenslepen, maar bovendien zet je jezelf ook professioneler in de markt. Het geeft extra binding met je klanten, zorgt voor content op je social media kanalen en houdt je werkzaamheden een stuk diverser.

Blijf jezelf ontwikkelen

Als de zaken eenmaal beginnen te lopen, kan je als fotograaf daar niet al te lang van genietn. Je zal jezelf moeten blijven ontwikkelen om te zorgen dat je ook in de toekomst nog voldoende klandizie hebt. Omdat de techniek zich blijft ontwikkelen, zal je regelmatig moeten experimenteren met andere lichtopstellingen, nieuwe nabewerkingssoftware of andere camera's. Ook qua stijl kan je niet stil blijven zitten. Vraag regelmatig feedback aan je klanten. Wat was de oorspronkelijke reden waarom ze voor jou kozen? Heb je aan hun verwachtingen voldaan? Wat zouden ze graag een volgende keer anders zien? Zo kom je erachter op welke punten je wellicht nog tekort schiet en waar je groeimogelijkheden liggen.

Maaiway

Accepteer dat het niet altijd een feest is

Het is niet makkelijk om rond te komen als fotograaf en je zal dus niet alleen kunnen kiezen voor de klussen die je helemaal geweldig vindt. Soms moeten er ook hele vervelende kinderen op de foto en soms voel je je niet goed en gaat die bruiloft in de regen toch gewoon door. Je administratie bijhouden is ook niet de meest bruisende klus en als je na een lange dag fotograferen ook nog meerdere uren moet nabewerken, dan zal je jezelf ook wel eens afvragen waar je aan begonnen bent. Als je echter op alle andere momenten dat je werkt, meer energie krijgt dan dat het je kost, dan kan je die minder leuke momenten weer makkelijk vergeten. Je weet dan in ieder geval dat je toch het juiste beroep hebt gekozen!

marloeshi

In deze blog beantwoordt Leonie van der Locht - Huijbers een aantal essentiële marketingvragen die je jezelf als professioneel fotograaf moet stellen.

Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
MinoltaMan op 27 april 2017 om 18:22

Goed stuk, heb het onze dochter laten lezen. De jeugd denkt soms te snel dat het allemaal erg makkelijk komt aanwaaien, het tegenovergestelde is echter waar!

mphvanhoof op 25 april 2017 om 20:44

Goed geschreven en duidelijk verhaal. Gr Marcel.

PtR op 21 april 2017 om 10:20

"De beste reclame is mond-op-mond-reclame".......moet je dat dan met getuite lippen, mond ver open of met wapperende tong doen?

elinesips op 24 april 2017 om 11:42

Het liefst alledrie tegelijk, dan maak je extra indruk op je klanten!
Nee grapje, ik heb het aangepast!

PtR op 24 april 2017 om 12:04

Hahaha, het is een schrijffoutje die je heel vaak tegenkomt en daar heb ik dan altijd weer lol in. Je had gewoon weer een mooi artikel geschreven. Keep up the good work.

elinesips op 24 april 2017 om 12:18

hahaha, bedankt!