Upload jouw foto's
Fotograferen tegen de zon in, kan dat? © kind, bloemen, tegenlicht

22 april 2017, 10:00

In deze blog vertelt fotografe Liesbeth van Asselt over alle voordelen van fotograferen bij tegenlicht.

Alles over tegenlicht leer je in deze basiscursus.
Als ik vroeger tegen de zon in fotografeerde, kreeg ik steevast te horen: "dat gaat niet goed Liesbeth, je moet zorgen dat je de zon in de rug hebt". Eigenwijs als ik ben, ging ik toch gewoon m'n eigen gang, tegen de zon in dus ;-)


Bovenstaande foto is bijvoorbeeld genomen bij mijn vijver. Tegen de zon in. Door tegen de zon in te fotograferen, fotografeer je ook tegen de reflecties op het water in en krijg je deze bokeh = bollen op de achtergrond. Laat ik dat nou mooier vinden dan een egale achtergrond!

Ook onderstaande foto is gemaakt tegen de zon in. Waardoor een wat dromerig sfeertje ontstaat. Zou je dit fotograferen met "de zon in je rug", dan krijg je een heel contrastrijke foto met harde schaduwen. Dat vind ik niet mooi. Kwestie van smaak.


Wil je randjes om een portret of zoals ik om onze hond? Spelen met lange schaduwen? Tegen de zon in fotograferen dus!

Hoe doe je dat nu, tegen de zon in fotograferen?

Op je camera zitten meestal drie lichtmeetmethodes. De matrixmeting (ook wel meervlaksmeting genoemd), de centrumgerichte meting en de spotmeting.

Over het algemeen zijn de resultaten met de matrix/meervlaksmeting prima. Behalve als je met tegenlicht fotografeert! Dan wordt je onderwerp namelijk zwart, het wordt een silhouet. De camera ziet in die situatie heel veel licht de camera binnen komen en denkt dan: "Oei wat veel licht, gauw het diafragma sluiten of de sluitertijd verkorten!".

Alleen, jij wilt juist veel licht! Wat je dus moet doen, is ervoor zorgen dat de camera die lichte achtergrond niet meeneemt in de lichtmeting. Dat kun je o.a. doen door de lichtmeetmethode naar spotmeting te zetten (of bij grote onderwerpen naar centrumgerichte meting). Dan meet de camera alleen dat wat zich rond het scherpstelpunt/lichtmeetpunt bevindt.

Natuurlijk kun je ook zelf meer licht je camera binnen laten komen door met het plus-min knopje te plussen. Of door de camera op manueel te zetten. Het is maar wat je zelf het handigst vindt!

Overigens is het krijgen van een zwart onderwerp niet altijd "fout", kijk maar naar de foto hieronder!


Portretten, landschappen en silhouetten belicht je perfect met tegenlicht dankzij deze tips!

avatar

Liesbeth van Asselt: Na tientallen jaren ervaring opgedaan te hebben in de fotografie, richtte ik in 2004 Stapfoto op. Als bedrijfsfotograaf maak ik foto's (en slideshows en/of video's) voor websites, brochures, flyers, jaarverslagen en bijvoorbeeld het 'smoelenboek'. Daarmee heb ik volgens mij het mooiste vak wat er bestaat! Mijn kennis en ervaring delen vind ik bijna net zo leuk als het fotograferen zelf. Dus geef ik met heel veel enthousiasme vele fotocursussen en workshops. Altijd praktijkgericht en met persoonlijke aandacht voor iedereen. Zie www.stapfoto.nl/fotografiecursus.php

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
artmen op 29 april 2017 om 17:45

Als je in de P-stand eerst met het licht mee meet. (dus de zon in de rug) En die waarden overzet in de M-stand. En dan weer terug met de zon in je gezicht werkt dat ook prima. Zeker met een model en portret fotografie.

p9 op 24 april 2017 om 16:40

Ja altijd mooi ..tegenlicht werk....veel meer spanning in de foto...en altijd loeperd scherp ...

PtR op 22 april 2017 om 21:55

Inspirerend artikel. Als tegenlichtfan mag ik dit graag lezen.
Als straatfotograaf maak ik altijd gebruik van de + - correctie. Naar - geeft meer silhouette en + geeft meer doortekening.

bendigi op 30 april 2017 om 09:14

Herken me bij je uitleg volledig mee eens.